Now Reading
Mi a vegán, ki a vegán?

Mi a vegán, ki a vegán?

Egyszerű divat? Trendi? Életmód? Életfilozófia?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Galgóczi Dóra íróval, aki immár ötödik esztendeje vegán.

A vegán élet lényege, hogy nem fogyasztunk állati eredetű ételt, nem használunk állati eredetű ruhát, tisztálkodószereket – fogalmazza tömören a nyolckötetes regényíró, egyben természetgyógyász, a magyar Vegán Klub, illetve a Vegán Állatvédelem Egyesület oszlopos tagja. A vegán életfilozófia fő gondolata: minden élet egyformán értékes!

Vannak, akik már gyermekkorukban elutasítják a húst. Náluk előbb-utóbb bekövetkezik, hogy vegetáriánussá, majd vegánná válnak. Vannak, akik egészségügyi okok miatt, mások etikai indíttatásból, míg akadnak, akik divatból kezdik el a vegán táplálkozást. „A lényeg, hogy kialakuljon bennük az a belső meggyőződés, amely ennek az életformának a stabil alapja” – hangsúlyozza Dóra.

Téves megállapítás, hogy a fehérjét csak hússal, tojással, tejtermékekkel lehet bevinni a szervezetünkbe, magyarázza, hozzátéve: a hús valóban jelentős fehérjeforrás, viszont telis-tele van telített zsírsavakkal, amelyek nem az egészségünket szolgálják. Például a hüvelyesek, zöldborsó, zöldbab, a gomba, a gabonafélék rendkívül értékes fehérjeforrások. Római salátából, paradicsomból, gombából remek salátát készíthetünk és megszórhatjuk diódarabokkal, tökmaggal vagy éppen szezámmaggal.

Változások a szervezetünkben

A tisztán növényi táplálkozás nagyon jó hatással van a bőrre, elősegíti annak tisztulását – fejti ki a vegán írónő. Az állati fehérjék és zsiradékok savasodást okoznak, ezért a máj próbál megszabadulni a „hulladéktól”, ez pedig pattanásokat, bőrelváltozásokat okoz. A vegán étrenden élőknek selymesebb a bőre, jobb az emésztése, és az energiaszintjük megnő, valamint nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak – állítja, saját tapasztalatai alapján is. Az allergiásoknál sok esetben megszűnnek a panaszok, javulnak az ekcémás, hurutos tünetek. Ez a táplálkozási forma csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterin- és a vércukorszintet.

 

Szépség és bőrápolás

A tiszta bőr kevesebb kozmetikumot igényel. Vannak vegán kozmetikai készítmények, amelyek nem állati eredetűek, illetve nem állatokon tesztelték azokat. Ezeket a termékeket „vegán” címkével jelölik, és elérhetők mindenki számára.

Stílus és öltözködés

See Also

Az öltözködésben a legfontosabb a szőrme és a bőr mellőzése és a pamut használata. A gyapjú helyett kellemes, puha viselet az akril. Elég nagy a választék textilbőrökből, lélegző és vízálló anyagból készült cipőkből. Külföldön már nagy választékban kínálják a vegán cipőket, Magyarországon is egyre bővül a kínálat.

A nagyvilágban és Magyarországon is mind több ember ismeri és követi a vegán életmódot, mely egyben életfilozófiának is tekinthető. Lehet ma trendinek tartani, de Dóra nem javasolja, hogy valaki csak a divat miatt váljon vegánná. Ez az életforma olyan önként vállalt kötelmekkel jár, amelyeket nem kötelmeknek fog fel a vegán, hanem szabad akaratából, meggyőződésből vállal, képviselve annak gondolatát.

Vegán: mit jelent, mikor született a kifejezés?

A vegán kifejezést Donald Watson, a brit Vegán Társaság társalapítója alkotta 1944-ben, „tejtermék nélküli vegetáriánus” jelentéssel; a társaság tagjai a tojásfogyasztást is ellenezték. 1951-ben a társaság a veganizmus definícióját kibővítette a következő jelentésre: „a világnézet, amely szerint az embernek az állatok kizsákmányolása nélkül kellene élni”.

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére