Évi 4 milliárd fotót készítünk

Így fotózunk mi!

Ma már több fényképet készítünk mobiltelefonnal, mint fényképezőgéppel! Becslések szerint évente 4 milliárd kép készül az országban! Ez derül ki a CEWE Magyarország Így fotózunk mi! országos, csaknem 10 ezer válaszadóval készült online kutatásából.

Míg az analóg fotókorszakban évente jobbára egy-két tekercs (24 vagy 36 kockányi) filmet kattintottunk el kameránkkal – főként nyaraláskor vagy a karácsonyi ünnepek idején –, addig a mai digitális korszakban, amikor fényképezni is tudó okosmobilunk mindig kéznél van, a válaszadók 38 százaléka hetente tizenötnél is több fotót készít, de további harmaduk is legalább hatot. A leggyakoribb fotótémát a családtagok, gyerekek, a barátok, a háziállatok és a természet adják.  A kutatás szerint a szelfizés közel sem olyan népszerű, mint gondolnánk.

Digitális felvételeinket elsősorban számítógépen vagy külső tárolón archiváljuk, de sokan a memóriakártyán vagy a telefonon hagyják őket. A felhő alapú szolgáltatások, online fotóalbumok még kevésbé ismertek, népszerűek.

E vizsgálat is megállapította: egyértelmű, hogy mára a kép a mindennapi kommunikáció egyik legfontosabb kifejezőeszközévé vált.

(Fotó: Pixabay)