Barlangban a világ legütősebb fesztiválja

A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház világsztárokat is fogad 2019 nyarán.

 

2001 óta az UNESCO Világörökség részének számít a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, mely a természeti, civilizációs és kulturális értékek fantasztikus együttese. Dohnányi Ernő zeneszerző és karmester elsőként tekintett a barlangra kulturális helyszínként, 1932-ben szervezte meg itt, belső térben az első koncertet.

Az UNESCO Világörökség része

2015-ben, európai uniós támogatással újult meg a színház, mely különleges hangversenyteremmé alakult, ahol hangosítás nélkül, akusztikusan játszhatnak zenekarok, szólalhatnak meg énekesek, kórusok. Száz művész is elfér a színpadon, és a sziklák alatt, fedett helyen, egyszerre 240 néző, fűthető székeken ülve élvezheti az előadásokat. Esőnapra pedig nincs szükség!

Június 2-án indul a szezon, amikor is Ötórai Hangoló címmel indítja el vasárnap délutáni klasszikus kamarazenei koncertsorozatát a Soproni Szimfonikusok Kamarazenekara. Dohnányi Ernő művei mellett többek között Liszt, Mozart, Haydn darabjai hallhatók a hétvégi nyári délutáni előadásokon.

A nézők fűthető székeken ülhetnek, fedett helyen, esőnapra nincs szükség

Az év legnagyobb eseménysorozata 2019. június 10-e és 17-e között lesz, amikor második alkalommal rendezik meg a SopronDrum Nemzetközi Ütősfesztivált. Ütős előadókat, világsztárokat nyert meg az intuitív helyszínnek és a magyar közönségnek Horváth Kornél, a fesztivál megálmodója és egyben művészeti vezetője, aki ezzel Fertőrákost felhelyezte a nemzetközi kulturális élet térképére. A SopronDrum a Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) eseménysorozat legjelentősebb eseménye.

A SÜH Budapesten, 2019. április végén rendezett sajtótájékoztatóján Horváth Kornél, aki egyébként neves ütőhangszeres – és Kossuth-díjas – művész, büszkén említette: a fesztivál legnagyobb erényének és értékének azt tartja, hogy a meghívott világsztárok és a hozzájuk csatlakozó nemzetközi hírű zenészek nemcsak koncerteznek, hanem mesterkurzusokat is tartanak a Sopronba érkező magyar és külföldi diákoknak, tanároknak, a műfaj iránt érdeklődőknek. Így mesterkurzusokat tart Dennis Chambers (június 14-én és 15-én), Michael Schack (június 15-én), Gordon Stout (június 15-én, 16-án és 17-én) és Tommy Campbell (június 15-én).

Az Incognito 2019. június 14-én lép fel

A SopronDrum eseménysorát a Budapest Jazz Orchestra, valamint Malek Andrea, Tóth Vera és Náray Erika Ella 100 elnevezésű műsora nyitja meg június 10-én, csütörtökön este. Valamennyien Ella Fitzgerald előtt tisztelegnek.

Pénteken, június 14-én, a jazz-funk jeles képviselője, az Incognito ad koncertet. Tizenkét taggal, megerősített fúvós- és ritmmusszekcióval.

Június 15-én, szombaton a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Amadinda együttes lép színpadra. Presser Gáborral általában szilveszter éjszakáján lépnek fel a Zeneakadémián. Ő szerzett is számukra művet. A zenekar koncertjei telt házasak, az ütőshangszerekkel kiváltott rezgések, a lüktetés, a váltakozó ritmusok mindig elvarázsolják a közönséget!

A fesztivál keretein belül a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban június 16-án, délután 5 órától Magyar legendák címmel lesz koncert, amelyen a hazai rock-dobolás két koronázatlan királya, Solti János és Németh Gábor lépnek fel, majd 6 órától a Budapest Ragtime Band követi őket.

Nik West basszusgitáros a zenekarával, valamint Dennis Chambersszel és Tommy Campbell-lel érkezik

A SopronDrum legnagyobb szenzációjának a Nik West Band szereplése ígérkezik, június 16-án, vasárnap este, a Barlangszínházban. Nik West napjaink legjobb női basszusgitárosai közé tartozik, de énekel és komponál is. Játszott Prince zenekarával, Dave Stewarttal (Eurythmics). Vasárnap este zenekara két dobos nagyágyúval egészül ki, Dennis Chambersszel és Tommy Campbell-lel.

A SÜH a Csík Zenekar június 23-i koncertjével folytatódik a Barlangszínházban.

Majd jönnek az operák: július 5-én, pénteken a Kassai Állami Opera előadásában mutatják be Puccini Bohémélet című darabját. Szombaton, július 6-án a Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójaként, Szabó Máté rendezésében Mozart Figaro házassága című vígoperáját hallhatja-láthatja a közönség.

A fennállásának 35. évfordulóját jövőre ünneplő 100 Tagú Cigányzenekar a komolyzenei művek mellett tradicionális cigány muzsikát, magyar nótát és népdalt is játszik augusztus 9-i és 10-i koncertjein.

A Budapest Bár augusztus 2-án ad koncertet

A Soproni Petőfi Színház idei saját produkciója Dés László – Nemes István Valahol Európában című musicalje lesz Mikó István, Vastag Tamás, Kisfaludy Zsófia, Savanyu Gergely és soproni fiatalok főszereplésével. Öt alkalommal adják elő nyáron, először július 26-án és július 27-én,  majd augusztus 16-én, 17-én és 18-án.

A humort Badár Sándor és Aranyosi Péter képviselik augusztus 2-án.

A sokoldalú Budapest Bár előadásában, filmslágerek, kuplék, táncdalok és más híres dalok csendülnek fel augusztus 3-án este.

A szezont szeptember 14-én két előadással Zorán Ti kértétek című koncertje zárja.

Bővebb infó és program:

www.barlangszinhaz.hu

www.soprondrum.com