Így sportol ma Magyarország

A magyarok csaknem kétharmada hetente legalább egyszer sportol, négyötödük számára a lazítást és a stresszoldást is jelenti a mozgás.

 

Izgalmas, vidám, tanulságos, nem ritkán meglepő eredményeket hozott az a tudományos kutatás, mely öt ország lakóinak sportolási szokásait és a sport iránt érzett vágyait helyezte a középpontba. E jelzőkkel illeti a kapott eredményeket Horváth Csobán, a felmérést megrendelő INTERSPORT nemzetközi cég magyarországi ügyvezetője. A sportszereket forgalmazó vállalkozás Ausztriában, Németországban, Csehországban és Szlovákiában végzett még kutatást a Marketagent.com szervezésében.

 

 

A megkérdezett magyarok 63,5 százaléka hetente legalább egyszer sportol, ezen belül 13,1 százaléka heti egyszer, 36,1 százaléka hetente többször, 14,3 százaléka majdnem mindennap sportol valamilyen formában.  Az eredményeket a megrendelők 2018. november 26-án Budapesten, illő helyszínen, a Superfly Extrém Szórakoztató Parkban hozták nyilvánosságra.  
A kutatásból ugyanakkor az is kiolvasható, hogy a válaszadók 14,6 százaléka havi egy alkalomnál is kevesebbszer, csaknem 7 százaléka pedig soha nem mozog aktívan. Az életkort tekintve a 14 és 19 év közöttiek korcsoportja a legaktívabb, ami a sportot illeti (71,6 százalék), őket a 40 és 49 év közöttiek követik (69,7 százalék), valamint a 20 és 29 év közöttiek (67,1 százalék).

A felmérésből az is kiderül, hogy a sporttevékenységet elsősorban a szabadban űzik: az aktívan sportolók több mint kétharmada szabadban végzi a testmozgást.  Érdekesség, hogy az egyedül végzett testmozgás a legjellemzőbb: a megkérdezettek pontosan fele kizárólag vagy többségében egyedül sportol. A válaszadók egyharmada mondta azt, hogy egyenlő arányban sportol egyedül és másokkal közösen.  A sportoláshoz a legkedveltebb az esti, 17 és 21 óra közötti időszak.

 

 

A magyarok körében a legnépszerűbb sportág a kerékpározás/mountain bike-ozás, (csaknem 44 százalékban). Ezt követi a túrázás (41 százalék) és a kocogás/futás (33 százalék). A negyedik legnépszerűbb sport az úszás, amit a sportosan aktív magyarok majdnem 30 százaléka legalább esetenként gyakorol. A futball az ötödik legnépszerűbb sportaktivitás.

Ausztriában, Csehországban és Németországban az úszás a legnépszerűbb, míg Szlovákiában a túrázás. Németországban és Szlovákiában a kerékpározás a második helyen áll, míg Ausztriában és Csehországban az úszást követően még a túrázás is megelőzi a kerékpározást.

Az egyes sportágak között jelentősek különbségek abban, hogy a válaszadók férfiak vagy nők. Utóbbiak körében a túrázás, a tánc, a jóga/pilates, valamint az aerobic/gimnasztika a legkedveltebbek. Nem meglepően több férfi jár body buildingre/erősítésre, és szeret futballozni.

 

 

A legfőbb ösztönző: az egészség megőrzése, a jó testi közérzet elősegítése, a mozgás öröme – vallja a magyar válaszadók döntő többsége. Érdekesség, hogy az indokok között előkelő helyen szerepel a stressz levezetése, illetve a lazítás, valamint a sportolás utáni jó közérzet (több mint 80 százalékban.)

 

Az eseményen részt vett Tassy Márk, a 15 ezer tagot számláló Magyar Természetjáró Szövetség ügyvezető igazgatója. Mint említette, céljuk nem a szövetségbe lépés, hanem a természetjárás népszerűsítése. Fontos a feladatuk a tanösvények, pihenőhelyek kialakításában, karbantartásában, a 25 ezer kilométernyi honi túraútvonal fenntartásában. Kiemelte, hogy a www.termeszetjaro.hu weboldaluk egyben digitális útikönyv is, ahonnan offline térképek tölthetők le, hogy megkönnyítsék a túrázók dolgát.

Beszámolt arról is, hogy az INTERSPORT és szervezete együttműködése révén a sportszereket forgalmazó cég Magyarország legnépszerűbb teljesítménytúrája, a Gerecse, valamint a Természetjáró Fesztivál kiemelt támogatójaként állt a hazai természetjárás ügye mellé. 2019-ben tavasszal és ősszel túranapokat hirdetnek meg, amelyek tovább növelhetik az érdeklődést a túrázás iránt.

 

A tanulmány keretében a közvélemény-kutatási piac egyik vezetőjének számító Marketagent.com 2018. augusztus 7. és 16. között 1008 webaktív, 14 és 69 év közötti személyt kérdezett meg a sport témakörrel kapcsolatban. A mintavétel összetétele kor, nem és iskolai végzettség szempontjából megegyezik a magyarországi össznépesség eloszlásával.