Now Reading
Szörfdeszkán szeli át az Atlanti-óceánt Rakonczay Gábor

Szörfdeszkán szeli át az Atlanti-óceánt Rakonczay Gábor

A magyar hajós 2020. január 20-tól már úton is van!

SUP-pal (Stand up Paddle), azaz szörfdeszkán állva próbálja meg átevezni az Atlanti-óceánt Rakonczay Gábor, akinek neve már több sikeres extrém próbálkozással kapcsolódott össze. 2007-ben 51 nap alatt Rakonczay Viktóriával párban evezte át az óceánt, majd 2012-ben 77 nap alatt kenuzta át a vizeket Európa és Amerika között. 2019 januárjában az Antarktiszról érkezett vissza, ahol 44 nap alatt kilencszáz kilométert gyalogolt három társával, és első magyarként érte el a Déli-sarkot. Ultrafutóként rendszeresen teljesít ultramaratoni távokat, amilyen a 680 kilométeres országfutás, vagy a tengerszintről a Mont Blanc-ra futás.

E mostani, hajmeresztő vállalkozása igazi kihívás: bármilyen kabin vagy védelmet jelentő kialakítás nélkül száll vízre, melynek mottója is lehetne: zéró komfort, zéró emisszió. Egy óceán, egy evező, egy ember: ez a Solo Transatlantic SUP Expedition, mely nem csupán hajmeresztő bátorságról szól, hanem egyben arról is: képes-e az ember egy SUP-pal átkelni az Atlanti-óceánon. Minderről az extrémsportoló 2020. január 7-i sajtótájékoztatóján számolt be.

„Amikor a világ első, és ez idáig egyetlen óceán átkenuzására készültem, gyakori volt ez a kérdés, hogy lehetséges-e. Én úgy látom, hogy ha valamit még akár világszinten is valósítottak meg, az csak annyit jelent. hogy még nem valósították meg. Semmi többet. Viszont előbb-utóbb jön valaki, és megvalósítja – fogalmazta Rakonczay Gábor. – Az eddigi hat óceánátkelésem tapasztalatával tudom, hogy ténylegesen, minden téren a határokat feszegető kihívás, ugyanakkor kellő elszántsággal bevállalós és precíz munkával kivitelezhető.  Mondhatjuk azt is, hogy egy végletekig kiélezett brutális utazásra indulok, ahol igazán embert próbáló környezetben, átadva magam a természetnek, a mentális felkészültségem és a magány kezelése határozza meg szó szerint a mindennapi túlélést. Csak az óceán, a deszkám, az evezőlapáton és én. Minimális eszközzel, a maximális kalandért.”

See Also

A 38 éves sportoló két műholdas mobiltelefont visz magával, amellyel vészhelyzetben azonnal hívni tudja a mentőközpontot. Ezzel azonban nem számol, mert az évnek ebben az időszakában stabil az időjárás a Karib-térségben, és még a hurrikánszezon előtt át tud kelni az óceánon.
Rakonczay Gábor 2020. január 20-án indul Gran Canariáról, és várhatóan 55–65 nap alatt evezi majd le az 5200 kilométeres távot Antiguáig.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére