Trendforduló lesz Magyarországon is 

Magyarországon is tömegessé válhat a jövőben az elektromos autók vásárlása.

 

Különösen akkor növekedhet meg eladásuk, ha áruk folyamatosan csökken és nagyjából azonos lesz a benzines járművekével. Egyes szakértők szerint 2030-ra az új értékesítésű e-járművek aránya 30 százalékra is növekedhet. 2018 ősz elején az országban hét és fél ezer zöld rendszámú autó futott az utakon, plug-in hibrid és tisztán elektromos jármű együttesen. Utóbbiak száma meghaladja a háromezret, amely jóval több, mint például Bulgáriában, Szlovákiában, és ugyanannyi, mint a négyszer több lakót számláló Lengyelországban. Magyarországon az év végére már 10 ezerre becsülik a zöld rendszámmal közlekedő járművek számát.

 

A magyar kormány másfél millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt tisztán e-kocsik vásárlására magyarországi lakhellyel rendelkező természetes személyek számára. A 2016 szeptemberétől 2018 augusztus végéig tartó lehetőséggel és a 2 milliárd forintnyi keretösszeggel több mint ezer ilyen autót adtak el. Egyszerűsített feltételrendszerrel 2018 októberétől nyílt meg a pályázati lehetőség, 2,3 milliárd forintos kerettel.

Jelenleg 300 elektromos töltőállomás van az országban, ahol a plug-in hibrid és tisztán e-autók gazdái áramot vehetnek fel, s 600 új állomás építése van folyamatban. Az e-járművek megugró száma miatt viszont már csak idő kérdése, mikor törlik el a nyilvános töltőhelyeken az ingyenes „tankolást” – hangzott el az EMOBILITY FORUM 2018 elnevezésű nemzetközi konferencián, melyet 2018 szeptember derekán rendeztek Budapesten.

 

Ugyanitt Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke kifejtette: trendforduló előtt áll az iparág a nagyvilágban, és e fordulatból Magyarország sem fog kimaradni. Ugyanakkor erre fel kell készülni – fogalmazott. Ehhez szükséges például a töltőinfrastruktúra fejlesztése, támogatása. Az iparág szereplőinek és a jogalkotóknak pedig közös feladata és felelőssége új üzleti modellek kidolgozása.

 

Érdekesség, hogy néhány héttel a konferencia előtt jelentette be az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke, Achim Heinfling, hogy megkezdődött az Audi Hungaria Zrt. győri járműgyárában az elektromos motorok sorozatgyártása. A brüsszeli Audi-gyárban készülő, teljesen elektromos SUV-modell motorját is Győrből szállítják Belgiumba. 2025-ig pedig az Audi valamennyi modellje elérhető lesz elektromos változatban, amelyekhez majd Győrben állítják elő a motorokat.

(Fotók: MTI és BCOOL)

Kapcsolódó cikkünk: EMOBILITY FORUM 2018: Jön a nagy áttörés