Now Reading
A Szemrevaló Filmfesztivál

A Szemrevaló Filmfesztivál

2018. szeptember 27-e és október 7-e között megismerhetjük a német nyelvterület legújabb filmtermésének legjobbjait.

 

Lázadás, a hatalom természete, manipuláció, romantika, road movie mind-mind tartalmi része a német nyelvterületen készült új produkcióknak, melyből színvonalas ízelítőt kaphatunk. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye, a Szemrevaló Filmfesztivál  hetedik alkalommal lepi meg a magyar közönséget jó filmekkel, eredeti nyelven, magyar felirattal. 5 tematikus blokkban 17 produkciót vetítenek. A blokkok címe sokatmondó: Folyamatos múlt, Nő és férfi, Csak azért is, Kié a hatalom, valamint Rövidfilmek.

Néma forradalom

A fesztivál nyitófilmje szeptember 27-én Lars Kraume rendezésében a magyar vonatkozású, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom (Das Schwigende Klassenzimmer). Az idei Müncheni Filmfesztiválon Békedíjjal és rendezői díjjal jutalmazott alkotás az NDK-ban játszódik 1956 őszén, amikor is két gimnazista ráveszi az egész osztályt, hogy egyperces néma csenddel fejezzék ki szolidaritásukat az ’56-os magyar forradalom iránt. Az ügy a Stasi, a titkosszolgálat tudomására jut és nagy vihart kavar.  Szeptember 27-én a budapesti a díszbemutatóra érkezik a főszereplő, Tom Gramenz.

A Folyamatos múlt elnevezésű blokkban vetítik még Az ifjú Karl Marx (Der junge Karl Marx) című filmet, mely a nagy gondolkodó Friedrich Engelsszel való barátságát és azt az eltökélt elméleti küzdelmet ábrázolja, ahogy gyökeresen meg akarták változtatni a világot.

Hitler Hollywoodja

A Hitler Hollywoodja (Hitler’s Hollywood) című dokumentumfilmből megtudjuk, Hitler uralma alatt ezer játékfilmet forgattak Németországban, melyekkel a közönséget akarták manipulálni.

A Murer – Egy per anatómiája (Murer – Anatomie eines Prozesses) című műben Franz Murert 1963-ban bíróság elé állítják a II. világháború alatt elkövetett bűneiért, ám a hatalom központjaiban el akarják tussolni az ügyet…

A nőkért

A Nő és férfi válogatásban a tavalyi Svájci Filmdíjon a legjobb forgatókönyv, a legjobb színésznő és a legjobb mellékszereplő díját is elnyert A nőkért (Die Göttliche Ordung) című film a svájci nők szavazati jogáért indított mozgalom alakulását mutatja be.

303

Az Anna Fucking Molnar című romantikus vígjátékban egy szeretetszomjas színésznő igyekszik kivívni helyét a színházi és filmes világban, a 303 pedig egy lendületes road movie Nyugat-Európán át, elvágyódóknak és megérkezni akaróknak.

A Csak azért is blokk filmjei között található A lehetséges világok legjobbika (Die beste aller Welten), mely Adrian Goiginger osztrák rendező saját gyerekkori élményein alapul: a hétéves Adrian és kábítószerfüggő anyja közötti kapcsolatról szól.

A Mademoiselle Paradis a vak, majd látását egy időre visszanyert csodagyerek, Maria Theresia von Paradis zeneszerző-zongorista életét dolgozza fel.

See Also

A Spuri (Flitzer) című feelgood-bohózatban az irodalom, a sportfogadás és a szerelem különös találkozása tárul a néző elé.

A negyedik hatalmi ág

A Kié a hatalom című válogatásban A negyedik hatalmi ág (Die vierte Gewalt) sokkolóan szembesít azzal, hogy az internet mi mindent változtatott meg az újságírásban.

A Csak Isten ítélhet (Nur Gott kann mich richten) gengszterdráma: a börtönből frissen szabadult Rickyt, a régi haverja azonnal rá akarja venni egy utolsó közös balhéra, ám színre lép Diana, a rendőrnő…

A Zsaruk (Cops) című filmben Christoph egy bevetés alkalmával jogosnak vélt önvédelemből lelő egy férfit. Miközben egyre súlyosabb poszttraumás teljesítményzavaroktól szenved, kifelé kétségbeesetten igyekszik őrizni az „erős férfi” látszatát.

Idén először egy svájci rövidfilm-válogatás is gazdagítja a programot.

A filmek egy részét október 3-tól Pécsett, október 4-től Szegeden, október 8-tól Debrecenben is vetítik.

A teljes program itt tekinthető meg: www.szemrevalofesztival.hu

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére