Now Reading
Így dolgoznak a UNICEF bátor futárai

Így dolgoznak a UNICEF bátor futárai

A félelmet nem ismerő emberek életüket is kockáztatva viszik el a csomagokat a gyermekekhez.

A világ legnehezebb sorsú gyermekei háborús konfliktus közepette, természeti katasztrófa vagy járvány sújtotta területen élnek. Ők ritkán kapnak csomagot, ha azonban igen, az az életet jelentheti számukra. A UNICEF (az ENSZ gyermekvédelmi alapja) futárainak gyakran a saját testi épségüket kockáztatva, folyókon, sárlavinán átkelve kell eljuttatniuk a küldeményeket a gyerekekhez. A csomagokat olykor gyalog vagy rénszarvasháton, kötelet mászva, vagy drónnal szállítják ki, de semmi sem tántoríthatja el őket attól, hogy teljesítsék feladatukat.

A UNICEF csomagjai tartalmaznak többek között meleg takarókat és vastag ruhákat a téli hideg elleni védekezéshez, terápiás élelmiszer-készítményeket, magas kalóriatartalmú tej, mogyorópaszta és terápiás keksz formájában, víztisztító tablettákat és higiéniás eszközöket, alapvető gyógyszereket, védőoltásokat és orvosi eszközöket, játékokat, oktatási és fejlesztési eszközöket.

Íme néhány példa a szállításra:

A UNICEF és a vele együttműködő civil szervezetek munkatársai egy árvíz sújtotta területen gázolnak át, hogy higiéniai csomagokat és élelmiszert juttassanak el a lakóhelyüket elhagyni kényszerült közösségek elosztó pontjaira a dél-szudáni Piborban.

A négyéves kis Rayana gyermekbénulás megelőzésére szolgáló oltásra vár India egyik elszigetelt településén. Nincs mitől tartania, hiszen a UNICEF munkatársai akár kötelet mászva is eljuttatják hozzá a segítséget!

 A UNICEF egyegészségügyi szakértőből és hordárokból álló csapatának egy függőhídon is át kell kelnie, hogy még a legelszigeteltebb faluban élő nepáli gyerekeket is elérje az oltások nyújtotta védelemmel.

Dominic, a UNICEF munkatársa a Pünkösd-szigetek meredek hegyoldalain halad keresztül, hogy a Melsisi Mini Kórházból védőoltást juttasson el a távoli Tsingbwege Kórházba. Az életmentő vakcinák szállítását a nehéz terep mellett a kedvezőtlen időjárás is nehezíti.

P. Oyunchimeg rénszarvasháton szállítja Mongólia egy elszigetelt területére az életmentő oltóanyagot. Hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy a legnehezebben megközelíthető helyekre is eljusson: sok család otthonát nem lehet autóval megközelíteni, így rengeteget gyalogol, a folyókat pedig egy révész segítségével, kézzel irányított komppal szeli át.

A UNICEF mongol csapata kézzel hajtott komp segítségével juttat át egy vakcinákat szállító járművet a jeges folyón. A tél közeledtével megpróbáltató munkát végeznek, hosszú utat kell megtenniük – autóval, komppal, rénszarvasokkal és sokszor gyalogosan –, hogy a kanyaró és rubeola megelőzésére szolgáló oltást eljuttassák a nomád pásztorközösségben élő gyermekekhez.

See Also

Mamadou Kassé a UNICEF egyik immunizációs munkatársaként igazi elszántsággal dolgozik Malin. A 29 éves férfi akár napi nyolc órát is utazik a szamár húzta fogaton, hogy a legnehezebben elérhető területen élők számára is eljuttassa az életmentő vakcinákat. A képen éppen Kakelena nevű kis faluba tart, ahová szinte lehetetlen motorral vagy autóval eljutni, így szamárháton vagy olykor lófogatok segítségével közlekedik.

A UNICEF munkájának fontos része az innovatív megoldások alkalmazása. A képen látható drónnal a nehezen megközelíthető területekre is el tudják juttatni az életmentő orvosságot.

2019 februárjában a Malawiban található Lilongwe települést rendkívül komoly áradások sújtották, mely óriási kárt okozott a termésben és a lakóházakban. A UNICEF egy drón segítségével készített légi felvételeket, hogy mielőbbi feltérképezze a probléma nagyságát, és megtervezhesse a segítség logisztikai elosztását.

Ezen a csónakon épp gyermekbénulás elleni oltóanyagot szállítanak a UNICEF pakisztáni munkatársai, a vakcinák hatékonyságának megőrzése érdekében speciális hűtőkonténerben. Az elkötelezett egészségügyi dolgozóknak hála az elmúlt 30 évben sikerült Pakisztánra és Afganisztánra visszaszorítani a járványos megbetegedést, de az itt élő védtelen gyermekek még mindig veszélyben vannak, ezért kitartó munkára van szükség.

A UNICEF 2019 karácsonyára kampányt szervezett, melyben arra kérték az embereket, adományozzanak egy reményteli dobozt a világ veszélyeztetett gyermekeinek.

További információk a kampányról itt: https://unicef.hu/nem-ismerunk-lehetetlent-barhova-kiszallitunk

(Fotók és szöveg: UNICEF)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére