Now Reading
Kicsinyítés Matt Damonnal

Kicsinyítés Matt Damonnal

Utópia? Disztópia? Sci-fi? Valóban Lezserland? 

 

Nem hitt a fülének Matt Damon, amikor új filmtervével felkereste Alexander Payne forgatókönyvíró–rendező: „Alexander azt mondta, arról szól a film, hogy norvég tudósok kitalálták, hogyan lehet nyolc centisre kicsinyíteni az embereket, akik így sokkal költséghatékonyabban élhetnek. Én meg néztem rá, és nem hittem el, hogy komolyan beszél. Az járt a fejemben, hogy ez valamilyen teszt lehet…” – Mindezt a hollywoodi színész a The Late Show with Steven Colbert című beszélgetős tévéműsorban vallotta be. Később aztán rájött, hogy a direktor igenis komolyan beszélt, majd el is vállalta élete egyik legmeghökkentőbb szerepét. „Óriási társadalmi szatíra, amelynek egyetlen kockáját sem változtatnám meg!” – jellemezte később az alkotást.

A Kicsinyítés (Downsizing) valóban különleges mű, melyben Matt Damon egy átlagembert alakít, aki stresszes életét hátrahagyva, sok embertársához hasonóan, kicsinyíti magát egy könnyedebb, anyagi gondoktól mentes élet reményében. Ő is vállalja, hogy egy beavatkozás révén normál testmérete és súlya 0,36 százalékára töpörödik, tudva azt, hogy ez a folyamat visszafordíthatatlan. Ő is Leisurelandbe (Lezserlandbe) kerül, hogy ott egy új világot ismerjen meg, ahol a normál életben megtakarított pénze sokkal többet ér. Az érzelemgazdag filmben aztán a főhős, Lezserlandben megismert társaival együtt, megannyi kalandot él át, vidám és szomorú tapasztalatokat egyaránt szerezve.

A kicsinyítésnek, a töpörödésnek a tudósok szerint nemes a célja: mentsük meg az emberiséget a kipusztulástól. A túlnépesedett Földön az apró embereknek az átlaghoz képest töredék táplálékot kell magukhoz venniük, s hulladék is alig keletkezik utánuk. Nyakunkon a globális felmelegedés, így ha a termelés, a közlekedés miatt kisebb a környezetszennyezés, kicsiben az emberiség tovább élhet – emelik át az alkotók a súlyos földi gondokat a film álomvilágába.

„Alexander Payne filmjei nem autós üldözésekről meg bankrablásokról, hanem karakterekről szólnak – fogalmaz Mark Johnson producer. – Becsületes karaktereket szokott bemutatni, akik jó dolgokat akarnak csinálni, s bár a Kicsinyítés nagyobb léptékű film, mint az eddigiek, továbbra is a hősök jellemfejlődéséről szól. Ilyen sztorival még sosem találkoztam. Viccesnek találták ki, de jókora adag abszurditás érhető tetten benne, azt viszont soha nem gondoltam volna, hogy ekkora adag érzelem szorult bele. Nagyon bonyolultan összetett drámai komédia, a közepén egy hatalmas love storyval. Az a szép a filmben, hogy nem lehet egy-két mondattal összefoglalni.”
Igen, egy kis love story is végigvonul a történet második felében, középpontjában egy vietnami menekült nővel. Őt Hong Chau alakítja kiválóan, olyannyira, hogy érte kiérdemelte a Golden Globe-jelölést.

See Also

Utópia? Disztópia? Scifi? Vígjáték, Dráma? Talán mindegyik Az biztos, hogy bármennyire is viccesnek tűnik az alapötlet, elgondolkodtató produkció született az amerikai álomgyárban.

A Kicsinyítés 2018. január 11-től látható a magyar mozikban.

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére