200 szánhúzó kutyával az Északi-sarkkörön

Két magyar is teljesítette a világ egyik leghíresebb kutyaszános túráját.

 

Varga Dávid és Kitlinska Anna 92 ország 2183 jelentkezője közül került be a 2019-es Fjällräven Polar expedíció résztvevői közé: Dávid a világ harmadik legnépszerűbb pályázatával, Anna kreatív videójával nyerte el a zsűri tetszését. Az ötnapos, 300 kilométer hosszú túrára 18 társukkal együtt indultak április 8-án, és 200 szánhúzó kutya segítségével szelték át az Északi-sarkkört.

 

A hetedik alkalommal megrendezett expedíció célja is az volt, hogy közelebb hozza az extrém kalandokat a hétköznapi emberekhez, és bebizonyítsa, hogy megfelelő felkészüléssel, minőségi felszereléssel bárkinek része lehet hasonló élményekben. A svéd túrafelszerelés-gyártó nem csupán a résztvevők felszereléséről, hanem a szánhúzó kutyákról és a szakszerű felkészítésről is gondoskodott.

A kutyaszán irányítását, az expedíciós felszerelés használatát és az extrém hidegben való helyes viselkedést a résztvevők kétnapos felkészítő képzés során tanulták meg Stockholmban, mielőtt útnak indultak a norvég Signaldalen völgytől a svéd Väkkäräjärviig tartó túrára.

 

„A tréning nemcsak abban nyújtott segítséget, hogy megismerjük egymást a túra előtt, megtanuljuk a felszerelés helyes használatát és a sarkköri viszonyokhoz való alkalmazkodást, hanem lélekben is felkészített az útra. Sikerült csapattá válnunk, és felismernünk azokat a tulajdonságainkat, amelyek segítenek nekünk az extrém helyzetek kezelésében” – mesélte Kitlinska Anna, az indulást megelőzően.

 

A kétnapos tréninget követően a résztvevők testközelből tapasztalták meg az extrém túra kihívásait és szépségeit: a főzésről, az ivóvízről és a szánhúzó kutyák ellátásáról mind maguknak kellett gondoskodniuk, miközben csaknem száz kilogrammos felszereléssel, átlagosan 60 kilométert tettek meg egy nap alatt, a sarkvidék legszebb tájain.

A 2017-es túra egyetlen magyar résztvevőjéről, Szigetvári Eszterről itt olvashatsz!

Bővebb információ az expedícióról itt!