Now Reading
Lakjunk a fán!

Lakjunk a fán!

Ma még kuriózum a treehouse. Ha kinézünk az ablakán a lombkoronát látjuk…

 

Vissza a természethez! Talán e rousseau-i gondolat vezeti azokat az újítókat, akik az erdőt választják szálláshely kialakítására – és persze azokat a természetkedvelőket, akik e szolgáltatásokat választják. Ausztriától Szlovéniáig, Itáliától a skandináv államokig, Ázsiától Magyarországig.

 

Az elsők az olaszok

Az első fákra épült olasz szálloda a Friuli Venezia Giulia tartománybéli Valcellinában található. A földtől 2–4 méter magasra, vastag törzsű fenyőkre épített kis apartmanok természetesen fából épültek. Mindegyik házacskában két felnőtt és két gyermek tud aludni, hálózsákban. A reggelit egy kis tisztáson, büféasztalon szolgálják fel. A menü fogásai a térség gasztronómiáját képviselik.

A Tree Village névre hallgató létesítményben lakó vendégek számára a szomszédos biokertben helyben termelik a zöldségeket, permetező szerek nélkül. A konyhán a közeli kristálytiszta patakok vizét használják fel.  E szállások lényege, hogy a vendégek élvezhessék az erdő csendjét, amit csak a madarak csiripelése vagy ősszel szarvasok bőgése szakíthat meg. Ez a városi, stresszben élő emberek számára igazi kikapcsolódást jelenthet.

 

Ecohotel wifivel

Így gondolkodhattak az egyik svédországi, fára épített hotel kreatív szakemberei is. Egy kicsiny falu, Granö Beckasin iskoláját bezárták, és félő volt, hogy szinte elnéptelenedik a település. Ám egy lelkes hölgy, Annika Rydman meggyőzte a helybélieket, hogy van kiút a felemelkedésre, és szűkebb pátriájuk felvirágozhat ötletétől. Sikerült is megvalósítania, így ma már áll a tizenkét szobás Ecohotel, mely küllemében és szellemiségében egyaránt modern: újrahasznosított anyagokból épült és persze erős wifivel is szolgálja a vendégeket. Az apartmanokat a fán egy folyosó köti össze, és persze van közösségi helyiség is.

 

Lombházak: egy szintben a fakoronával

Ma már Magyarország is büszkélkedhet fára épített szállodával, ez a Treehouses Flying Homes. Egy kis bükki falu szélén álmodott a lombos fák közé épített extrém erdei szálláshelyet Maliga Péter barátjával, Dévényi Viktorral, aki ma az üzemeltetésért felelős. Eleinte panzióban gondolkodtak, ám mivel abból már sok működik Magyarországon, inkább elhatározták, hogy Noszvaj határában, az erdőben építtetnek lombházakat, a fák koronájának magasságában.

Viszonylag hamar sikerült tető, pontosabban lombkorona alá hozni a különleges beruházást. Egész évben működik ez az igazán cool szálláshely. Télen hőesésben, tavasszal  madárcsicsergésre különlegesen romantikus lehet szinte a fán ébredni…

See Also

 

Az Arkt Építész Stúdió tapasztalt csapat, kiváló portfólióval, de nekik sem volt könnyű e munkára például ácsot találni. Merthogy itt nemcsak egy összkomfortos szobát kell elképzelni: a 27 négyzetméteres belső térhez nagy terasz és jakuzzi is tartozik. A megvalósítás során elsősorban skandináv példákat követtek, és igyekeztek úgy építkezni, hogy a lehető legkisebb mértékben avatkozzanak be a természetbe, közben pedig figyelni kellett az ágak teherbírására és az építmények megtámasztására is.

A négy lombház négycsillagos szolgáltatást nyújt. Az egyik ház aljában található a recepció, és nem hiányzik a szauna sem. A noszvaji lombhotel iránt olyan élénk az érdeklődés, hogy szinte alig lehet szabad szobát, házat bérelni.

Nem nehéz megjósolni: a példa ragadós lesz, mert mind többen gondolják komolyan: vissza a természethez!

Ráadásul fán lakni igazi kuriózum!

(Fotók: Treehouses Flying Homes)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére