Now Reading
Ischia, a gyönyörök kertje

Ischia, a gyönyörök kertje

Lenyűgöző a természet szexis tobzódása a kis itáliai szigeten.

 

Mintha a Földközi-tengeri szigetek teremtésénél a Jóisten belenyúlt volna a zsebébe, és minden maradék magot, fenyőt és pálmát, buja vadjázminbokrot, illatos mediterrán bozótost, citrom-, narancs- és grapefruitligeteket Ischára szórt volna. És utánuk szólt: sokasodjatok! Meg is tették.

A Zöld sziget gyümölcsei

Még a tengerbe szakadó sziklafalak tetején, hullámok ostromolta szirteken is ott kapaszkodnak a fák, s körbeölelik a homokos strandokat. Nem véletlenül kapta a Nápolytól másfél órányi kompútra eső Ischia a Zöld sziget, azaz az Isola Verde becenevet.

Gyalogos hídon sétálhatunk át a szigetre

Termálparkok, medencékkel

Ellentétben sok más szigettel, itt édesvízből sincs hiány. Sőt, ha valaki megkérdezi, merre kell menni a termálvízparkba, visszakérdeznek: melyikbe? A hajdani vulkáni tevékenységnek köszönhetően hat nagy termálpark és -kert működik, szabadtéri medencékkel, virágzó kertekkel, tengerre kifutó strandokkal. De véletlenül is beleléphetünk a forró vízbe. Ha mondjuk az egyik legszebb tengeröbölhöz, Sorgetóhoz araszolunk lefelé a temérdek lépcsőn, azt látjuk, hogy természet adta óriás kövekkel elkerített csobogókban dagonyáznak az emberek. A sziklafalakból ugyanis forró termálvíz ömlik a tengerbe. Nem útikönyvi kacsa, hogy némelyik helyen megfő benne a tojás.  A helyi fürdőzők rutinosan így készítik el maguknak a szendvicsbevalót… Ők nem is esnek el az ásványi anyagoktól síkos köveken; aki itt megsérül, az tuti turista.

Sorgeto, az egyik legszebb tengeröböl, ahol a sziklafalakból termálvíz ömlik a tengerbe

Nem kell megdolgozni, az idővel küzdeni, térképet bámulni a majdani gyönyörökért, Ischia mindent elsőre átnyújt. Ha autót bérelünk, kitérők nélkül jutunk egyik látnivalótól a másikig. Mintha az ösztöneinkbe épült volna bele valamiféle láthatatlan GPS. De tétovázni is érdemes, mert az itt élőkkel szórakoztató és kellemes szóba elegyedni. Még a rendőr is szeret, aki megbüntet Lacco Omeno városában – ahol a hatalmas gombát formázó szikla a látványosság –, mert nem jól kapartuk le a parkolójegyet. Az autók meg a motorosok sem erőfitogtatásból dudálnak, hanem jó szándékkal jelzik: meg fognak előzni.

A Madonna del Soccorso-templom

Sziklákra épült múlt

A tengerparti települések közül az egyik legkedvesebb Sant’Angelo, az egykori halászfalu, színes házaival, a városok közül pedig a hegyek és a tenger tenyerén kényelmeskedő Forio, a kishajókikötővel, a sétálóutcával, a buja kertekkel, ahol a földre potyog az érett narancs. Aki teheti, itt kóstolja meg a híres olasz limoncello likőrt, mert a helyi, zamatos, sárgadinnye nagyságúra növő citromból készül.

A Nettuno szálloda tetőteraszáról varázslatos a kilátás a városkára és a sziget egyik híres látványosságára, a tenger fölé magasodó sziklára épült hófehér Madonna del Soccorso-templomra. Évszázadokon át ez volt első, amit a tengerről hazatérő halászok és matrózok megpillantottak. Kapuja, ma már szokatlan módon, mindig nyitva áll, az oszlopfők felett hajómodellek sorakoznak.

Az Aragóniai vár

See Also

A sziget talán legismertebb jelképe az Ischia Ponte városka melletti magas sziklaszigetre épült Aragóniai vár (Castello Aragonese). Minden talpalatnyi helyet beépítettek odafenn, sziklamászónak kellett lennie annak a kalóznak, aki a tengerről próbálta bevenni. A középkori vár az Aragóniai királyi családról kapta a nevét. A szigetet az 1440-es években azzal a kőhíddal kötötték a szárazföldhöz, amin ma is járnak. A várat többször bővítették, volt itt börtön, áll templom, sőt apácák is laktak egy időben a falak között. Egykori „fürdőszobájukban” forrásvíz folyt, a kőből vájt illemhelyeken gyertyafény világított. A vár teraszairól belátni a Tirrén-tenger nápolyi medencéjét.

Így érd el Ischiát!

A szigetre Nápolyból vezet az út, ahová a Wizz Air közvetlen járatával repülhetünk. A repülőtérről tömegközlekedéssel vagy taxival lehet eljutni a kompkikötőbe. De 100 euróért oda-vissza direkt transzfer is van a reptértől a szállodánkig. Az ár a kompjegyet is tartalmazza. Ez utóbbit a http://www.ischiareview.com/ honlapon lehet megrendelni, akárcsak a motorcsónak- vagy az autókölcsönzést. A honlap útikönyvként és olvasmányként is tökéletesen használható, alapítója, Dion Protani ugyanis remek újságíró.

Motorcsónakkal a sziget körül

Kalandvágyóknak az egyik legnagyobb élmény, hogy a sziget három óra alatt körbejárható motorcsónakkal. Persze miért is adná vissza a gyors, 40-es Yamaha-motorral felszerelt kényelmes dingit olyan hamar bárki, amikor egy napra az övé lehet. A bérléshez nem kell tengeri vizsga, csak némi szabályismeret. Például, hogy ne vágjuk ketté padlógázzal a legnagyobb városkába, Ischia Portóba érkező és onnan kifutó nagy kompok vízi útját. Erre persze nem figyelmeztet a West Coast kölcsönző tulajdonosa, mert nem feltételez ekkora vakmerőséget, de azt azért elmondja, hogy száz méternél beljebb ne menjen az amatőr hajós a partoktól.

A sziget motorcsónakkal három óra alatt hajózható körbe

A tengerről elképesztően szép a sziget, a hullámok és a szél vájta kristálytiszta öbleivel, mesebeli sziklaalakzataival, partokra épült városkáival. A színekkel, illatokkal, kabóca zenével, helyi finomságokkal minden érzékszervünket kényezteti.

(Fotók: Völgyi Vera)

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére