Újraindul Erdélybe a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz

Pünkösdkor ismét útra kel az össznemzeti zarándokvonat.

2018. május 18-a és 21-e között tizenegyedik alkalommal szállhatnak fel az utazók a Székely Gyorsra és a Csíksomlyó Expresszre, hogy meseszép tájakon vonatozzanak el a Csíksomlyói Búcsúra és térhessenek vissza. A szerelvény ismét csaknem fél kilométer hosszú lesz. A Kárpáteurópa Utazási Iroda által szervezett különleges program részeként az utazók részt vesznek majd a Madéfalván szervezett Pünkösdi forgatag elnevezésű magyar–székely találkozón, ahol Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas előadóművész ad koncertet. Ezt követően a Magyarországi Borrendek vezető zászlósborait ízlelhetik meg a vonat utasai, együtt a helybéliekkel. A négynapos út csúcspontja ezúttal is a pünkösd szombati napján, sok százezer résztvevővel zajló hagyományos búcsú, Csíksomlyón.

A településre 2010 óta érkezik két zarándokvonat. A Csíksomlyó Expressz Dunántúlról, Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt az expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, majd össznemzeti zarándokvonatként halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdélybe. Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait.

A Székely Gyorson és a Csíksomlyó Expresszen várhatóan 2018-ban is ezeregyszázan utaznak majd. A 16 kocsiból álló szerelvényen két étterem/büfé kocsi lesz, ahol négycsillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat. A vonaton 18 idegenvezető, ugyanennyi utaskísérő, két szakács, 8–10 felszolgáló és egy háromtagú zenekar, plusz Dévai Nagy Kamilla gondoskodik a résztvevőkről és a jó hangulatról. Székelyföldön a falvakban 8–10 szállásszervező és kétszáz falusi házigazda várja majd a vendégeket.