A Filmarchívum 100 filmajándéka

2018. december 21-től 2019. január 4-ig tart a Vimeo csatornán az ajándékosztás.

 

Két hétig, az ünnepi napokban 100 film érhető el szabadon a Filmarchívum Vimeo csatornáján. A filmbarátok élvezhetik a neten a Nemzeti Digitalizációs és Filmfelújítási Program közelmúltban született eredményeit, klasszikusokat és kultfilmeket, közönségkedvenceket és újrafelfedezésre váró értékeket éppúgy, mint a sosem látott ritkaságokat.

 

54 rendező 100 filmje szerepel a listán, összesen 4200 percben. A legrégebbi film 1912-ből, a legújabb 1998-ból származik – játék és dokumentumfilmek, animációk egyaránt.

A filmek a Filmarchívum Vimeo csatornáján itt láthatók!

A válogatásban helyet kaptak az idén 85 éves Sára Sándor filmjei: a szocialista kiskirályok harcát megjelenítő Tüske a köröm alatt, vagy a hadifogságot túlélők emlékeit feldolgozó Lefegyverzett ellenséges erők. A Fábri Zoltán életmű restaurálásból pedig kevésbé ismert darabok kerülnek sorra, köztük a Dúvad, a Hangyaboly és a Requiem.
Szerepelnek olyan különös csemegék is, mint a 60-as évek egyik legizgalmasabb krimije, a Hamis Izabella, Zolnay Pál két formabontó, Sebő-zenére forgatott filmje, a Fotográfia és a Sámán, vagy Fehér György izzó drámája, a Szenvedély. Olyan mozilegendák, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Meteo, a Cha-cha-cha, a Pendragon legenda, vagy a Falfúró mellett lesznek örökzöld vígjátékok is, mint a Hyppolit, a lakáj, a Butaságom története és a Sose halunk meg.

Filmlista és részletes információk a filmekről itt!

A válogatásban különös hangsúlyt kap az animáció, minden korosztály számára. A nagyfilmek – Jankovics Marcell Sárga tengeralattjárót is idéző János vitéze és Kovásznai György groteszk közérzetrajza, a Habfürdő – mellett a világhírű magyar animációs filmesek rövidfilmjeiből akad válogatás. Felújított minőségben nézhetők Rofusz Ferenc, Foky Ottó, Szoboszlay Péter, Vajda Béla, Jankovics Marcell és Kovásznai György kisfilmjei. Kuriózumot jelentenek Macskássy Gyula és Dargay Attila reklámfilmjei.

A nem fikciós műfajban a magyar dokumentumfilm kiváló alkotóinak, többek között: Almási Tamás, Schiffer Pál, Forgács Péter és Gyarmathy Lívia kevésbé játszott filmjei szerepelnek.

Sokak érdeklődésére tarthat számot a Budapest-film blokk, retró hangulatú színes felvételekkel a hatvanas évek elejéről. Az archívumi kutatómunka során került elő az a kétórányi kameranegatív, amely az 1918–1919-es filmhíradók forgatásakor készült, és amelynek képsorairól – feliratok híján – úgyszólván semmit sem lehet tudni. Az itt publikált első két tekercs megfejtőkre vár, akik a videók alatti komment-mezőkben megoszthatják értékes gondolataikat, tippjeiket a helyszíneket, személyeket és eseményeket illetően.

A vágott, és a Filmarchívum által augusztus óta folyamatosan közzétett 100 éves filmhíradók itt láthatók!