Giannié a világ egyik legjobb pizzája

A budapesti Pomo D’oro éttermet is díjazták az olaszok.

 

A római Cavaliere Waldorf Astoria 3 Michelin-csillagos La Pergola éttermében adták át a világ legjobb pizzáit is készítő éttermeknek ítélt díjakat. 2018. június végén. A Ristorazione Italiana Magazine – Italyan Style által felkért olasz szakmai zsűri kétéves tesztelő munkát követően választotta ki a világ legjobb 70 helyét, köztük a magyar fővárosban, az Arany János utcában található Pomo D’orót, melynek tulajdonosa Gianni Annoni, vezető séfje Rosario Simeoli.

A tesztelés során meghatározó jelentőségű volt, hogy a konyha jó minőségű olasz alapanyagokat használjon a konyha, fatüzelésű kemencében süljenek a pizzák, s az étterem autentikusan képviselje az olasz konyhát.

 

Gianni úgy tartja, hogy egy pizzakemencével rendelkező trattoria számára ez az elismerés olyan, mint ha egy fine dining étterem bekerülne a Michelin Guide kiadványba. Azt is elárulta, hogy nem tudják kik voltak a tesztelők és mikor jártak az étteremben, de ez nem is számít, mert minden egyes nap mindenkit egyformán magas színvonalon igyekeznek kiszolgálni.

Az étterem megszületéséről, kulisszatitkairól Gianni ars poeticájáról különben mindent megtudhatunk abból a színvonalas kötetből, amely Olaszul l’enni jó címmel jelent meg. Egyszerre szakácskönyv és őszinte vallomás a gazdagon illusztrált kiadvány, melyben Gianni többek között ezt írja: „Vallom, hogy az étkezés legfontosabb szerepe és feladata a 21. században, ma, újra ugyanaz, mint ami évszázadokkal ezelőtt volt. Nevezetesen, hogy összehozzon minket, hogy egy asztalhoz ültesse újra a családokat, barátokat. Vallom, hogy az étel elkészítése szentség, tiszta megnyilvánulása a szívvel-lélekkel történő adni akarásnak. Ebben a túldigitalizált világban az étkezés a megnyugvás, a lelassulás, az összetartó erő szerepét is betölti. Az asztalnál újra értelmet nyer az idő és az egymásra figyelés fontossága”.