A síszemüveg, ha okos

A síszemüveg, ha okos

A sísportág egyik új vívmánya az okossíszemüveg.

A különleges eszköz a szemünk elé vetíti a legfontosabb információkat siklásunkról, de a környékről is hasznos információkat ad. Ausztriában, a Ski amadé sírégió 25 Intersport Rent állomásán napi 19 euróért bérelhető a Smith IO Recon védőszemüveg.

A miniszámítógépet és egyben távirányítót tartalmazó, órára hasonlító eszközt a csuklónkra kell helyeznünk, s WLAN- és GPS-kapcsolata révén kommunikálhatunk a szemüvegünkkel. A Ski amadé Guide applikáció letöltését követően a látómező jobb alsó sarkában egy pontos sípálya-navigációt találhatunk, de nyomon követhető aktuális haladó sebességünk, sőt időrendi sorrendben megörökíti síeléssel eltöltött napunkat is. A statisztikai adatok között leolvasható a megtett táv, a teljesített szintkülönbség, hogy mekkora sebességgel siklottunk, de az elhasznált kalóriamennyiség is.

Pihenés közben információkat kereshetünk az időjárásról, a sípályákról (760 kilométernyi van a régióban), a felvonókról és síliftekről (csaknem 300 akad belőlük), valamint a több 100 alpesi kunyhó és étterem elhelyezkedéséről is.

(Gyűjtőnevén Ski amadénak nevezik a Salzburg tartományhoz tartozó, 5 részből és 25 településből álló sírégiót.)