spot_imgspot_img
spot_img

A 3 leggyakoribb vitastílus a konfliktuskezeléskor

-

Article Top Ad (AdSense)

A munkahelyi, családi, párkapcsolati viták során a vérmérsékletünktől, a személyiségjegyeinktől, és a helyzettől függően különböző modorban reagálhatunk. Cikkünkben a 3 legmarkánsabb vitastílust járjuk körbe. Rád vajon melyik jellemző?

A vita és a veszekedés közti különbség

A vita az eltérő álláspontok ütköztetése. Mondhatjuk, hogy egy érvelés-párbaj. A viták azonban érzelmileg túlfűtött állapotban gyakran veszekedéssé fajulnak.  Veszekedéskor az indulatainkat is kifejezzük, vagdalkozunk, vádaskodunk. Már nem csupán az eltérő véleményünknek adunk hangot, hanem személyeskedünk is, olykor hatalmi játszmákba bonyolódunk tudattalanul is.

A vita célja nem egymás megsértése, hanem közös érdekből egy nyugvópontra jutás, egy érdemi megoldás megtalálása.

Munkahelyi, családi, párkapcsolati viták során a békéltető, a halogató, és a támadó vitastílus a leggyakoribb. A párkapcsolati szakértőként is híres John Gottman azonosította ezt a 3 vitázási modort.

kép: pexels.com

Békéltető

A békéltető stílusú vitázók kiegyensúlyozott személyiségek, a lehető legtöbb megnyugvással akarják elsimítani a dolgokat.  A békéltető modorúak hangot mernek adni a véleményüknek, nem hunyászkodnak meg, viszont ha pattanásig feszült a hangulat a vita során, akkor bedobnak valami lehiggasztó megjegyzést. csitítják a kedélyeket. Úgy lavíroznak a vita során, hogy ne kelljen felesleges feszültséget generálni, ugyanakkor mielőbb megoldódjon a probléma és senki ne sérüljön lelkileg.

A békéltetők néha a harmónia megteremtésére törekszenek. A családi problémák esetén ők azok, akik nem hagyják veszekedéssé fajulni a nézeteltéréseket.

Halogató

A halogató vitastílusúakra jellemző, hogy konfliktuskerülők. Csak akkor állnak bele a vitába, ha már tényleg elkerülhetetlen, mert nyomasztónak találják a nézeteltéréseket. Nem szeretik az érvek erőteljes összeütköztetését, csak ha már nagyon muszáj.

A halogatók az élet egyéb területein is elhalasztják a problémákkal való szembenézést. Inkább kilépnek a kellemetlen, nem komfortos szituációból, még akkor is, ha tudják, hogy az igazukat meg kéne védeni, az érdekeiket érvényesíteni kéne. Sokszor utólag megbánják, hogy nem adtak hamarabb hangot a véleményüknek.   A halogatásra hajlamos emberek bizony rosszul viselik a lelki békéből kizökkentő idegeskedést.

kép: pexels.com

Támadó

A támadóan vitázók szenvedélyesen belevetik magukat az érvek ütköztetésébe. Néha túlságosan is hevesen. Lobbanékonyak, felvállalják a konfliktusokat. Sokat szurkálódnak, győztes-vesztes felosztásban gondolkodnak a konfrontálódás során. Sokszor utólag megbánják, amit a düh hevében kimondanak. Modoruk kissé bárdolatlanná válhat, bántóan szókimondóak a vitatkozás alatt.

Figyelniük kell arra, hogy ne tegyenek olyan megjegyzéseket, amikkel mélyen megbántják a vitapartnerüket. Párkapcsolati és munkahelyi problémák kezelésénél egyaránt fontos, hogy higgadtságra intse őket akár egy békéltető alkatú partner.

John Gottman pszichológus érdekes megfigyelései alapján azt állítja, hogy ezek a vitázási modorok összefüggésben vannak a kötődési stílusunkkal is, azaz azzal, hogy mennyire érezzük magunkat biztonságban a legfontosabb emberi viszonyainkban.

A békéltető stílusúak biztonságosan, a támadók szorongóan, a halogatók pedig elkerülően kötődnek a legbensőségesebb kapcsolataikban.

Ha érdekel a kötődés témája mélyebben, olvasd el ezt a cikkünket is:

Így szeretnek a szorongóan kötődőek

Lélek témában ezeket az írásainkat is Neked ajánljuk:

Ha működik a kémia-a vonzalom legbiztosabb jelei

Ezért különlegesek a szuperérzékeny emberek

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!