spot_imgspot_img
spot_img

A Budapest Ritmo filmre viszi a zenét

-

Article Top Ad (AdSense)

A Budapest Ritmo filmes szekciója idén is kényezteti mindazokat, akik a koncertélményeket kiegészítve mélyebben is benéznének a hangok mögé.

A filmprogramot a Ritmo Filmek sorozat legújabb alkotása indítja, Újra meg újra címmel Regős Ábel VENI zenéjére készült egyedi hangulatú kísérleti filmje igazi csemegének ígérkezik. Premier előtt nézhetjük meg Weyer Balázs, az UNESCO szellemi örökség jegyzékében szereplő zenei hagyományokat bemutató nyolcrészes dokusorozatának egyik epizódját, a nemzetközi kitekintés pedig a Szaharától a Zöld-foki szigetekig, a tuareg ellenállóktól Cesária Évoráig nyitja meg előttünk a zenei-politikai horizontot.

 

A Budapest Ritmo keretén belül a Toldi mozi ad otthont április 14-15. között a zenei filmes minifesztiválnak, ritka lehetőséget kínálva arra, hogy zenei filmeken és zenés dokumentumfilmeken keresztül mélyedjünk el a hangok és képek, vagy éppen a zenék és hatásuk kapcsolatában. A Budapest Ritmo a fesztivál szervezésén felül műfajteremtő kezdeményezésével évről évre kiemelkedő színvonalú, komoly audiovizuális értékkel bíró zenés fimprodukciókat is életre hív.

VENIT, azaz Szász Veronikát sokan a legkülönlegesebb hangú, legérzékenyebb fiatal magyar énekesnőnek tartják, aki legutóbbi albumában lelke legmélyébe nyúlt, és az onnan felszínre hozott gyerekkori emlékeket, lényének gyökereit formálta zenévé. Idén az ő zeneisége és zenéje mögött húzódó gondolatiság köré az egyik legkoncepciózusabb rendező, Regős Ábel álmodott egyedi világot Újra meg újra című alkotásukban. Népdalok keverednek a természet hangjaival, finom elektronikával, mély mondanivalókkal.
“Az egész film tartalmi kontrasztja a város, az épített környezet, a steril, a beton, az egynemű, fehér, monokróm urbán hangulat és a természet között feszül, ami színes, szerteágazó, szecesszív. VENI alapélményéből indultunk ki, a vidéki gyökerekből, a természet meghatározó közelségéből, és abból, hogy ehhez képest milyen a városi lét.”

/Újra meg újra:

  • 14. Péntek 18:00 | Toldi mozi, Nagyterem
  • 15. Szombat 11:00 | Toldi mozi, Nagyterem

A Ritmo filmek közül újra látható az Uljana Quartet és Korom Anna rendező, valamint Fecske Flóra operatőr közös alkotása, melyben egy többgenerációs család életébe nyerünk bepillantást kilenc, a helyszínen, élőben felvett dal segítségével. A jeleneteken keresztül átélhetjük, milyen lenne, ha az élethez valóban lenne háttérzene. Szintén bepótolhatjuk a tavaly nagy sikerrel játszott, Deva zenéjével és szereplésével készült In Luminét, Szemerey Bence és Bajor Marcell meseszerű, ötrészes filmetűdjét.

Szintén saját termés a  A dallamok, akik vagyunk – az a 8 részes dokusorozat, ami az UNESCO szellemi örökségként jegyzett zenei hagyományokat mutatja be – zártkörű vetítés keretében A rendező Weyer Balázs így nyilatkozott a sorozat első darabjáról, ami a dalmát polifónikus éneklés műfajába, a klapa tradícióba nyújt betekintést: “A Klapa Ošjak a klapa Buena Vista Social Clubja, igazi legendák, akik ahogy ők mondják, bár ötvenhalahány év alatt bejárták a világot, ma is ugyanannál a korculai asztalnál gyűlnek össze énekelni, ahol egyikük nagyapja először leültette őket.” A klapa nagyöregjeit pénteken, az Akváriumban hallhatja a közönség.

  • / Uljana Quartet: 04.14. Péntek 17:00 | Toldi mozi, Kisterem
  • / Deva: In Lumine: 04.14. Péntek 17:00 | Toldi mozi, Kisterem

A dallamok, akik vagyunk: Klapa – zártkörű vetítések, PRO Passal nézhető.

  • 14. Péntek 19:00 | Toldi mozi, Kisterem
  • 15. Szombat 15:00 | Toldi mozi, Nagyterem – A vetítés után Weyer Balázs rendezővel Mesterházy Lili beszélget

A nemzetközi program is igazi filmes különlegességeket rejt, fókuszban a zene és háború, zene és női sorsok, női ellenállók kapcsolatával. A filmek körüljárják a Budapest Ritmo zenei és filmes programját kiegészítő konferencia egyik fontos témáját is, választ keresve arra, hogy mi lehet a zene szerepe konfliktusok idején és után., Tuareg ellenállók, iráni és észt nők, horvát halászok, Cesária Évora mind énekelnek és mesélnek is a vásznon.

A fesztivál során az Akváriumban is fellépő, pszichedelikus szaharai rockot játszó Tamikrestről készült dokumentumfilm nem is lehetne testközelibb, személyesebb bemutatása a háború következményeinek. A tuaregek Algéria déli részén, Mali határvidékén harcolnak saját területükért. A háborúban az iszlamisták átveszik a hatalmat, a fiatalabb tuaregek egy része az al-Kaida tagjának vallja magát, a térség a terror és a multinacionális cégek érdekeinek színterévé alakul. A zenekar tagjai a zenét, a filmforgatás ideje alatt pedig a kamerát választották fegyverüknek.

  • 14. Péntek 16:30 | Toldi mozi, Nagyterem

Hasonló ellenállást ismerhetünk meg a The Female Voice of Iran személyes történetein keresztül egy olyan országból, ahol a nők 1979 óta nem énekelhetnek egyedül nyilvánosan. Andreas Rochholl, Yalda Yazdani és Sebastian Leitner a felülről elnémított női hangokat keresték meg, és hangosították fel dokumentumfilmjükön keresztül.

Bár Hilana Taarkanak, a ma már legendás szetu énekesnőnek senki nem tiltotta, hogy énekeljen, de kitaszítottként élt közösségében, így csodálatos hangja és az általa közvetített fájdalmak és érzelmek egyetlen igaz társaivá, vigasztalóivá váltak. Ez az első, szetu nyelven készült dokumentumfilm, ami így nemcsak Taarka különleges zeneiségét őrzi meg az utókornak, hanem ezt a különleges dél-észt nyelvjárást is. A női szekcióra Césaria Évora számtalan díjat elnyert intim filmes portréja teszi fel a koronát. Nemcsak az énekesnő kerül minden korábbinál közelebb hozzánk, hanem az életét meghatározó társadalmi háttér is feltárul.

 

/ The Female Voice of Iran:

  • 15. Szombat 17:00 | Toldi mozi, Kisterem
  • 15. Szombat 18:20 – A vetítés után Yalda Yazdani rendezővel Mesterházy Lili beszélget.

/ Taarka:
04.15. Szombat 16:00 | Toldi mozi, Nagyterem

/ Césaria Évora

  • 15. Szombat 18:00 | Toldi mozi, Nagyterem

Weboldal: https://budapestritmo.hu/

Jegyvásárlás: https://budapestritmo.hu/jegyek/

Facebook esemény:

Budapest Ritmo 2023  / Budapest Ritmo 2023 Filmprogram

 Idén tavasszal is: Budapest Ritmo

15 éves a Kobuci Kert

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!