Most olvasott
Európa legnagyobb természetes korcsolyapályája

Európa legnagyobb természetes korcsolyapályája

11 kilométer hosszan nyúlik el Karintiában a Weissensee, Ausztria gleccsertava, a téli jégsportok Mekkája.

 

Hirtelen nőtt meg a 930 méter magasan, egy hegyi fennsík medencéjében fekvő Weissensee iránt a világ érdeklődése, amikor 1987-ben bemutatták a Halálos rémületben (The Living Daylights) című James Bond-filmet. Itt, e csodaszép tájon zajlik ugyanis egy nagy téli autós üldözéses jelenet. Pedig a tavat a helybéliek évszázadok óta nagy becsben tartják.

 

A természetes képződmény Európa egyik legmagasabban fekvő és legtisztább fürdőtava nyáron, december közepétől március elejéig pedig 6,5 négyzetkilométernyi biztonságos jégfelületté alakul át, mellyel a kontinens legnagyobb természetes jégpályájává válik. A hosszú és keskeny tó hójéggel és tükörjéggel (fekete jéggel) egyaránt csábítja az amatőr és profi korcsolyázókat.

 

Ennyit kell utaznunk

A Karintia nyugati részén, az osztrák–olasz határ közelében fekvő Weissensee kb. 570–580 kilométernyi autóútra található Budapesttől, 80 kilométer Klagenfurttól, 44 kilométer Villachtól.

 

A gyorskorcsolyázást imádó hollandok szinte bolondulnak érte. Ezt már Wolfgang Wernitzning sportedzőtől tudtuk meg, aki csak azért érkezett a magyar fővárosba 2018. október 16-án, hogy bemutassa a sajtó képviselőinek a csodás tavat.  Másfél évtizede dolgozik Karintia csodaképződményénél, ahol sportiskolát működtet. Mint mondja, minden évben a tó jegén rendezik meg a 11 városon átívelő holland gyorskorcsolya-versenyt is, 200 kilométeres távon. A versenyen manapság már ötezren(!) indulnak a nagyvilágból, ezzel a világon ez a legnagyobb jégsport-rendezvény.  A többség általában 10–11 óra alatt teljesíti a távot a tó nagy körpályáján, a világcsúcs 5 óra 11 perc. A kevésbé profik persze rövidebb szakaszon is elindulhatnak, hiszen 200 kilométer megtételéhez komoly edzettségre van szükség.  Az idei szezonban 2019. január 19-től február 2-ig tartanak az ehhez kapcsolódó rendezvények.

See Also

 

A korcsolyázáshoz, különösen hosszabb távok megtételéhez megfelelő öltözetre – kabátra, védősisakra, napszemüvegre – és korcsolyára van szükség. Ezeket a tó körül bérelni is lehet, nem szükséges teljes felszereléssel érkezni.  A gyorskorcsolyához a speciális mozdulatokat nemcsak a jégen, hanem szárazon, slideboardon (csúszótáblán) is gyakorolhatjuk, amit Wolfgang meg is mutatott nekünk.

 

A tavat 140 kilométernyi kirándulóút veszi körbe, lehet nagyokat túrázni a friss levegőn sítalppal és anélkül is. Szánkó- és sípályák is várják az érkezőket a tó közelében. Karintia 24 síterülete egyetlen síbérlettel látogatható – tudtuk meg Elke Maidictól, a tartomány médiafelelősétől. 2018 újdonsága, hogy a Karintia-kártya már a téli szezonra is kiváltható, így vele számtalan kedvezmény vehető igénybe felvonókhoz, parkokhoz, múzeumokhoz, állatkertekhez (www.kaerntencard.at).

(Fotók: Österreich Werbung és BCOOL)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére