A 10 nap karantén után 3 tünetmentes nap is szükséges

-

A Covid-betegség után 10 napos karantén mellett 3 tünetmentes nap kell, hogy valaki gyógyultnak számítson.  Még alacsony mennyiségű és minőségű vírusokkal is átadhatjuk a betegséget másoknak.

 

A betegeket érintő eljárásrendről

Az idén október végén kiadott új eljárásrend alapján, amennyiben a beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó, közösségbe engedhető.

Az országos tisztifőorvos által kiadott, a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatos járványügyi és infekciókontroll szabályokról szóló eljárásrendről itt tájékozódhatunk:

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/567/HE_21_052_Elj%C3%A1r%C3%A1srend.pdf

Az egyéni adottságok is meghatározóak

Dr. Kemenesi Gábor virológussal, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársával a 24.hu beszélgetett a 10 napos karanténról, és az azt követő tünetmentes napok fontosságáról.

Az egyik leghangsúlyosabb megállapítás, hogy nagyon sok egyéni tényező befolyásolja, hogy ki meddig és milyen szinten fertőz, mint ahogy azt is, kit mi képes megfertőzni.

A 10 napos karantén letelte után is érezhet az ember enyhe tüneteket, ezért a biztonság kedvéért, és mások – különösen a krónikus betegek és idősek – védelmében csak 3 tünetmentes nap után ajánlott közösségbe menni.

„…amikor az ember fertőzött közegbe kerül, nagyon is számít, hogy milyen mennyiségű vírus támadásával kell szembenéznie. Infektív dózisnak nevezzük azt a vírusszámot, ami már fertőzést okozhat: érkezhet egyetlen tüsszentéssel, ostromolhat órákon keresztül egy szűk, zárt térben, a mennyiség nyilván egyénenként változik.” – tudhatjuk meg a szakembertől.

Ha gyaníthatóan koronavírusos személlyel kerültünk kapcsolatba, a tesztektől általában 3-5 nap múlva várható biztos eredmény. „Nagyjából ennyi idő kell, hogy kimutatható vírusmennyiség termelődjön”  – mondja a 24.hu-nak Kemenesi Gábor.

Elmondta továbbá, hogy a beteg ember a tünetek megjelenése előtt is fertőzhet, utána viszont biztosan üríti a vírusokat, innen számoljuk a 10 napot. Egyrészt azért, mert átlagos esetben ennyi idő alatt lecsökken annyira az ürített vírusok száma, hogy a legtöbb ember már nem fertőz. Ugyanakkor megfigyelték, hogy például súlyosabb lefolyású betegségnél ez 20 napra is kitolódhat.

Forrás: 24.hu

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!