A ’80-as évek popsztárjai egykor és most

-

A következő sztárok nélkül talán a mai zene nem is létezne vagy legalábbis nem lenne olyan, amilyen.

A modern zene sokat változott az évtizedek során. Némelyik zenész rendkívül sikeresen vette a változásokat és még mai napig zenél és koncertezik, míg mások már nincsenek velünk. Az mindenesetre biztos, hogy az 1980-as évek forradalmi időszak volt a zenében.  Michael Jackson és Prince megjelenése véget vetett a 60-70-es évek zenei rasszizmusának, Madonna és Whitney Houston is segített megváltoztatni a zene fogalmát és a női énekesek szerepét.

Kim Wilde

Kim Wilde angol popénekes, író, DJ és TV-műsorvezető első sikere 1981-ben volt a „Kids in America” című dalával. Énekesi karrierje ekkor még nem ért véget, hiszen a ’80-as évek során hat albumot adott ki, melyek közül 25 kislemez szerepelt az Egyesült Királyság kislemezlistájának Top 50-én. 1983-ban a legjobb brit nőnek járó díjjal tüntették ki. 1988-ban szakmát váltott és kertész lett, de végül 2003-ban visszatért a zenéhez, és még mindig turnézik. 1996-ban feleségül ment zenésztársához Hal Fowlerhez, akivel 1998-ban és 2000-ben két gyermekük született.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

KimWildeOfficial (@kimwildeofficial) által megosztott bejegyzés

Janet Jackson

Janet Jackson amerikai énekes, dalszerző, táncos és színésznő, valamint a legfiatalabb Jackson-gyermek. Karrierjét 1976-ban kezdte a The Jacksons című televíziós sorozatban. Igazán híressé a „When I think Of You” című slágerével vált, valamint azzal, hogy minden igyekezetével azon volt, hogy kövesse testvére, Michael Jackson útját. A szexuálisan provokatív lemezeiről és kidolgozott táncos előadásairól ismert énekesnő 50 évesen mindenkit meglepett terhességéről szóló bejelentésével. És még ma is fellép, ráadásul nem is akárhogy…

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Janet Jackson (@janetjackson) által megosztott bejegyzés

 

Cindy Lauper

cindy lauper
Fotó: David Yu/flickr.com

A mindig nagyon színes öltözékéről és a hajáról híres Cyndi Lauper hihetetlenül sikeres volt a „Girl’s Just Want To Have Fun” című szinte már függőséget okozó nőhimnuszával és a gyönyörű „Time After Time” balladával. A 80-as évek óta több mint 50 millió albumot adott el, “Kinky Boots” című Broadway-slágeréért pedig Tony-díjat kapott. Lelkes LBGTQI aktivista, a True Colors Fund nevű szervezet alapítója, amely innovatív megoldásokat kínál LGBTQI és hajléktalan fiatalok számára.

Kylie Minogue

Bár ma is a csúcson van, az ausztrál Kylie Minogue karrierje a 80-as években kezdődött. A dalszerző és színésznő zenei karrierje előtt a Neighbors című ausztrál szappanoperában szerepelt. Első albuma az „I Should Be So Lucky” és a „The Loco motion” című dalokkal azonnal hírnevet szerzett magának. 1987-ben a The Loco-motion a slágerlisták élére került, és az évtized legtöbbet eladott kislemeze lett Ausztráliában, több mint 80 millió lemezt adott el, 34 top tízes és 7 első helyet ért el.  Ezután számos további albumot adott ki, annak ellenére, hogy évekig küzdött a mellrákkal. Ő a legtöbb lemezt eladott ausztrál művész is egyben, aki az utóbbi években borokkal is foglalkozik. 2020-ban indította el a Kylie Minogue Wines-t, ahol kreatív igazgatóként kizárólag a londoni székhelyű, Benchmark forgalmazóval működik együtt és prémium borok gyönyörű portfólióját hozták létre.

Madonna

Madonna saját nevével ellátott albumával szerzett magának hírnevet: a „Like a Prayer”, a „Material Girl” és a „Holiday” című slágereivel azonnal a 80-as évek ikonjává vált és még ma is ő a popzene egyik legnagyobb királynője, aki bármikor képes megújulni. Ma már nemcsak az egyik legismertebb sikeres zenész, aki még mindig képes teltházas koncerteket adni világszerte, hanem színésznő, író, üzletasszony is, aki soha nem feledkezik meg Afrikáról és a segítségnyújtásról.

 

Belinda Carlisle

Belinda Carlisle amerikai énekesnő a történelem egyik legsikeresebb, kizárólag nőkből álló együttesében, a Go-Go girlsben vált ismertté. A banda mindössze 3 év alatt 8 millió albumot adott el. Hírneve és sikere azonban a csoport 1985-ös szétválása után is megmaradt, és világhírű énekesnő lett, olyan slágerekkel, mint a „Leave a Light On” és a „Mad About You”. A „Heaven Is A Place On Earth” című slágeréért Grammy-díjat kapott. Énekesnői pályfautását nem hagyta abba, és kiadta emlékiratait Lips unsealed címmel, amelyben őszintén ír arról, hogy milyen önpusztító életet élt negyvenéves koráig, és hogyan sikerült túljutnia a problémákon.

Gloria Estefan

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gloria Estefan (@gloriaestefan) által megosztott bejegyzés

A most 64 éves Gloria Estafan és Miami Sound Machine „Conga” című száma volt az egyik dal, amelyért majd megőrültünk a 80-as években. A bandázás mellett Gloria több saját dalt is kiadott, mint például a „Bad Boys” és a „Words Get In The Way”. Közös slágert énekelt Paul Ankával és Carlos Santanával. 1976-ban kezdődött romantikus kapcsolata a Miami Sound Machine zenekarvezetőjével, Emilio Estefannal, akivel 1978. szeptember 2-án házasodtak össze, és akivel egy fiuk és egy lányuk született.  2012 júniusában pedig Glorira Estefan már nagymama lett. Az éneklést soha nem hagyta abba, ami mellett Red Table Talks néven saját műsorát vezeti, amelyben Jon Secada lányával együtt a gyereknevelésről beszélgetnek.

Samantha Fox

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Samantha Fox (@samanthafoxofficial) által megosztott bejegyzés

Bár Samantha Fox főleg modellként volt ismert, énekesi karrierje a ’80-as években az  1986-os „Touch Me” című slágerrel indult, amelyből  azóta több mint 30 millió lemezt adott el. A most 55 éves sztár számos filmben és valóságshow-ban is szerepelt, és a mai napig turnézik zenekarával. A ’80-as években majdnem feleségül ment egy Peter Foster nevű bűnözőhöz, és később egy gitároshoz is, de aztán 2003-ban felvállalta szexuális orientációját és bejelentette Myra Strattonnal való kapcsolatát. Tizenhat évet éltek együtt, mielőtt 2015-ben Stratton rákban meghalt. Később turnémenedzserével, a norvég Linda Birgitte Olsennel egymásba szerettek, és 2020-ban Valentin-napon eljegyezték egymást.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!