Most olvasott
Megnyílt Isztambul új repülőtere

Megnyílt Isztambul új repülőtere

Isztambulnak hívják Törökország vadonatúj repülőterét, melynek első részét 2018. október 29-én adták át.

A török nagyváros új légikikötője az európai oldalon áll, a központtól északnyugatra, Isztambul külterületén, a Fekete-tenger közelében, a központtól körülbelül 45 kilométernyire. Az első ütemben befejezett részén évente 90 milliós lehet az utasforgalom. A 76,5 millió négyzetméteres területen az első fázisban három kifutópálya működik majd, melyek száma idővel hatra bővülhet.

 

A három és fél év alatt felépített főterminál alapterülete 1,4 millió négyzetméter, ehhez társul egy 90 méter magas irányítótorony. Az új légikikötő képes lesz kiszolgálni a legnagyobb utasszállító repülőgépeket, így az Airbus A380-ast és a Boeing 747-8-ast is. A tervek szerint a repülőtérről nagyjából 250 légitársaság indít majd járatokat a világ több mint 350 pontjára. A szinte Isztambul belvárosában lévő Atatürk repülőtéren 2018. december 31-ig folytatódik az utasszállító légi közlekedés, utána viszont teljesen leáll a forgalom.

 

Az új reptér kezdetben napi öt repülőt fogad és indít. A területen mintegy 9 ezer kamerát helyeztek el, köztük olyanokat is, amelyek az arc- és rendszámfelismerő rendszerükön túl akár a gyanúsan viselkedőket is képesek kiszúrni – írja az MTI.

See Also

 

A repülőtérhez idővel 70 ezer férőhelyes nyitott és zárt autóparkoló tartozik majd. Mire 2028-ra megépül a teljes repülőtér, évente 150–200 millió utas kiszolgálására lesz képes, mellyel a világ legnagyobb légikikötőjévé válhat. A beruházás összértéke 10 milliárd 247 millió euró.

(Fotók: http://www.igairport.com/en/press-center/multimedia)

 

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére