Kult50: ők az igazi cool-túra képviselői

Itt a legújabb 50 arc, ők pörgették tavaly legjobban a magyar kultúrát.

 

A Kult50 nem rangsor, egyszerűen csak tisztelgés azok előtt, akik gyakran erejükön felül, akár ellenszélben is, de folyamatosan dolgoznak a kultúrában saját műfajukban, ágazatukban, és közben kiemelkedő dolgokat hoznak létre.  Ezt vallják e program, s ennek részeként e lista létrehozói, akik immáron harmadik éve nevezik meg azokat a személyiségeket, akikről úgy ítélik meg, átlagon felül teljesítenek.

A Fidelio print és online magazin munkatársai szakembereket, valamint a közönséget együtt szavaztatják meg, kik is lehetnek e kultúremberek, akik megszemélyesítik, megtestesítik a helyzetképet a magyar kultúráról, művészetről, jelentős teljesítményekről, gondolatokról, alakításokról, ügyekről.

Az idei Kult50 szavazás során hétről tízre bővült a kategóriák köre, melynek védnökei között találunk korábbi „kultötveneseket” is.

Íme a kategóriák (zárójelben a védnökökkel): prózai színház és bábszínház (Szikszai Rémusz), zenés színház (Bodor Johanna), tánc és mozgásszínház (Gergye Krisztián), film (Tasnádi István), irodalom (Háy János), vizuál (Magyarósi Éva), klasszikus zene (Vajda Gergely), jazz, folk, world zene (Szirtes Edina Mókus), popkultúra (Novák Péter), ügy (Miklósa Erika). Önálló kategóriát kapott a tánc, a popkultúra és az Ügy, a vizuális kategória pedig kiegészült a divattal, az építészettel és a dizájnnal. Kategóriánként öten-öten kerültek be a Kult50 rangos csapatába.

 

„A popkultúra megjelenésével azt szeretnénk hangsúlyozni: nem attól színvonalas valami, hogy azt popkultúrának vagy magas kultúrának nevezzük. Hogy igenis a mainstreambe való beemelés nem jelent színvonalesést, mert az irodalom a klasszikus zene, a képzőművészet egyszerre lehet a magas- és a popkultúra része is – magyarázza Molnár Barbara, a Kult50 főszerkesztője. – Az Ügy kategóriában pedig azokat szeretnénk elismerni, akik számára a kultúra, a kultúraközvetítés társadalmi szerepvállalás is, akik tehetségeket karolnak fel, fesztiválokat szerveznek, akik művészettel gyógyítanak, akik a társadalom legégetőbb vagy legmélyebb problémáihoz nyúlnak, problémáiról szólnak, vagy kultúrát visznek el olyan helyekre és olyan embereknek, akikhez nélkülük nem jutna el.”

 

A Kult50 tagjai között találhatunk ismert művészeket, alkotókat, és kevésbé ismert kultúraközvetítőket, -szervezőket. A Pál utcai fiúk sikerdarab Nemecsek Ernője, Vecsei H. Miklós például a POKET-projektet találta ki. Közterületeken, automatákban olcsón vásárolhatunk zsebkönyveket. Csuja Imre a hajléktalanok előtt tartott rendszeres verselőadásaiért, Varró Dániel új verseskötetéért, Az ArtMan Egyesület tagjai a fogyatékkal élők mozgásterápiás integrációjáért, Debreczeni Ildikó kulturális szervező (képünkön) a Tisza-tavi Fesztivál megszervezéséért lett kultúrarc.

 

„Célom a minőségi kultúra az opera népszerűsítése és megszerettetése a csodálatos Tisza-tó nyugodt környezetében. Büszke vagyok erre a programsorozatra” – fogalmazza a BCOOL Magazinnak Debreczeni Ildikó Kult50-tag.

2014-ben hívta életre a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált a sport, a víz, a gasztronómia és a klasszikus zene sajátos találkozási pontját. Azóta minden évben, július utolsó hétvégéjén valóságos programáradat vár a helybéliekre, az idelátogató zenebarátokra, sportolni vágyókra, turistákra. 2019-ben július 27-én és 28-án ismét több tucat művésszel lehet találkozni a Tisza partján.

„A fesztivál küldetése egyben a régió megismertetése és gazdasági fellendítése a kulturális rendezvények segítségével” – említi a főszervező.

(A tiszafüredi programokról bővebben itt lehet tájékozódni: www.tiszatavifesztival.hu)

 

Az első két évben a Kult50 szereplőivel önálló könyvben ismerkedhettünk meg. A könyv helyett ezúttal egy füzet jelent meg, viszont online videobemutatkozás mellett élőben, országszerte pódiumbeszélgetés-sorozaton lehet majd találkozni az ötven alkotóval, művésszel, szervezővel.

A Kult50 teljes listája itt található!

(Fotók: Gordon Eszter, Kult50)