Karácsonyi költési kedv Budapesten és Bécsben

Budapesten 10–50 ezer forintért, Bécsben 350 euróért vásárolnak ajándékot az emberek.

 

Egy átlagos magyar internetező karácsonyra elsősorban a szűk családi körnek vásárol ajándékot, 10–50 ezer forint értékben, és csupán néhány héttel az ünnep előtt. A Jófogás 2019 novemberében, csaknem 11 ezer ember részvételével elvégzett online felmérése szerint csaknem minden második ajándékozó plázákban és üzletekben szerzi be a fa alá szánt meglepetéseket, igaz, már egyre népszerűbb az online vásárlás is. Ez utóbbi lehetőséget a válaszadók 30 százaléka jelölte meg. Az eredményekből az is kiderül, hogy leginkább a 21 és 50 év közöttiek keresik fel e célból a különféle webshopokat.

(Grafika: Jófogás.hu)

Bár a legtöbben 10 és 50 ezer forint között költenek karácsony előtt, minden tizedik válaszadó akár 200 ezer forintnál is többért hajlandó ajándékokat vásárolni. A megkérdezettek 61 százaléka elsősorban a szűk családi kört ajándékozza meg. Érdekesség, hogy a barátok megelőzik a tágabb családot. A Jófogás felhasználóinak 15 százaléka viszont egyáltalán nem szokott karácsonykor ajándékozni.

Ugyan a válaszadók csaknem fele a karácsony előtti néhány hétben rohamozza meg a boltokat, 18 százalékuk már korábban, akár októberben is megkezdi az ajándékok beszerzését.

Újdonság, hogy a válaszadók majdnem fele karácsonykor már nagyon is fontosnak tartja a környezetvédelmet, és odafigyel, hogy ilyenkor se terhelje jobban a környezetet. Ötöde idén először szeretne erre jobban odafigyelni. A környezettudatos gondolkodás a karácsonyi ajándékok típusát tekintve is megjelenik: a Jófogás-felhasználók több mint egyharmada például szívesen vásárolna használt terméket karácsonyi ajándéknak. Ők leginkább a 16 és 35 év közötti válaszadók közül kerülnek ki.

 

Bécs: újabb erős szezon  

A tavalyihoz hasonló, erős karácsonyi szezonra számítanak az osztrák főváros kereskedői, akik összesen 335 millió eurós forgalmat várnak az ünneptől.

A Bécsi Gazdasági Kamara megbízásából készített felmérés szerint 2019-ben 10-ből 9, vagyis nagyjából másfél millió bécsi vásárol karácsonyi ajándékot szeretteinek. Erre a célra átlagosan 350 eurót szánnak, melyből nyolc–kilenc ajándékra is futja. A legbőkezűbbek a 40–59 év közöttiek, akik átlagosan 400 eurót költenek ajándékokra.

(Fotó: © PID/Jobst)

)Az ajándéklista legtetején a könyv szerepel 48 százalékkal, amit az ajándékutalvány (38 százalék) és a ruhanemű (34 százalék) követ. Népszerű ajándék a játék (33 százalék), a kozmetikum (27 százalék) és az élvezeti cikk (26 százalék).

A bécsiek csaknem felének az ajándékozás szervesen hozzátartozik a karácsonyhoz. Éppen ezért 19 százalékuk már októberben, sőt még korábban elkezdte beszerezni az ajándékokat, míg az utolsó pillanatra 37 százalékuk hagyja a vásárlást. A legfiatalabbak, a 15–29 évesek előszeretettel vásárolnak online áruházakban, a többiek csupán egy-két ajándékot szereznek be az interneten. A bécsiek kétharmada az ajándékvásárlás előtt a neten is körülnéz, hogy felmérje a kínálatot és az árakat.