Sardzsa, az emírségek kulturális követe

Alkoholmentes, családbarát a megannyi élményt kínáló emírség és város.

Az Egyesült Arab Emírségek harmadik legnagyobb emírsége és hasonló nevű városa Sardzsa – angolul Sharjah. Dubajt és Abu-Dzabit követi a maga 1,4 millió lakójával. Érdekesség, hogy az egyetlen olyan emírség, amelynek nemcsak a Perzsa-, hanem az Ománi-öböl vize is mossa partjait. Az esővel nincs sok gondja, mivel évente csak 25-re tehető az esős napok száma. A 2590 négyzetkilométeres tájegységet rendületlenül süti a Nap, és a 60 százalékos páratartammal együtt nem ritka a napi 40–48 Celsius-fokos hőmérséklet – nyáron.

De nem nyáron érdemes felkeresni, hanem inkább szeptember végétől januárig, amikor a hőmérő csak annyira kúszik fel, mint az európai nyár idején. A tiszta tengervíz hőmérséklete kellemesen meleg, ideális a fürdőzésre. Színvonala szállodái olcsóbbak, mint a szomszédos dubajiaké, de ha valaki át akar ruccanni Shardzsából Dubajba, jóval egy órán belül az ottani városközpontba ér. Sőt, a dubaji reptér közelebb van Shardzsa belvárosához, mint a dubajiéhoz, így a Budapestről induló repülőjáratok Dubajba egyben egyenesen vezetnek e kevéssé ismert emírségbe is.

 

Hogy ne legyen a magyar utazók előtt ismeretlen Sardzsa, arról az emírségek turizmusáért felelős szakemberi gondoskodtak, akik Budapesten tartottak látványos prezentációt a magyar turizmus képviselőinek és újságíróknak. A 2019. június 11-én, a Four Seasons Hotelben tartott roadshow magyarországi állomásán megtudhattuk, hogy Sardzsa különleges helyet tölt be a hét emírség életében. Tudatosan vállalja fel a kulturális követ szerepét. Olyannyira sikeresen, hogy 1998-ban az UNESCO Sardzsát az arab világ kulturális fővárosnak nevezte ki. Itt jóval több autentikus arab épület található, mint máshol az emírségekben. Érdemes ellátogatni Mleiha ősi településére is, ahol megelevenedik a térség múltja.

 

A világ egyik legnagyobb könyvfesztiváljának is Sardzsa ad otthont. Híres a gyermekeknek rendezett olvasófesztiválja is (Sharjah Children’s Reading Festival), mely 2019 tavaszán például 200 ezer látogatót vonzott. Kéttucat gyerekbarát múzeum is segíti eltölteni a szabadidőt.

Az Al Montazah Park vidámparkja nagy élményt kínál a gyerekeknek, csakúgy, mint a tengerészeti múzeum és az akvárium is (Sarjah Maritime Museum and Aquarium). Izgalmas a Kalid-tó által körülölelt kis sziget, az Al Noor Island, ahol csaknem félezer pillangóval is találkozhatunk. A szigeten lévő szép mecset hetente két nap a nem muzulmán turisták előtt is nyitva áll. Az Al Majaz parti szakaszán minden este egy központi szökőkút fény- és hangjátéka csodálható meg. A város jellegzetes bazárjában pedig sok száz bolt várja vásárlóit.

Sardzsa, a legtöbb többi emírségtől eltérően, nemcsak tengerparti és sivatagi részből áll, hanem sziklás hegyvidékből is. A Hajar-hegységben bámulatos természetvédelmi területeken lehet kalandozni, a gazdag vadvilággal pedig az Al Hefaiyah Mountain Conservation Centre-ben lehet közvetlenül találkozni – hallhattuk.

Az emírség turizmusért felelős képviselői örvendetesnek tartják, hogy egyre több magyar látogat a térségbe, és keresi fel valamelyik emírséget. Szeretnék, ha közülük sokan látogatnának el Sardzsába is, mely a hagyományos tengerparti üdülés, pihenés mellett további különlegességeket is kínál.