Most olvasott
21. Zsidó Kulturális Fesztivál: hat budapesti helyszínen

21. Zsidó Kulturális Fesztivál: hat budapesti helyszínen

2018. augusztus 26-tól szeptember 2-ig tart, melyet húsz napon át követ a Spinoza Színház fesztiválja.

 

A magyar nyári fesztiválok sokszínűségét gazdagítja a csaknem egy hónapon át zajló, összeérő két jeles eseménysorozat. A magyar–zsidó, zsidó­–magyar kultúra összességében elválaszthatatlan a magyar kultúrától – hangsúlyozzák a szervezők, akik egyben kiemelik: a művészetek soha nem tartoznak kizárólag egyetlen kultúrához, azok a kultúrák szimbiózisából tevődnek össze, és együtt jóval többek, mint külön-külön. A fesztivál színvonalas produkcióit ráadásul a különleges helyszínek is kiemelik az átlagból.

A Barcelona Gipsy balKan Orchestra

A fesztivál egyik legfőbb helyszíne 2018-ban is a Dohány utcai zsinagóga, amely Közép-Európa legnagyobb és legimpozánsabb zsidó temploma. Hagyományosan, nyitóeseményként itt ad koncertet augusztus 26-án a Budapest Klezmer Band, ezúttal együtt a Spanyolországból érkező nemzetközi formációval, a Barcelona Gipsy balKan Orchestrával, amelyen a sztárvendégként Palya Bea.

Augusztus 27-én Nógrádi Gergely főkántor és barátai – tíz szólista és a zsinagóga férfi kórusa – lépnek fel, másnap a Malek Andrea Soulistic formáció áll színpadra Szalóki Ági, Balázs Fecó és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar közreműködésével.

A Malek Andrea Soulistic

Augusztus 29-én napjaink egyik legünnepeltebb jazzmuzsikusa, Avishai Cohen érkezik triójával és a MÁV Szimfonikusok vonósaival, majd augusztus 30-án Takács Nikolas és Veres Mónika adnak közös koncertet. A fesztivál utolsó napján egy igazi nyáresti koncertre várja a közönséget az ország egyik legnépszerűbb klezmeregyüttese, a Sabbathsong Klezmer Band, valamint vendégük, Nyári Károly és zenekara.

Avishai Cohen

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában három rendkívüli hang és eredeti személyiség találkozik össze Bíró Eszter, Bodrogi Éva és Falusi Mariann közös koncertjén.

A Musica Ficta együttes Utazó zenék című különleges zenei produkciójában a keresztény, a muszlim és zsidó világ zenei hagyományának hangjai csendülnek fel. Ugyanitt lép színpadra az Ethnofil együttes, az underground zenei élet ikonikus zenekara, akik szaxofonra és hegedűre hangszerelt, klezmer alapú összeállítással készülnek.

A népszerű Klezmerész együttes az idei fesztiválon a Kossuth-díjas Bangó Margittal együtt lép közönség elé, míg Seres Ildikó, Vida Péter és Müller Péter Sziámi tolmácsolásában Seress Rezső legszebb dalaiból énekelnek. A Bob és Bobék Orchestra társulat a halhatatlan Rejtő Jenő-i figurákat kelti életre: Vanek urat, Piszkos Fredet, Fülig Jimmyt.

See Also

Müller Péter Sziámi

A Goldmark teremben többek között Rubin Eszter írónő Bagel című regénye alapján a Terminal Workhouse Társulat tart felolvasószínházi előadást.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban egész Hollywood megelevenedik majd, amikor Korcsolán Orsolya hegedűművész rendhagyó produkcióra vállalkozik: zsidó szerzők különböző amerikai filmekhez írt zenéiből ad elő.  

Több ingyenes program is várja majd az érdeklődőket. A Ráday utcai 2B Galériában Parti Nagy Lajos nyitja meg Féner Tamás Jákob létrája című fotókiállítását. A Bálint Házban a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásával nyílik meg Az arab világ utolsó virágzó zsidó közössége: Dzserba szigete című fotókiállítás.

A Pulitzer-ügy: a főszerepben Fodor Tamás

2018. szeptember 3-tól 23-ig tart a 16. Spinoza Zsidó Fesztivál, mely a Dob utca 15. szám alatt sikeresen működő Spinoza Színház előadássorozata. Színdarabok, zenés játékok, koncertek és filmek között válogathatnak a nézők. Újra műsoron lesznek azok a sikerdarabok, amelyekre az elmúlt időszakban már nemigen lehetett jegyet váltani. Így a Herzl: Makranczi Zalán, Gyabronka József és Hajdú László főszereplésével; A Pulitzer-ügy Fodor Tamás, Szinetár Dóra és Makranczi Zalán játékával; a Ferenczi és Freud – Székhelyi József, Gémes Antos és Takács Kati játsszák –, valamint a Marmorstein Berta csodálatos élete, Rák Kati megkapó előadásában.

Bővebben: www.zsidokulturalisfesztival.hu

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére