Now Reading
Szívószálmentesen éjjel-nappal!

Szívószálmentesen éjjel-nappal!

Kampány indult a műanyagszál ellen: számos magyar szórakozó- és vendéglátóhelyen száműzik!

2018 augusztusában a Felelős Gasztrohős Alapítvány ismét a szívószálak mellőzésére buzdítja az embereket. A bulikhoz, az étkezésekhez, az italokhoz gyakran társulnak a műanyag tányérok, poharak, szívószálak, s kevesen gondolnak arra, hogy a műanyag mennyire károsítja a környezetet. Az egykoron luxuscikknek számító szívószál manapság automatikusan kerül a poharakba, ha egy étteremben vagy szórakozóhelyen fogyasztunk. Az alig pár perces használatáért azonban nagy árat fizetünk, hiszen több mint ötszáz(!) év alatt bomlik le, és ekkor sem tűnik el teljesen, csak apró darabokra esik szét. A Gasztrohős számításai szerint egyetlen átlagos hazai étteremben annyi szívószálat használnak évente, amellyel három kézipoggyász méretű bőröndöt tölthetünk meg.

„A tavalyi nagy sikerre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy idén augusztusban is szívószálmentességre ösztönzünk mindenkit. Úgy gondoljuk, hogy sok kis lépéssel is nagy eredményeket lehet elérni és ha valaki lemond a szívószálról, később a többi egyszer használatos műanyagot is könnyebben iktatja ki az életéből” – fogalmaz Vighné Boóc Judit, az alapítvány fenntartható vendéglátóhely szakértője.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Night Mayor Budapest is.

„A Night Mayor Budapest a város éjszakai életének fenntarthatóbbá tételéért dolgozik, ezért egyesületünk meglévő és leendő pártoló tagjai is örömmel csatlakoznak a szívószálmentes augusztushoz. Akkora a lelkesedés, hogy a nyár innentől »örökké tart« a pesti éjszakában és augusztustól a vendégek vagy egyáltalán nem kapnak szívószálat az italukba, vagy kérésre PLA (iparilag komposztálható) szívószálat kaphatnak” – árulja el Német G. Dániel, a Night Mayor Budapest egyesület képviseletében.

Ezzel a lépéssel az egyesület számításai szerint havonta vagy 160 ezer szívószálat lehet kivonni a pesti szemetesekből. Így évente 400 kilométernyi műanyagszemetet lehet megelőzni.

A szervezők remélik, hogy olyan mozgalmat indítanak el, amely pár éven belül teljesen száműzi a műanyagot a városi éjszakából.

See Also

A Felelős Gasztrohős szervezésében 22 budapesti és 2 vidéki Fenntartható Vendéglátóhely tart szívószálmentes hónapot. Ezek a Smúz Café, a Fruccola mindhárom egysége, a Mártogatós, a Jardinette Kertvendéglő, a Funky Pho, az Urbanfood Cafe&Coworking, a HILDA, a Törökméz, a HellóAnyu, a Larus, a Kőleves, a Szimpla Kert és a Szimpla Háztáji, a Doblo, a Pohárszék, a N’iceroll, a Slow Foodiez, a Four Bites, a Placc Café, a BB’z Bar, az Almalomb és a Yes Chef.

A Night Mayor hálózatból az akcióhoz 43 budapesti vendéglátóhely csatlakozott ahol mostantól nincs szívás a műanyaggal. Íme a lista: Grund, Budapest Park, Szimpla Kert, Szimpla Háztáji, Akvárium Klub, Kazimir, Kertem, 360 bár, Krak’n’town, Leo Budapest, KIOSK Budapest, BABEL Budapest, Jamie’s Italian, Pest-Buda, 21, Pierrot, Spíler, Spíler Sanghai, Jamie Oliver’s Pizzeria, Hintaló, Kék Ló, Lumen, Doblo, Ötkert, Zsiráf, Mazel Tov, Tereza, Napozó, 4BRO Downtown, Instant-Fogas, Robot, Larm, Liebling, Pont, Frame, Pontoon, Központ, Dobrumba, Három Holló, Élesztőház, Kobuci Kert, BB’Z Bar and Grill és az Esetleg Bisztró.

A Gasztrohősök és a budapesti éjszaka nagykövetei 2018. augusztus 5-én a Szabadság-hidat is szívószálmentesítik egy flashmob keretében. Arra biztatnak mindenkit, hogy hozzon magával egy jeges italt, fröccsöt és együtt bizonyítsák be, hogy bármi lehet szívószálmentesen is finom!

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére