Légy laza Stockholmban!

Az alig 20 Celsius-fokos, kellemes hőmérsékletű nyári napokon különösen érdemes felkeresni a látványos svéd fővárost.

 

Stockholm: az egész város árasztja magából a cool életérzést. Különösen, ha már túlvagyunk a kötelező látnivalókon (királyi palota, skanzen), és figyelmünket az eredeti dolgok irányába fordítjuk.

 

Találj kincsekre!

Kellemes, laza program, s a skandinávok különösen szeretik, hogy „loppistúrát” tesznek, ami egyfajta szervezett garázsvásárt jelent. Szerte az országban és persze Stockholm külső részein is gyakori, hogy az út mentén egy kis tábla hívja fel a figyelmet: itt álljunk meg pár percre, mert profi second hand-es kereskedők vagy magánemberek fölös holmijaikat olcsón kínálják eladásra. Ezek afféle kincslelő helyek, ezerszer izgalmasabb dolgokat vihetünk haza szuvenírként, mintha valamelyik, a Gamla Stanban, azaz az óvárosban található boltba lépnénk be. Azokat hagyjuk meg a várost nem annyira ismerő orosz vagy japán turistáknak. 

 

A régi dolgok kiárusításának két célja van: egyrészt a helyiek ezzel is óvják a környezetet, hogy nem dobják szemétbe a ruhaféléket, a megunt lakberendezési tárgyakat, másrészt a bevételt sokan jótékonysági célokra fordítják.

 

Ebédelj kastélyban!

Menő dolog kastélyban ebédelni, de még inkább az, ha valamelyik múzeummá alakított régi villában tesszük ezt. Waldemarsudde a világ egyik legbájosabb helye. Evés közben a kastély ablakából gyönyörködhetünk a nyári pompában fürdőző kertben. Mindez nem kerül többe, mintha a belvárosban költenénk el ebédünket. A múzeumi éttermek és kávézók egyébként is olyan népszerűek, hogy külön is versenyeznek.

 

2017-ben a Museum Restaurant of the Year elnevezésű nemzetközi díjat a stockholmi Fotografiska múzeum étterme nyerte, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az édes-sós vízű tengeröbölre. Ebben a gyönyörűen restaurált, régi épületben ma a világ kortárs fotóművészetének legtekintélyesebb darabjai láthatók.

 

Nem kevésbé izgalmas hajóval megérkezni egy egykori porcelángyárba, és ott eltölteni akár egy egész napot nézelődéssel, múzeumlátogatással, porcelánvásárlással, teraszon elköltött ebéddel, körülöttünk repdeső sirályok társaságában.  Gustavsbergbe busszal is könnyen eljuthatunk. A svédekről tudni kell, hogy náluk egy-egy bögre, pohár vagy tányér nem csupán a háztartás hétköznapi része, hanem gondosan kiválasztott darab, amelynek ismerik a tervezőjét is, mert a designerek itt legalább annyira kedvelt sztárok, mint a festők.

De nem csak a porcelángyárak kelnek életre ily módon, régi kovácsműhelyek, fémfeldolgozók és felhagyott bányák is, szerte az országban.

 

Énekelj együtt az ABBA tagjaival!

Ilyen például az ABBA Múzeum a város közepén, Djurgården szigetén. Bár már öt éve megnyílt, mit sem vesztett népszerűségéből: az interneten szinte másodpercenként foglalnak jegyet az interaktív, a legfejlettebb technológiát felvonultató múzeumba. A színpadon együtt énekelhetjük a zenekar slágereit, mintha mi is ott lennénk a csapatban: az ABBA tagjai háromdimenziós, hologramszerű figurák formájában vesznek körül… A létesítmény nem csupán leveleket, újságokat, koncerten viselt eredeti ruhákat és más rekvizitumokat vonultat fel, de filmvetítő terme, üzlete és kávéháza is van. A májusban megújult múzeumot egy–két óra alatt végigsétálhatjuk, az audioguide 12 nyelven kalauzolja a látogatót. Az idősebbekre, mozgássérültekre, kismamákra, gyerekekre kiemelten gondolnak, de ez Svédországban mindenütt természetes. A legmegrögzöttebb rajongók pedig az egyik egykori tag saját szállodájában hajthatják álomra a fejüket.

 

Vásárlási tippünk

A világ egyik legjobb lakberendezési üzletét a belvárosban, a Grand Hotel közelében találjuk meg. Már az is élmény, ha csak nézelődni akarunk. A Svenskt Tenn egy patinás, régi márka, tárgyaik élénk színvilága, jellegzetes virágos motívumai rögtön felismerhetők. Némi apróságot azért érdemes itt vásárolni: akár egy kis tálcát vagy egy poháralátétet. A nagyobb darabok drágák, ráadásul repülőgépen nehezen szállíthatók. A Svenskt Tenn tipikusan svéd, amire büszkék az itt élők, ezért tárgyaik, amelyek soha nem mennek ki a divatból, a világ szinte összes svéd nagykövetségén is részei az enteriőrnek.

(Fotók: a szerző és Pixabay)