Most olvasott
Miért a spanyol a világ legegészségesebb nemzete?

Miért a spanyol a világ legegészségesebb nemzete?

A válaszra talán fény derülhet a Fiesta de Vino spanyol kóstolónapon 2019. május 3-án, a budapesti Duna Palotában.

 

Tavaly sorra jelentek meg a cikkek arról, hogy Spanyolországban a világon a második a leghosszabb születéskor várható élettartam. Egy másik felmérés viszont már egy életmódlista tetejére emelte a hispánokat.

A Bloomberg elemzése (Bloomberg Healthiest Countries Index) a várható élettartamon kívül más tényezőket is vizsgál (ilyen például az ivóvízhez hozzáférés, az elhízás mértéke), s ezek alapján állítja fel a legegészségesebb országok sorrendjét. Míg az előző elemzésben Olaszország vezetett, a 2019-es Index szerint Spanyolország a világ legegészségesebb nemzete. A University of Washington szerint pedig 2040-re Spanyolország lép a dobogó tetejére a születéskor várható élettartam versenyében is, elsősorban a spanyolok dohányzásról leszokásának köszönhetően.

 

2019. május 3-án, a budapesti Duna Palotában Magyarországon először sor kerül a Fiesta de Vino spanyol kóstolónapra, melyen a Bloomberg Index 48. helyén álló magyarok is átélhetik a spanyol életérzést. A grandiózus spanyol borkóstolón a spanyol borok és pezsgők mellett a spanyol gasztronómiába is belekóstolhatunk. A rendezvényen várhatóan jelen lesz a Spanyol Királyság magyarországi nagykövete is több más spanyol diplomatával.

Meteorológus a Fiestán

Molnár Csilla meteorológus is ott lesz a különleges eseményen. Csilla az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakán végzett kiváló eredménnyel, majd édesanyja ötlete nyomán a meteorológusi mesterképzésen folytatta tanulmányait. A fizikus-meteorológus szakember az étkezéshez is tudományosan áll hozzá, szeret főzni is, bár ritkán van rá ideje, és egy-két pohár bort napi rendszerességgel fogyaszt.

Kizárólag a száraz borokat szereti, és bár eleinte a testesebb vörösborokat kedvelte, ma már inkább a könnyebb, de kifinomultabb fehérborokat kóstolja előszeretettel. Párjával érkezik majd a Fiestára.

A spanyolok egészsége nagyban függ az étkezéstől: a kenyeret például nem vajjal kenik, hanem friss paradicsommal és olívaolajjal dörzsölik be, sok halat esznek, és elképzelhetetlen számukra az étkezés bor nélkül. A vörösbor rákmegelőző és érrendszervédő hatása jól ismert, és mivel Spanyolországban van a világon a legtöbb szőlővel beültetett terület, a bor nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető alapélelmiszer.

See Also

 

Az étkezés és a borok mellett legalább ilyen fontos a társasági élet: egyes felmérések szerint egy spanyol ember naponta átlagosan másfél órát tölt az utcán. Teraszokon, beszélgetve töltik a szabadidejüket.

A Duna Palotában mindenesetre egyetlen este lesz jelen a társasági élet és a jó spanyol bor.

 

 

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére