A víz csodája – csodás fűrdőkkel

A termál- vagy gyógyvizes fürdőzés az egészséget is megőrizheti.

Geotermikus adottságainak köszönhetően Magyarország kiemelkedően gazdag termál- és gyógyvizekben. A Kárpát-medence alatt a földkéreg viszonylag vékony, így a forró altalaj közel került a felszínhez. A csapadékvíz a kőzetek közé szivárogva nagy utat tesz meg, miközben kioldódott ásványi anyagokkal is gazdagodik. A vízadó kőzetek és azok magas hőmérséklete miatt Magyarországon – különösen az Alföldön – szinte minden település közelében találunk termálfürdőt. A klasszikus európai fürdőkultúrát a római telepesek alapozták meg. A Thermae Maiores és a vízvezetékek maradványai ma is láthatók a fővárosban csakúgy, mint a török hódoltság alatt épült pazar fürdők.

 

Vizek ABC-je

Ásványvizek a mélyről feltörő vagy fúrt kútból nyert, literenként minimum 500 mg oldott ásványi anyagot tartalmazó vizek, melyek mentesek minden egészségre ártalmas anyagtól.

Gyógyvíznek minősül minden olyan természetes ásványvíz, melynek fizikai tulajdonsága vagy kémiai összetétele szerint klinikai vizsgálatokkal igazolt gyógyhatása van. Az ásványi anyagok egyrészt a bőrön vagy az emésztő rendszeren át szívódhatnak fel. Ilyen minősített gyógyvízlelőhely Magyarországon körülbelül 200 van. A gyógyvíz nem feltétlenül termálvíz is egyben. Az ivókúrákban alkalmazott gyógyvizek kémiai összetétele az, ami a gyógyhatást nyújtja, nem a hőmérséklete.

Termálvíznek tekintünk minden olyan természetesen feltörő rétegvizet, amely a természetes feltörés helyén minimum 20 °C, mesterséges fúrás esetén minimum 30 °C. A termálvizek kiváló feszültségoldók, segítenek az ellazulásban, azaz már a hőhatásuknak is kedvező az élettani hatása. Magyarországon az európai átlaghoz képest kisebb mélységből hozható felszínre termálvíz, és ezeknek az oldott ásványi anyag tartalma is magas. Hazánkban jelenleg több mint 1300 termálvízkút működik. A termálvizeket más szóval hévizeknek is nevezzük.

 

Hol fürödjünk?

A több mint 150 magyarországi fürdő közül nehéz a választás, hiszen köztük van jó néhány különleges vízösszetételű is, ahol például kénes-savas, radioaktív vagy jódos vízben gyógyulhatunk, de akadnak különleges építészeti vagy természeti adottságúak is.

Budapest világhírű fürdői közül kihagyhatatlan élmény a Gellért és a Széchenyi. A Gellértben a gyógyvíz elsősorban a mozgásszervi problémák, fájdalmak kezelésében hatásos. A szecessziós stílusban épült fürdő és szálloda 1918 óta töretlen népszerűségnek örvend. A Széchenyi Fürdő gyógyvize fürdőkúrában a különféle ízületi gyulladások és baleseti, ortopédiai utókezelésekben kiemelkedő. Ivókúrában az egész emésztő és kiválasztórendszert regenerálja, gyomor-, vese-, vesemedence-, húgyúti, köszvény-, valamint epeproblémák esetén ajánlott. Lítiumtartalmának köszönhetően a depressziót is elűzi.

Miskolctapolcán található Európa egyetlen barlangfürdője, ahol a termálvíz mellett a barlang mikroklímája is gyógyító erejű.

A Hévízi-tó szintén egyedüli. Állandó mozgásban van, a föld mélyéből feltörő különböző hőmérsékletű források táplálják, és ezek keveredése adja a nyaranta 33–36 °C-os, télen 24–26 °C-os hőmérsékletét. Páratlan látványt nyújt a csillogó víztükör, a felette kúszó pára és a tóban élő tündérrózsák sora. Az első fürdőépületet már az 1700-as években gróf Festetics György kezdeményezésére építették a tóban elhelyezett cölöpökre. A Hévízi-tó gazdag gyógyhatású iszapban is. Szerencsére ez az iszap a kinyerés helyétől távolabb is felhasználható, így hévízi iszappakolást az ország több fürdőjében is élvezhetünk.

Bárhol is fürdőzünk, egészítsük ki akár masszázzsal, akár pihentető arckezeléssel, kényelmesen igyunk meg egy teát vagy egy pohár bort. Minden magunkra és a feltöltődésre szánt idő hozzájárul a hosszú, boldog, egészséges élethez!

Kapcsolódó cikkünk: Miért és hogyan pihenünk? S miként lehetne?