Most olvasott
8 nap, 100 mű, újra filmmaraton

8 nap, 100 mű, újra filmmaraton

Budapestre érkezik Pierre Richard is, a Szent István Bazilika előtt ismét lesznek ingyenes szabadtéri vetítések.

 

A 3. Budapesti Klasszikus Film Maratonon 2019. szeptember 4-e és 11-e között vehetünk részt. A Magyar Nemzeti Filmalap nagyszabású nemzetközi filmfesztiválján újra a klasszikus alkotások lesznek a középpontban.

Az idei program a film és a zene csaknem 125 éves közös történetét és fejlődését mutatja be. A filmzenetörténeti válogatásban helyet kapnak megzenésített némafilm-klasszikusok, világhírű musicalek, mint például a My Fair Lady, az Ének az esőben, az Óz, a csodák csodája, legendás film noirok a Máltai sólyomtól A Szamurájig, western eposzok, a filmművészet kiemelkedő zenei témájú kultfilmjei, mint a Ragtime, a Jazz Királya, a Mindhalálig zene, a Hair, az Evita, a Rocky Horror Picture Show és magyar zenés filmek is.

A Szent István Bazilika előtt ismét lesznek ingyenes vetítések (Fotó: Déri Miklós)

Először láthatják a nézők a teljeskörűen restaurált Meseautót, melyhez egy izgalmas kiállítás is kapcsolódik. A rendszerváltás 30. évfordulóját külön filmes blokk révén ünnepli a filmmaraton. A 80-as évek olyan magyar zenés kultuszfilmek frissen felújított változatait is látni lehet, mint az Eszkimó asszony fázik, a Kopaszkutya, az István, a király.

A fesztivál tiszteleg a háromszoros Oscar-díjas magyar filmzeneszerző, Rózsa Miklós és az Oscar-díjas Kertész Mihály (Michael Curtiz) életműve előtt. Külön blokkban mutatják be a filmművészet meghatározó női alkotóinak, színészeinek – köztük Mészáros Márta, Agnès Varda, Putty Lia (Lya de Putty), Bánki Vilma (Vilma Banki), a némafilmes korszak női filmrendezői és producerei – filmjeit is.

Uránia, Toldi, Puskin, Budapesti Francia Intézet, a fővárosi helyszínek (Fotó: Déri Miklós)

See Also

Az idei Klasszikus Film Maraton vendége lesz Michael Nyman világhírű filmzeneszerző (a három Oscar-díjjal kitüntetett Zongoralecke zeneszerzője és Peter Greenaway kultikus filmjeinek alkotótársa), Pierre Richard, a francia vígjátékok sztárja, a Balfácán, a Félénk vagyok, de hódítani akarok, a Magas szőke férfi felemás cipőben főszereplője, Udo Kier világhírű német származású,  amerikai színész, Bódy Gábor Psyché című filmjének főszereplője, valamint Magda Vásáryova színésznő, akit Jiří Menzel Sörgyári capricciójának elbűvölő szőkeségeként szeretett meg a magyar közönség. Szabó István berlini Ezüst Medve és Európai Filmdíjas Édes Emma, Drága Böbe című filmjének, a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált változatának bemutatójára Budapestre érkezik a film főszereplője, Johanna Ter Steege is. A fesztivál programja vetítéssorozattal emlékezik meg a 2019 elején elhunyt, sokáig Hollywoodban dolgozó magyar producerről, Andy Vajnáról.

Pierre Richard francia színésszel együtt mozizhatunk (Fotó: Pauline Maillet)

A Szent István téri Bazilikánál szervezett ingyenes szabadtéri vetítések hat estén át várják a közönséget. A nézők óriásvásznon láthatják majd Jankovics Marcell restaurált remekművét, a János vitézt, Koltay Gábor zenés filmjét, az István, a királyt 4K-ban felújított képi és Dolby hangminőségben, a Macskafogót, a Magas szőke férfi felemás cipőbent (Pierre Richard jelenlétében), valamint Dziga Vertov klasszikusát, az Ember a felvevőgéppelt, melyet Michael Nyman zenéje kísér.

A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Puskin Mozi. Eger városa idén is átveszi a Klasszikus Film Maraton programját és a szeptemberi Győri Filmnapok is válogat a bemutatott filmekből.

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére