spot_imgspot_img
spot_img

A Budapest Airport felkészült az új határátlépési szabályok végrehajtására

-

Article Top Ad (AdSense)

Szeptember 1-én, kedden éjféltől hatályos az a kormányrendelet, amely külföldi állampolgárok részére csak bizonyos feltételek mellett engedi meg a Magyarországra való belépést. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szeptember 1-től minden érkező utas okmányellenőrzésen és egészségügyi mérésen esik át. A mentességet nem élvező külföldi állampolgárok, akik nem léphetnek be az országba, elutazásukig az erre a célra kijelölt tranzit részen várakozhatnak. A Budapest Airport a repülőtéri hatóságokkal együtt felkészült a helyzet kezelésére és bevezette a szükséges intézkedéseket.

Egészségügyi vizsgálat és okmányellenőrzés

Fő szabály szerint személyforgalomban Magyarország területére a 2020. szeptember 1-étől hatályos kormányrendelet értelmében magyar állampolgárok léphetnek be, a külföldiekre utazásuk jellegétől függően egyéb speciális rendelkezések, részletszabályok vonatkoznak, melynek részletei a Budapest Airport weboldalán is megtalálhatók: https://www.bud.hu/covid_19/ki_es_beutazassal_kapcsolatos_informacio. A sportrendezvények résztvevőire, szervezőire, valamint a kapcsolt vállalkozások munkavállalóira külön rendelkezések vonatkoznak. A magyar állampolgárok a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság területéről való beutazásáról, valamint ezen országok állampolgárainak Magyarországra történő beutazásáról szintén külön szabály rendelkezik: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/ceb9e8a988350376e53c70ec17eb98705bc92c71/megtekintes

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság bizonyos esetekben felmentést adhat a belépési tilalom alól külföldi állampolgárok részére. Egyéni méltányossági kérelmet a következő linken lehet igényelni: https://ugyintezes.police.hu/web/guest/uj-ugy-inditasa/.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság minden járat minden utasát a határellenőrzési pontnál okmányellenőrzésnek, illetve – a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltatójának közreműködésével – kötelező testhőmérséklet-mérésnek veti alá.

Ezúton is szeretnénk felhívni utasaink figyelmét, hogy mivel az országba történő belépés előtt – a kormányrendeletnek megfelelően – az utasok részletes kikérdezése és az adatfelvétel zajlik, az okmányellenőrzés a korábbinál több időt vesz igénybe. A Budapest Airport és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság arra kéri az utasokat, hogy a beléptetési folyamat gördülékenysége érdekében utazás előtt töltsék ki a Budapest Airport weboldalára szeptember 1-én felkerülő új Karanténűrlapot, és a határellenőrzés alkalmával adják át a jelenlévő hatósági személynek.

Szintén szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy aki a szabályok szerint karanténba köteles vonulni, az a karantén alól Magyarországon legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett negatív SARS-CoV-2 teszt eredménnyel mentesülhet.

A Budapest Airport a Repülőtéri Rendőri Igazgatósággal együtt felkészült a határellenőrzés végrehajtására. A minél zökkenőmentesebb folyamat érdekében az okmányellenőrzés a 2. Terminál három különböző pontján történik.

Minden utazót arra kérünk, hogy kövesse a légitársaságok által kiadott utazási információkat és a Budapest Airport weboldalát a tudnivalókkal kapcsolatban.

A tranzitban várakozó utasok

Azok a külföldi állampolgárok, akik nem léphetnek be Magyarország területére, az erre a célra kijelölt tranzitban várakoznak elutazásukig. A tranzitban várakozó utasoknak a Budapest Airport takarót, korlátlan Wi-Fi hozzáférést, illetve igény esetén arcmaszkot biztosít.

 Nyár eleji utasforgalomra számít a repülőtér

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér folyamatosan fogad és indít járatokat. A repülőtér üzemeltetőjének prognózisa szerint a kormány által bejelentett, szeptember 1-től életbe lépő beutazási korlátozások várhatóan hasonlóképpen fogják befolyásolni az utasforgalmat, mint ahogyan az március közepe és június között történt. Már látható, hogy a bejelentés óta számos légitársaság törölte járatait a következő hónapra, ezért az utasszám tekintetében a korábbi korlátozások során tapasztalt szintre számítunk: ez napi 3000 alatti utasszám lehet, míg szeptemberben általában napi 50 000-nél is több utast kezel a repülőtér.

Az utasok és a személyzet biztonsága érdekében a Budapest Airport folyamatos fertőtlenítő nagytakarítást végez a repülőtéren, emellett a személyek közötti 1,5 méteres távolság betartatása érdekében padlómatricákat, a tranzitterületen minden második ülésére pedig tiltómatricákat helyezett ki. A Budapest Airport kötelező maszkviselést írt elő a személyzet és valamennyi munkatárs részére a 2-es terminál utasforgalmi területein. A terminálépületekben rendszeresen fertőtlenített szellőztetőrendszer gondoskodik a megfelelő légcseréről. A terminálokon január óta ötnyelvű információs kiadványok tájékoztatják az utasokat a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos tudnivalókról. Az utasok számára a Budapest Airport az épület minden pontján automata kézfertőtlenítőket helyezett ki.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!