Tutanhamon rejtélye és kincse a Király utcában

A kiállítások királya nyílt meg 2019. november 8-án Budapesten – igaz, nem mind arany, ami fénylik.

 

A tárlaton a látogató átélheti azt, amit Howard Carter felfedező 98 éve, amikor megpillantotta egy pislákoló gyertya fényénél Tutanhamon sírkamráját Egyiptom középső részén, a Királyok völgyében.

 

A 2200 négyzetméteres tárlat másolatokban, de eredeti formájában mutatja be a sírkamra ezernél is több kegytárgyát. A kiállított hiteles reprodukciókat neves egyiptológusok ellenőrzésével készítették egyiptomi kézművesek – hangsúlyozták a szervezők a megnyitón. A tárgyakat nem védi üvegfelület, azok közelről vehetők szemügyre, csodálhatók meg, ellentétben a valódi tárgyakkal.

A kiállítás lenyűgöző, teljes pompájában és változatosságában mutatja be a legfontosabb leleteket: kincsekkel teli dobozok és ládák nyílnak meg a látogatók előtt, szobrok, pajzsok, díszes szarkofágok, koporsók, egy harci szekér, a fantasztikus kivitelezésű trón, lábzsámoly és a halotti maszk tárul elénk.

 

Tutanhamon 8–9 éves lehetett, amikor trónra lépett, és 18–19 évesen már meg is halt. Sírkamrája jóval kisebb, mint a Királyok völgyében található többi fáraósíré. Valószínűleg, azért, mert eredetileg nem is a fiatalon, váratlanul, egy vadászbalesetet követően elhunyt fáraónak, hanem az udvarhoz közel álló más főrangú személynek építhették. Az építmény mindössze egyetlen folyosóból, egy előtérből, az ebből nyíló díszes sírkamrából, valamint két mellékkamrából áll. Fáraóként azért lett híres, Tutanhamon, mert nyughelyét nem találták meg a sírrablók, így múmiája és a vele eltemetett kincsek mind megmaradtak az utókor számára.

 

Eközben nagyvilágban hatalmas sikert aratnak az eredeti Tutanhamon-relikviákat bemutató kiállítások. Londonban 2019 novembertől májusig tekinthetők meg, korábban Los Angelesben és Párizsban vonzotta érdeklődők százezreit.

A kincsek várhatóan 2020 tavaszán térnek vissza Egyiptomba, ahol a gízai piramisok közelében nyílik meg az az új múzeum, ahová beköltöznek az Egyiptomban maradt, és majdan visszaérkező, felbecsülhetetlen értékű kincsek.

A JVS Group Magyarország Kft. által szervezett Tutanhamon rejtélye és kincsei című budapesti tárlat 2020. március 1-ig látható a Komplex épületében, a Király utca 26. szám alatt.

(Fotók: JVS Group Magyarország Kft.)