Zöldellő táj, zöld szemlélettel: Lignano Sabbiadoro

Felső-Adria kedvelt olasz üdülőhelye ideális családi vakációzásra.

  

Aki zöld környezetben, homokos tengerparton, tiszta tengervízben megmártózva, zöld szempontokat is figyelembe véve szeretne nyaralni, annak ideális a festői olasz környezetben elterülő Lignano Sabbiadoro. A magyarok számára azért is lehet kiváló célpont, mert Magyarországhoz az egyik legközelebb eső olasz tengerpart: Budapesttől körülbelül 650 kilométer, a magyar–szlovén határtól autópályán négy órán belül el lehet eljutni Maribor, Ljubjana érintésével.

 

Már az érkezés napján meg lehet mártózni a nyáron 26–28 Celsius-fokra felmelegedő tiszta tengerben. Nyolc kilométer hosszan húzódik a kék minősítéssel rendelkező sekély tengerparti szakasz, ahol egymás mellett és mögött hosszú sorokban húzódnak a napernyők és a nyugágyak. A térség rendszeresen kiérdemli a zöld zászlót is, melyet az olasz gyerekgyógyászok szervezete ítél oda, gyermekbarát szempontok alapján.

Akik családjukkal intimebb környezetben szeretnének pihenni a parton, azok Lignano Pineta új VIP-területén függönyös privát pavilont is bérelhetnek, sőt igénybe vehetik a Click & Drink bár szolgáltatását. Az ingyen elérhető Lyzard elnevezésű alkalmazással csak be kell szkennelni a pavilon vagy a napernyő QR-kódját, és a menüből máris meg lehet rendelni a kívánt ételeket és italokat, melyeket a közeli kioszkból érkező pincér szolgál fel.

Esténként sem maradhatunk éhesek, hiszen éttermek százai gondoskodnak arról, hogy megannyi formában kipróbálhassuk a tenger gyümölcseit, a cukrászdákban, fagyizókban pedig a híres olasz fagyit is élmény megkóstolni.

GALÉRIA:

(Kálló Péter drónfelvételei)

Megannyi sportolási lehetőség várja a nyaralókat a tengernél, de a környéken számtalan vízi sportot lehet kipróbálni: lehet kajakozni, kenuzni, vízi biciklizni, vitorlázni, siklóernyőzni, szörfözni és állószörfözni, mely napjaink trendi sportja. A Stand Up Paddle (SUP) valójában állva evezés szörfdeszkán, mely a parton bérelhető. Akár hatszemélyes is, családok számára. Aki kezdő, oktatást is kérhet. 2019. szeptember első két napja különleges SUP-ünnep a településen. Szeptember 1-jén rendezik meg a Lignano SUP Maratont, amikor amatőr és profi sportolók különböző távokon mérik össze erejüket. Másnap fieszta vár a résztvevőkre zenével, tánccal, szórakozással.

 Lignano Sabbiadoróban ingyen bérelhető bicikli; 20 kilométernyi bicikliúton járhatjuk be a környéket. Szeptember végéig a nyaralók akár ingyenes, vezetett kerékpáros túrákon is részt vehetnek, például Lignanótól Bibionéig. A kerékpározást akár hajózással is összeköthetjük.

 

Érdemes hajóznunk a bámulatos természetvédelmi területen, a Marano-lagúnában, mely különleges növény- és állatvilág helyszíne. A nyílt tenger előtt húzódó kisebb szigetek a költözőmadarak kedvelt pihenővidékei. Itt ér a tengerbe például a szépséges Stella folyó is, melyet szintén hajókiránduláson ismerhetünk meg alaposan.

Ezen a nyáron Lignano Sabbiadoro strandjain már nem találunk műanyag tányérokat, evőeszközöket, szívószálakat. A Plastic Free kezdeményezés révén a tengerparti étkezőkben az összes eldobható műanyag eszközt biológiailag lebomlóra cserélték. A nyaralók információs táblákon tájékozódhatnak erről, valamint a szelektív hulladékgyűjtésről.

 

A Bibione és Lignano között lévő Punta Verde állatkertben egy automatából tölthetjük meg vizes palackunkat, s egyben gyerekek és felnőttek kaphatnak infót arról, hogy az óceánokba kerülő műanyag palackok csak évszázadok alatt tudnak lebomlani. A magántulajdonban lévő, negyven esztendeje működő csodaszép állatpark különben Olaszország büszkesége. Zöldellő, buja növényzet között található itt kétpúpú teve, a látogatók számára is etethető zsiráf, párduc és oroszlán, szurikáta és teknős, vörös panda és flamingó. Az állatkert egészen november elejéig nyitva tart.

GALÉRIA:

(Falus Tamás felvételei)

Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt nagy élmény Az Aquasplash élményfürdő, mely 1985-ben Olaszország első vízi vidámparkjaként nyitott meg.  Több mint egy tucat csúszdája, kamikaze-csúszdákkal, alagutakkal, kis- és nagymedencékkel szeptember közepéig csábítja vendégeit.

Lignano Sabbiadoro varázsát mi is megtapasztalhattuk, amikor részesei lehettünk annak a magyar újságírócsapatnak, mely 2019 nyarán felfedezhette Friuli Venezia Giulia régió kisvárosát és környező vidékét a Promo Turismo FVG és a PR in Hungary szervezésében.