Ras Al Khaimah, és a világ leghosszabb kötélpályája

A negyedik legnagyobb emirátus egyszerre kínál tengerparti nyaralást és egzotikus kalandtúrákat az érintetlen természetben.

 

A Perzsa-öböl déli részén, az Egyesült Arab Emirátusok legészakibb pontján terül el Ras Al Khaimah, s egyre több turista jön rá, hogy az itt található homokos tengerpartok és a bársonyos víz hasonló fürdőzési élményt kínálnak, mint Dubaj mesés partjai. Időjárása ugyanolyan, mint a szomszédos, nála híresebb emírségé – az európai télből ugyanúgy bő öt óra alatt lehet elrepülni a nyárba –, ráadásul a szállodák szobaárai feleannyit kóstálnak. Erre mind több közép-európai turista jön rá Csehországból, Lengyelországból, de Magyarországról is. Így az ide látogatók két legyet üthetnek egy csapásra: kihasználhatják Dubaj közelségét, és élvezhetik a 345 ezer lakót számláló Ras Al Khaimah különleges természeti adottságait.

 

A dubaji nemzetközi repülőtérről háromnegyed órányi buszútra található az emírség, s a szállodák shuttle buszai díjmentesen szállítják érkező és hazainduló vendégeit. Egy-egy napra bármikor könnyen át lehet látogatni Dubajba, de érdemes helyben maradni, mert e térség is csodákat kínál.

Ezt hangsúlyozta Ras Al Khaimah budapesti bemutatkozásán, 2019 februárjában Mohamed Khater, az emírség turizmusfejlesztési hivatalának igazgatóhelyettese, aki Haitham Mattar, a hivatal vezérigazgatójának társagában érkezett Magyarországra, közép-európai bemutatkozó roadshow keretében. Mint említették, az emírség nem akar versenyre kelni a szomszédos felhőkarcolókkal, a hatalmas bevásárlóközpontokkal, helyette aktív szabadtéri programokat nyújt varázslatos vidékeiken.

64 kilométer hosszú a tengerparti szakasz, változatos a sivatag, az itt található sziklás hegyeket élmény megmászni. (A hegyekben akár 10 Celsius-fokkal is hűvösebb lehet, mint a tengerparton.) A hegylánc legmagasabb pontja az 1934 méteres Jebel Jais. A hegyek között források rejtőznek, és még kajaktúrákra is lehetőség nyílik. A tengeren bátran ki lehet próbálni a jet skit, a sivatagban szafaritúra, tevegelés vár a turistákra, beduin sátrakban pedig ki lehet próbálni a hagyományos ételeket.

 

Aki a csendet és a luxust keresi, megtalálhatja az Al Marjan Island és a Hayat Island wellness-szállodákkal teli üdülőszigetein. Két füves golfpálya is hívogatja a vendégeket, talán főleg a briteket, akik a turisták több mint tíz százalékát jelentik.

 

A kalandvágyók számára fantasztikus élményt ígérnek a sziklák között kiépített drótkötélpályák. Egy-egy 50, 60 és 300 méteres pályával lehet lerövidíteni a sziklamászást, de ki lehet próbálni a világ legnagyobb átcsúszó kötélpályáját is, amely 2,83 kilométer hosszú!

Mohamed Khater büszkén említette, hogy az elmúlt időszakban sokat tettek turizmusuk fejlesztéséért, népszerűsítéséért, melynek meg is lett az eredménye. Ras Al Khaimahban évről évre 20 százalékkal nő a turisták száma, mely mára meghaladta az egymilliót Jelenleg tizenhárom szálloda építése van folyamatban, s 2025-ig 20 ezerre bővül a hotelszobák száma. 2021-re az emírség már 1,5 millió látogatót szeretne  vendégül látni.

Díjnyertes rövidfilm Ras Al Khaimahról:

(Fotók: https://jebeljais.ae/via-ferrata, https://en.raktda.com, Pixabay)

Kapcsolódó cikkünk: Családi csábítások Dubajban