Now Reading
Így étkezünk – de hogyan étkezzünk?

Így étkezünk – de hogyan étkezzünk?

Jobban figyeljünk magunkra! Tudatosan táplálkozni ma már trendi.

Mi magyarok még mindig nem figyelünk eléggé magunkra, húst eszünk hússal, keveset sportolunk, nem fogyasztunk elég zöldséget és gyümölcsöt – derül ki a Philadelphia legfrissebb reprezentatív kutatásából. A világ egyik vezető krémsajtmárkája kutatást készített a magyarok étkezési szokásairól és megvizsgálta, milyen étkezések szerepelnek napirendünkben, mennyire figyelünk élelmiszereink összetételére, milyen gyakran sportolunk vagy lazítunk a képernyő előtt.

Az egészséges étkezés egyre népszerűbb, ezzel párhuzamosan rendszeresen mozogni és tudatosan táplálkozni trendi, amit a világon sokmilliónyian követnek. A tudatos táplálkozás és a rendszeres sportolás nemcsak a vonzó külső miatt fontos, hanem befolyásolja közérzetünket, hatással van mindennapjainkra, és nagy szerepe van egészségünk megóvásában, a betegségek elleni küzdelemben.
A 400 fős mintavétellel készült felmérésből kiderül: a tudatos táplálkozási trend ellenére a magyarok többsége továbbra sem figyel arra, hogy mikor mit eszik. A válaszadók 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeret nassolni, de ez az arány a 20–30 évesek körében még ennél is magasabb, 80 százalék.


A kutatásból kiderül: a magyarok döntő többsége továbbra is a napi háromszori étkezést részesíti előnyben. Érdekesség, hogy az étkezések gyakorisága az anyagi helyzettel nincs összefüggésben, sőt, a legmagasabb jövedelmi kategóriában lévők körében az átlagosnál többen vannak azok, akik naponta csak kétszer esznek. A nap legfontosabb étkezését, a reggelit továbbra is sokan kihagyják, és bár a többség az ebédet tartja a fő étkezésnek, minden negyedik honfitársunk a vacsorát tekinti annak.
A magyar háztartások háromnegyedében gyakran főznek. A válaszadók 41 százaléka szinte minden nap főz (vagy ha nem a kérdőívet kitöltő, akkor valaki a háztartásban), további 35 százalékuknál, ha nem is mindennapos a főzés, de gyakori. Az ételhordók nemzete vagyunk: a megkérdezettek csaknem fele 46 százalék otthonról visz magával meleg ételt ebédre, további 8 százalék szintén otthonról visz, de csak hideget. 17 százalék a munkahelyén található étteremben ebédel, 5 százalék egy közeli kifőzdében. A megkérdezettek 21 százaléka csak a munka végeztével ebédel otthon.


A megkérdezettek több mint harmada naponta fogyaszt valamilyen tejterméket, negyedük eszik húst és zöldséget, és csak 17 százalék eszik gyümölcsöt napi szinten. A háztartások túlnyomó többségében a legáltalánosabb zsiradék továbbra is a napraforgóolaj, ahol nem használják, ott azonos mértékben váltják ki olívaolajjal és sertészsírral. Pozitívum, hogy baromfi húst gyakrabban fogyasztunk (67 százalék), mint sertést (30 százalék), halat azonban továbbra is ritkán eszünk, csupán 1 százalék számára a leggyakoribb hústípus.

See Also

A magyarok harmada egyáltalán nem sportol, és további egyharmaduk a havi rendszerességnél is ritkábban végez testmozgást. Mindössze 14 százalék él aktív életet és mozog hetente többször. További 8 százalék az, aki heti egyszer sportol. Sport helyett inkább a képernyő előtt ülve ütjük el az időt. A válaszadók átlagosan 145 percet töltenek egy nap a televízió képernyője előtt. A legtöbben egy­három órát tévéznek, ellenben 9 százalékuk nem szokott tévézni.
A kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy a krémsajt népszerű a magyar háztartásokban, érdekes, hogy az aktív sportolók magasabb arányban fogyasztanak sajtkrémet, mint akik kevesebbet, vagy egyáltalán nem mozognak.

(Szöveg Rúzs és Más, fotók: Pixabay)

Kapcsolódó cikkünk: Zöld gasztro

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére