Most olvasott
Budapesten az inkák aranya

Budapesten az inkák aranya

Peruból érkezik a 3 milliárd forint összértékű, csillogó tárlat.

 

Több mint száz féltve őrzött ékszer, maszk, vallási, kultikus tárgy, hatalmi jelkép költözik egy kiállítás erejéig Peruból a magyar fővárosba. Az Inkák Aranya című tárlaton az egykori Inka Birodalom ötvöseinek csodálatos alkotásai láthatók. A Mujica Gallo Alapítvány által működtetett perui Aranymúzeum páratlan arany- és ezüstgyűjteményét kiegészítik a Magyarországon fellelhető, különleges kerámialeletek. Ezek együtt nyújtanak páratlan betekintést a mai Peru területén, valamint Közép- és Dél-Amerikában hajdanán virágzó kultúrák életébe.  

 

Az inkákat az aranyművesség nagymestereiként tartják számon, a módosak sírjaiba gyakran helyeztek el kis aranyszobrokat. Az aranyban a Napot és az isteneiket látták. E nemesfém testesítette meg számukra a meleget, a fényt, az életet. Uralkodóik a Nap leszármazottjaiként aranytárgyak sokaságával vették körbe magukat.

Az Inka Birodalom kialakulása és felemelkedése a XII–XIII. századhoz köthető, amikor egy őslakos dél-amerikai indián törzs a perui hegyek között vándorolva letelepedett az Andok hegyei között megbújó termékeny Cuzco völgyében. A megerősödött törzs innen indította hódító háborúit, és terjeszkedett mind észak, mind dél felé. A XIV. század végére már több mint egymillió négyzetkilométernyi területet hódított meg, s a birodalom 10 millió lakót számlált.

 

 

A Budapesten is látható különleges műalkotások megidézik a spanyol hódítók érkezése előtti virágzó kultúra csillogó, értékes darabjait. Egyes alkotások értéke meghaladja a 100 millió forintot, a tárgyak összértéke pedig a 3 milliárd forintot.

A nagyszabású interaktív kiállítás szervezője a JVS Group Magyarország, mely legutóbb A világ múmiái című tátárlatot hozta el Magyarországra, korábban pedig a BODY és a Titanic ismeretterjesztő bemutatókat.

Az Inkák Aranya 2019. március 13-tól látható Budapesten, a Komplex épületében, a VII. kerület, Király utca 26.-ban.

See Also

 

 

Korlátozott Machu Picchu

2019-ben már rövidebb látogatóidő áll a turisták rendelkezésére, hogy megcsodálják Peruban a Machu Picchut, az Inka Birodalom romvárosát, a világ csodáinak egyikét. A belépők legfeljebb négy óráig érvényesek, és már nem engedik meg az ismételt belépést a területre.

A turisták bakancslistáján előkelő helyen szereplő látványosság forgalma az utóbbi időben annyira megnövekedett, hogy az már veszélyeztetheti az UNESCO Világörökségi listáján szereplő korabeli város maradványait. Évente 400 ezren keresik fel az Andok-hegység sziklás hegygerincén, két és félezer méter magasan fekvő egykori inka települést. Az itt látható egykori Nagy Templomot is arany berakások díszíthették.

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére