Családi csábítások Dubajban

A legek vonzáskörében a családokat is csalogatja nyaralásra, kikapcsolódásra az emirátusok rohamléptekben fejlődő városa.

 

A langymeleg, átlátszó vizű, sekély, tiszta tenger, a homokos, fövenyes tengerparti szakaszok, az élményt kínáló csúszda- és kalandparkok a gyerekekkel útra kelőket is csábítják az Arab-félszigetre, a Perzsa-öböl déli partjára. Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb, több mint 3 millió lakót számláló városa, Dubaj vonzó célpont lehet egy családnak is, amely alig ötórányi repüléssel szeretne a télből a nyárba utazni. A 40–45 °C-os nyárhoz képest a helyieknek szinte hűvösnek számít a 25–35 °C-os tél, és a 25–30 °C-os tenger, mely az európai embernek szinte ideális a nyaralásra.

 

Amikor 2018 novemberében, a Dubaji Turisztikai Hivatal (Dubai Tourism) meghívására a BCOOL Magazin képviseletében mi is részt vettünk a város újdonságait bemutató médiaúton, elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hol lazulhatnak el a családok, ahol a gyerekek és a felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat. Mivel még a felsorolásuk is sok-sok sort venne el az írásból, egyszerűbb, ha valóban csak a legutóbbi fejlesztésekre fókuszálunk. Mert Dubaj továbbra is folyamatosan fejlődik, épül, szépül, s ha megszületik egy terv, az hamarosan meg is valósul, legyen az szálloda, felhőkarcoló, bevásárlóközpont, élménypark vagy a világ más pontján nem található látványosság, mely mágnesként vonzza a világ minden tájáról nemcsak a luxust kereső, hanem a középosztálybeli turistákat is.

 

37 ezer magyar

Dubaj a világ negyedik leglátogatottabb városa, mely évről évre egyre több turistát fogad, szerte a nagyvilágból. Számuk évente már eléri a 16 milliót. Magyarországról 2017-ben 37 304-en utaztak a városba, mely 24 százalékos növekedés az előző évhez képest. A városállam célja, hogy 2020-ban már 20 millió turistát legyen képes fogadni és kényelmes körülmények között elszállásolni. Bűvös szám a 20-as, mivel az emirátus ekkor rendezi meg az EXPO2020 világkiállítást, mely 2020. október 20-án nyílik és 2021. április 10-ig tart majd.

 

A vadonatúj La Mer Beach: csúszdaparkkal, hullámlovaglással

Dubaj egyik legújabb látványossága és családi szórakoztató része a La Mer Beach, mely a belvárostól negyedórányi autózásra, északon található. Két és fél kilométernyi kiépített homokos partszakasz kulturált fürdőzési lehetőséggel: zuhanyzókkal öltözőkkel, sétálóövezettel, több mint százharminc étteremmel, kávézóval, üzlettel. A tenger bársonyos, a víztükör sima. Erről a hullámtörök gondoskodnak, melyek kis miniöblökké és fürdőhelyekké szelídítik a tengert. Ottjártunkkor csaknem azonos volt a levegő és a tenger hőmérséklete, kb. 30 Celsius-fok. A magas sótartalom miatt szinte lebegni lehet a víz felszínén – persze nem annyira, mint a Holt-tengerben – és itt legalább bátran lehet mozogni, úszni, legfeljebb arra kell vigyázni, hogy ne nagyon fröccsenjen szemünkbe a sós víz. A tenger fokozatosan mélyül, egyaránt tökéletes kicsiknek, nagyoknak. A vízből a part felé sétálva a belváros felhőkarcolói sziluettként rajzolódnak ki előttünk, élükön a Burj Khalifával, a világ legmagasabb épületével. A parton áll a Hawa Hawa, a Japánból származó, speciális, levegővel töltött óriás gumiasztal, mely már nem is asztal, hiszen egy nagyobb területet borít be.

La Mer Beach galéria:

(Fotók: Falus Tamás)

A La Mer tengerparti szakaszán található a 2018 tavaszán megnyílt Laguna Waterpark is. Eltéveszteni sem lehet, hiszen hatalmas, egymásba fonódó, kanyargó zárt és nyitott, adrenalinnövelő csúszdái kiemelkednek a környezetből. Az őrült csúszdákat kedvelőknek bizonyára ismerősek e kulcsszavak: Mantra, Constrictor, Loop, Freefall, Mad Racer. A kisebbeket külön vízi játszóhely várja, szülőknek és gyerekeknek egyaránt élvezetes a „lassú folyó”, zuhanyfüggönyökkel. Vagyis gumimatracban ülve, lassú sodrásban haladhatunk előre a kiépített kis folyóban. A bátor felnőttek kipróbálhatják a szörfgépet. A világon egyedülálló a félkör alakú, három részre tagolt medence, melynek szupererős sodrásában, mesterséges hullámaiban ki lehet próbálni a hullámlovaglást.

 

Atlantis Aquaventure Waterpark: vízipark a Pálmán

Dubaj egyik jelképének számít a Pálma-sziget (Palm Jumeirah), mely az első, pálmát formázó, már beépült mesterséges sziget a három közül. A város partja közelében a kétezres évek első évtizedében felhúzott sziget egy törzsből és leveleket formáló félszigetekből áll, valamint egy 12 kilométer hosszú, félhold alakú, hullámtörő földívből. Ennek közepén áll a híres Palm Atlantis Hotel és víziparkja, az Atlantis Aquaventure Waterpark. Ide nemcsak a szállóvendégek sétálhatnak át, hanem bárki meglátogathatja, aki jegyet vált. E szigetvégre könnyű eljutni, mivel nemcsak autóút, hanem egy egysínű magasvasút, a monorail is elhozza a vízikalandra vágyókat.

(Fotó: Dubai Tourism)

17 hektáron terül el, a város felé néző szép, széles, homokos tengerparti övezettel. A park ékessége a Poseidon-torony (Tower of Poseidon), melynek tetejéről egy meredek csúszdáját lehet kipróbálni. A Neptune-torony (Tower of Neptune) számos zárt és nyitott csúszda kiindulópontja. A legeslegbátrabbak a Poseidon tetejéről induló drótkötélen a park felett húzhatnak el a magasban a tengerpartig. A kisebbeket kis csúszdákból álló medencék várják, valamint egy nagy akvárium is, ahol nem lehet elég időt nézelődni. Csakúgy, mint a Delfin-öbölben (Dolphin Bay), ahol szigorú feltételek mellett akár együtt is lehet úszni a delfinekkel.

Aki csak vizes hűsölésre vágyik, fogjon egy nagy úszógumit, üljön bele és induljon el a lassú folyón. Több mint két kilométer hosszan, több útvonalon tekereg az enyhe sodrású folyó. Mi is kipróbáltuk: elúsztunk a Palm Atlantis közelében, a monorail végállomása alatt, épp a fejünk felett húzott el egy induló vasút. Olykor mozgó járdán kúsztunk fel, majd értünk vissza egy kis tóba. De az is előfordult, hogy a lassú folyás őrültté alakult át: a vadvízi kajakozásnál megismert sebes sodrásúvá vált a folyó, megiramodtunk, a heves hullámok arcunkba csaptak.

 Atlantis Aquaventure Waterpark galéria:

(Fotók: Falus Tamás)

Kipihenve az izgalmakat, jólesett a tengerparton egy nyugágy, ahol megpihenve újra csak kirajzolódtak Dubaj felhőkarcolói. És láthattuk a város igazi szimbólumának számító, szintén mesterséges szigetre épült, vitorlaalakú, 321 méter magas Burj Al Arab hétcsillagos luxusszálloda vonalait is.

 

Laza programlehetőségek hajókázástól a sivatagi szafariig

Megannyi könnyed, laza programlehetőséget kínál a város. A meleg tenger, az élmény- és kalandparkok mellett a család minden tagjának izgalmas például lifttel szinte szempillantás alatt feljutni a világ legmagasabb épületének, a 828 méter magas Burj Khalifának 124. és 125. emeleti kilátójába, hogy több mint 450 méter magasból, felülről pillanthassunk le a felhőkarcolókra.

Érdemes megismerni a város 2018 év elején megnyílt építészeti újdonságát, a hatalmas képkeretet megjelenítő a Dubai Frame-et a Zabeel Parkban (a jobb oldali képen). A kereten átnézve vagy az épület tetejéről, 150 méter magasból szemlélhetjük egyik oldalán az óváros alacsony kis házacskáit, másik oldalán a modern belváros toronyházait. A keret földszintjén Dubaj múltját bemutató 3D-s kiállítás vár ránk.

A Dubajt körülölelő homokos sivatagot szafari dzsiptúrán fedezhetjük fel, és még tevegelhetünk is. Este vacsorával egybekötve hajókázhatunk a Dubaj-öbölben (Dubai Creek). Nap közben a textíl-, fűszer- és aranybazár színes kavalkádja is kikapcsolódást nyújt az öböl közelében.

A Dubai Mallban, a világ legnagyobb bevásárlóközpontjában pedig a hatalmas akvárium tengeri halaiban gyönyörködhet a család egyik fele, míg a másik része az ezernyi üzlet gazdag kínálatát fedezheti fel.

Saját bőrünkön is tapasztalhattuk a mondás igazságát: a nyár nem évszak, hanem úti cél.

 

Dubaj vagy Dubai?

Cikkünkben az emírség és egyben a város nevét, Dubajt a hivatalos magyar átírás szerint írjuk, míg Dubaiként, amikor angol nevén említünk egy-egy intézményt, épületet, földrajzi elnevezést.