Dublin cool pontjai

Lazaság a Grand Canal Docktól a Temple Barig.

A Grand Canal Dock az a zóna az ír fővárosban, amely a Canal, vagyis a csatorna mentén fekszik Dublin második és negyedik kerületében (Dublin 2-nek és 4-nek hívják.) Sokan azonban Google Docknak is nevezik, mert itt van a Google európai központja, több épülettel. Emellett a Facebook is itt rendezte be európai főhadiszállását. Ezért aztán csupa fiatal lakik a környéken, szinte mindenki a munkahelye közelében bérli lakását. (Mivel a lakástulajdonosok tudják, hogy e cégeknél szépek a fizetések, a lakbérek errefelé igen magasak: egy nappaliból és egy hálóból álló összkomfortos lakás 1350 és 1800 eurót kóstál.) E környéken öregeket ritkán látni az utcákon, a járókelők legalább fele pedig garantáltan külföldi. Nagyon sok spanyol, olasz, észak-európai lakik errefelé, de magyar szavakat is lehet hallani az éttermekben.

A Grand Canal Docknál sok a szórakozási lehetőség, itt található a Bord Gas Theater, modern színház, mellette a Marker Hotel, melynek tetején egy Rooftop bár van, ahonnan szép a kilátás, ha derült az idő. A szálloda közelében az Ely Hannover Quay elegáns étterem áll, mely pre-theater (színház előtti) menüiről híres. Mellette a Herb Street étterem várja a vendégeit, ahol vasárnaponként sorba is állnak az emberek a Sunday Brunchra. Finom ír reggelit és hamburgereket is lehet itt fogyasztani. De a közelben lehet választani a Milano nevű olasz pizzázót is. Ezek az éttermek ma már drágábbak, mint a belvárosiak, az O’Connell Street körrnyékiek.

A Fresh exkluzív szupermarketben csak minőségi árut lehet kapni: vagy háromszor annyiba kerül, mint egy Tesco vagy egy Lidl kínálata. Sok készétel is vásárolható itt. E szupermarketnek azért mehet mégis jól, mert a Google és a Facebook dolgozói ingyen ehetnek a cégüknél a hét minden napján, huszonnégy órán át, így sokan csak ritkán vásárolnak élelmiszert, akkor viszont nem bánják, ha a Freshbe térnek be.

A Grand Canal Dock két kilométernyire található az O’ Connell Streettől, a városközponttól. Gyalog fél óra alatt be lehet sétálni innen, de sokan a Dublin Bike-ot, a városi közösségi kerékpárt használják, melynek éves díja csak 20 euró, az első fél óra használata ingyenes, ennyi időn belül pedig bárhová el lehet jutni Dublin city centeren belül. A Liffey folyó mindössze egy utcányira van a Grand Canal Docktól, a folyó mentén végig kiépített bicikliutat találunk, melyen könnyedén be lehet érni a belvárosba.

Ha a Canal mentén továbbsétálunk, elérünk Dublin 4-ből Dublin 2-be. E két kerület az ír főváros legdrágább kerülete. A Canal mentén végig találunk bicikliutat, mely reggelente igen forgalmas. A csatornán gyakran tűnnek fel turistákat szállító kis hajók. A Canal két oldalán ír pubok, kávézók és szállodák találhatók. Dublin 2-be érve láthatjuk a LinkedIn netes közösségi oldal európai központját; reggelente munkatársaikat könnyen fel lehet ismerni linkedines hátizsákjukról. Több más nagy nemzetközi cég is a környéken nyitott irodát. Az itteni bárokban napközben ebédet szolgálnak fel, így megtelnek a környező irodákban dolgozókkal, délután és este pedig a munka után egy sörre betérőkkel, majd késő estétől éjszakai bárként működnek.

Az ír fővárosban a Temple Bar nem csupán egyetlen pub neve, hanem egy egész bohémnegyedé. Ma is cool beülni itt a sok-sok bár valamelyikébe, és felhörpinteni egy barna Guinness sört. A pubokban már kora délutántól szól az élő ír muzsika, utcazenészekkel pedig a nap bármely szakában találkozhatunk. A házak falát graffitisek festik színesre, érdemes és érdekes errefelé sétálni. Könnyű megtalálni e kerületet. Ha észak felől sétálunk át a nevezetes Ha’ penny Bridge-en, egyenesen továbbhaladva, máris a szórakozónegyedbe toppanunk. A Temple Bar a Liffey folyótól délre, a Westmoreland Streettől nyugatra terül el, délről a Dame Street határolja.

*

Írországban becslések szerint több mint tízezer magyar él és dolgozik, java részük Dublinban és környékén.  A rokonlátogatások miatt egyre többen ismerik meg az ír fővárost és az Ír-sziget vonzó, zöld tájait. A Ryanair mindennap indít repülőjáratot a magyar fővárosból Dublinba, nyáron hétfönként és péntekenként két alkalommal is.  Az Aer Lingus hetente háromszor repít el Budapestről a hatszázezer lakót számláló vonzó városba.

(Fotók: Falus Tamás)