Most olvasott
Ismét útnak indul pünkösdkor a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz

Ismét útnak indul pünkösdkor a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz

2019. június 7–10. között tizenkettedik alkalommal lehet elvonatozni a csíksomlyói búcsúba.

 

Csaknem fél kilométer hosszú a tizenhat kocsiból álló össznemzeti zarándokvonat, mely a MÁV-START és a Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezésében szállítja az utasokat. A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt az expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, s Szolnok és Püspökladány érintésével együtt haladnak Erdélybe. 2019-ben a Szent István grafikával díszített modern 480 sorozatú Bombardier Traxx mozdony húzza a zarándokvonatot a hazai és külföldi villamosított szakaszokon egyaránt. A négynapos program csúcspontja pünkösd szombatján az 500 ezer zarándokot vonzó csíksomlyói búcsú, a Mária-ünnep. Másnap a történelmi Magyarország ezeréves határát keresik fel az utazók.

 

Az idei program újdonságai közé tartozik, hogy a régi magyar határról visszajövet a Csíksomlyó Expressz zarándokai részt vesznek a Csíkrákoson szervezett Pünkösdi Forgatag elnevezésű magyar-székely találkozón, ahol Dévai Nagy Kamilla ad koncertet.

A kettéváló vonat másik fele, a Székely Gyors az ezeréves határtól Alcsíkba, Csíkszentsimonba zakatol, ahol Böjte Csaba ferences szerzetes, a vonatok fővédnöke átveszi az árvái javára a vonaton gyűjtött adományt. Az est lovasbemutatóval zárul.

A vonat az erdélyi hegyi szakaszokon a maximum engedélyezett kocsimennyiséggel, 16-tal közlekedik, melyből kettő étkezőkocsi. A szerelvények behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják az utazókat a látnivalókról.

A két vonat évente ezeregyszáz embert szállít, a szervezők idén is telt házat várnak.

A  Székely Gyors–Csíksomlyó Expressz  pontos közlekedése

2019. június 7.: Szombathelyi indulás: a Csíksomlyó Expressz június 7-én 00.10-kor indul Szombathelyről 8 kocsival, és Sopron–Győr–Komárom–Tatabánya útirányon át Budapest-Keleti pályaudvarra közlekedik, ahová 3.42-kor érkezik, és egyesül a 8 kocsiból álló Székely Gyorssal.

A már 16 kocsiból álló Székely Gyors – Csíksomlyó Expressz zarándokvonat 4.55-kor indul. További útvonala: Szolnok–Püspökladány–Biharkeresztes–Biharpüspöki–Nagyvárad–Kolozsvár–Déda–Gyergyószentmiklós, majd szálláscélú megállások: Csíkkarcfalva–Csíkdánfalva–Csíkrákos–Madéfalva alcsíki falvakban.

Madéfalváról már csak a Székely Gyors közlekedik tovább Sepsibükszádig a Csíkszereda–Csíkszentkirály–Csíkszentimre–Csíkszentsimon–Ótusnád–Tusnádfürdő útvonalon, felcsíki szálláscélú megállásokkal.

Június 8-án a Csíksomlyó Expressz a felcsíki, a Székely Gyors az alcsíki falvakban elszállásolt zarándokokat szállítja a csíksomlyói misére és vissza a szállásokra.

See Also

Június 9-én a Csíksomlyó Expressz a felcsíki, a Székely Gyors meg az alcsíki falvakban elszállásolt utasokat továbbítja Madéfalvára, ahol a két vonat egyesül. Az egyesített különvonat indul Gyimesbükkre az ezeréves határra, majd vissza Madéfalvára, ahol a vonat két részre oszlik. A Székely gyors továbbítja utasait az alcsíki; a Székely gyors meg a felcsíki szállásokra.

Június 10-én: a Székely Gyors indul Sepsibükszádról, útközben felszállnak az alcsíki falvakban elszállásolt utasok, majd Madéfalván egyesül a Csíksomlyó Expresszel.

Az egyesített szerelvény a reggeli órákban indul vissza, felveszi az alcsíki falvakban elszállásolt utasokat, majd a Gyergyószentmiklós–Maroshévíz–Déda–Dés–Zsibó–Zilah–Nagykároly–Érmihályfalva–Nyírábrány–Debrecen–Püspökladány–Szolnok útirányon közlekedik Budapest-Keletibe. Várható érkezése: 23.20.

A Keleti pályaudvarról már csak a 8 kocsiból álló Csíksomlyó Expressz tovább indul Tatabánya, Komárom, Győr és Sopron megállással Szombathelyre. Várható érkezése másnap hajnali 4 óra.

 

Bővebben információ itt található!

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére