Queen, Rolling Stones, Doors, Prince, Kiss, Mötley Crue: moziban!

Hat legendás rockkoncert pereg az Urániában.

 

Rock Klasszikusok címmel hat legendás rockkoncertet idéz meg mozivásznon az Uránia Nemzeti Filmszínház új sorozata 2018 első félévében.

Prince: Sign O’ The Times (1987)

2018. január 12-én

A másfél éve elhunyt zenész kultikus koncertfilmje digitálisan restaurált és újrakevert, Dolby Digital 5.1 hangváltozatban látható. Prince zenei karrierjének egyik legkiemelkedőbb állomása az album és a koncert. A Grammy-díjra is jelölt lemez a legkülönbözőbb stílusok elegyeként vezeti be a hallgatókat a művész zenei világába. 14 Prince-dalt hallhatunk, s láthatjuk zenekarát, a később legendássá vált, de akkor még új felállásában: Shelia E-vel a doboknál, Boni Boyerrel billentyűn. A film a bemutató 30. évfordulója alkalmából jelenik meg újra a mozikban.

 

Mötley Crüe: The End (2015)
2018. február 2-án

Az együttes 2015 szilveszter éjjelén adta harmincnégy éves karrierjének utolsó koncertjét: a Los Angeles-i Staples Centerben idézte fel pályafutását. Az ebből készült, 2016-ban kiadott koncertfilm exkluzív interjúkat is tartalmaz, valamint a turné utolsó hetében készített felvételek segítségével a rajongók a színfalak mögé is beleshetnek. A záróturné 2014 júliusa és 2015 decembere között összesen 164 koncerttel járt be öt kontinenst. A rajongók újra feleleveníthetik a Final Tour legnagyobb pillanatait, többek között Tommy Lee „Cruecifly” dob-hullámvasútját és Nikki Sixx szó szerint tüzes basszusfutamait.

 

Ladies and Gentlemen: The Rolling Stones (1974)
2018. március 2-án

A film a Rolling Stones 1972-es észak-amerikai turnéjának két texasi koncertjén készült, az Exile on Main St. című lemez megjelenését követően. Ekkor még a zenekar tagja volt Mick Taylor is, így láthatjuk-hallhatjuk, milyen volt a Stones az ő gitárjátékával. A felvételek középpontjában azonban Jagger áll, néhány dalnál pedig Keith Richards, erőteljes gitárjátékával. A koncertfilmet felújított képpel és hanggal élvezhetjük.

 

Kiss Rocks Vegas (2014)
2018. március 23-án

Az együttes fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte világkörüli turnéval.  2014 novemberében a The Joint at Hard Rock Hotel and Casino termét Kiss-klasszikusok rezegtették meg, melyeket a zenekar 44 albumának javából válogattak össze (Rock And Roll All Night, Detroit Rock City, Shout It Out Loud). A film pirotechnikai bravúrokkal kiegészítve adja vissza hűen azt a tüzet, ami többek között a világ élvonalába emelte a csapatot.  „Nagyon büszkék vagyunk erre a koncertre” – fogalmazott Gene Simmons, a zenekar magyar származású alapító tagja.

 

Hungarian Rhapsody – Queen. Live In Budapest (1986)
2018. április 27-én

Zsombolyai János rendező és Ragályi Elemér vezető operatőr kiváló koncertfilmje a Queen 1986. július 27-i, magyarországi fellépésén készült. Az 1986-os Magic Tour egyik állomásaként a Népstadionban 70 ezer néző előtt adott koncert legismertebb pillanata volt, amikor Freddie Mercury elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt. Emellett természetesen hallhatók voltak a korszak hatalmas Queen-dalai (Kind of Magic, I Want to Break Free, Radio Ga Ga, We Will Rock You, Bohamian Rhapsody). A film a 2012-ben felújított változatban látható.

 

The Doors Live At The Bowl ’68 (2012)
2018. május 25-én

Jim Morrison és legendás zenekara, a The Doors egyetlen teljes hosszában rögzített koncertje az 1968-as Live at the Hollywood Bowl. Felcsendül természetesen a Light My Fire, de emellett olyan ritkán hallott számokkal hozza lázba a közönséget, mint a Hello I Love You, The WASP vagy a Spanish Caravan. A billentyűs Ray Manzarek szerint a gondos utómunkának köszönhetően a film kivételes zenei élményt ad. Jeff Jampol, a Doors menedzsere, egyben a film producere szerint „a Doors koncertjei sámánisztikus utazások voltak a rock and roll pszichedelikus színpadán. Zene, költészet és dráma zabolátlan zenei virtuozitással örvénylett bennük. A Doors kifejezőerejének csúcsán, a világ egyik legjobb előadóhelyén rögzített, később újrakevert és digitalizált anyag cseppet sem poros, sőt! Századszorra hallgatva még mindig magával ragad!”