spot_imgspot_img
spot_img

Hawaii-ing és francia riviéra: TOP 5 nyári autó a képernyőről

-

Article Top Ad (AdSense)

Olasz sportkocsi Hawaii szigetén, viharvert francia kabrió Los Angelesben, vagy brit különc Saint Tropez-ban. Ami közös bennük, hogy egy-egy sorozat fontos kellékei.

Ferrari 308 GTS (Fotó: Bonhams)

Sosem látott tulajdonos

Thomas Magnum volt talán a világ legcsóróbb magánnyomozója, aki ennek ellenére Hawaii-on élt, egy óriási villa melléképületében lakott, Higginstől csórt drága italokat – és a birtok sosem látott tulajdonosának Ferrarijával járt. Egészen pontosan a 308 GTS típussal, utolsóként a 308 GTS Quattrovalvoléval. A 2.9 literes, szívó V8-as erőforrás hengerenként négy szeleppel rendelkezett – innen az elnevezése is -, 240 lóerős teljesítménnyel hasított a sziget útjain.

Tekintettel a fair playre, nálam Magnum autója lett a befutó a Miami Vice-ban használt fehér Ferrari Testarossa helyett, hogy csak egy helyet vigyen el az olasz márka a legjobb ötben. Érdekesség, hogy pár éve a Bonhams árverezte el az egyik olyan 308 GTS-t, amit Tom Selleck vezetett a forgatások során: átszámítva több mint 50 millió forintot adtak érte.

Columbo és a Peugeot 403 Cabriolet (Fotó: www.imcdb.org)

Columbo inkább ne vigye műszakira a gépet

Peter Falk, azaz Columbo hadnagy többször is hangsúlyozta, mennyire büszke rá, hogy francia kocsival jár. Egyszer még az is segítségére vált, hogy az európai kocsikon keskenyebb abroncsokat használtak akkoriban, mint az amerikai járműveken, így a guminyomok alapján biztos nem hazai gyártmányt használt a gyilkos. (Hanem egy Bobby Mercit, de erről mindjárt bővebben.)

Columbo ritkán hajtotta le a Peugeot 403 Cabriolet vászontetejét (Utolsó üdvözlet a kapitánynak, kiadva bérmunkába), látszólag szétesett és szórakozott karakterének tökéletes kiegészítője volt a viharvert kocsi. Nem működő index, hiányzó ablaktörlőlapát, visszadurrogó kipufogó – csak pár apróság, de elég ahhoz, hogy a roncstelepet, és ne a szervizt javasolják neki.

Mercedes Benz SL (R 107) (Fotó: Daimler AG)

Bobby nélkül a Mercedes nem lenne az, ami

Az R 107-es széria biztosan nem. A Bobby Merciként is becézett luxuskocsi egybeforrt Bobby Ewing karakterével, akiről a mai napig nem tudjuk, hogy tényleg tusolt-e, vagy csak kádban fürdött, vagy csak álmodta az egészet. Lehet, hogy az egész Dallas csak egy (rém)álom volt?

Akárhogy is legyen, az elegáns kabrió nem hiányozhatott a Southfork Ranch felhajtójáról. Ugyan Amerikában a vevőknek be kellett érniük a visszafogottabb teljesítménnyel az európai modellekhez képest, ez mit sem vett el az ifjabb Ewing vonzerejéből. Legyen szó a 380 SL vagy 450 SL típusokról, a Ewing 4-es rendszám és a piros szín örökre beégett a rajongók retinájába.

Lütyő felügyelő és a francia hóbort

Műanyag minimál-karosszéria, léghűtéses boxermotor két hengerrel és lehajtható szélvédő. Csupán néhány, a Citroen Mehari különc vonásai közül. Nem is lehetett volna jobb négykerekűt biztosítani Louis de Funés és csendőrtársai számára a francia vígjátéksorozatban.

A Mehari egy igazi nyári bulijárgány, tökéletesen mutat a Balaton-parton, Instagram-sztorik menő szereplőjeként állhatja meg helyét a 21. században. A műanyag karosszériát vízzel feltöltve pedig kádként is funkcionálhat…

Csokiban is jól mutat a Mini Moke (Fotó: BMW AG)

Szerelmi szálak

Maradva Franciaországban, de csendőrök helyett csinos lányok. A Szerelmek Saint Tropez-ban című sorozat már egy fiatalabb generációt szólított meg, amikor útnak indult 1996-ban. Plázs, koktélok, valamint egy fehér Mini Moke.

Az autónak nem jutott igazán fontos szerep – ez talán így is van rendjén -, de sikerült egy, a helyszínhez remekül passzoló modellt találni a Mini Moke képében. Hasonlóan a Meharihoz, egy igazi hippiverda a nyári homokfutáshoz és szelfikhez.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!