Tunéziai ízek a XIII. kerületben

Főzőiskola, főzőshow, főzőverseny, csapattag a BCOOL…

A hófehér tintahal belsejét eltávolítjuk. Kihúzzuk csápjait-lábait. De nem dobjuk el, hanem összedaraboljuk. Hozzáadunk felaprított kis rákokat, apróra vágott zöldségeket, egy kis rizst, fűszereket, majd megtöltjük vele a tintahalat. Utána jöhet a főzés vagy a sütés.

Mindezt Budapesten, a XIII. kerületben, a Gastropolis Főzőiskolában tanultuk sok egyéb mellett 2018. május közepén. Ide invitálta a BCOOL Magazint a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal, mely hangulatos tunéziai főzőestet szervezett. Sőt, egyenesen főzőversenyt hirdetett a meghívott újságírók számára. Nem volt baj, hogy a résztvevők egy része nem mindennap fog fakanalat a kezébe.

 

Nyolc, tunéziai településekről elnevezett, három-három tagú csapatra osztották a mezőnyt, hogy az erre az alkalomra a magyar fővárosba érkezett a nemzetközi szaktekintély, a jeles tunéziai séf, Mohamed Boujelben vezényletével háromfogásos menü készüljön. A menü a magyar turisták révén is igen népszerű észak-afrikai ország jellegzetes ételsorából állt: hlalem bárányhúsos zöldségleves, töltött tintahal salátával, valamint háromszínű mandulagolyó. A séf 1976 óta oktat tunéziai konyhai képzéseken, s szívügyének tekinti a tunéziai gasztronómia népszerűsítését. A zsüri tagjai Viszkok Fruzsina, YouTube vlogger, Tunézia rajongó, Jancsa János, Bamba Marha Burger Bár tulajdonosa, és Wolf András, a Séfek Séfe zsűritagja, a Salon Étterem executive séfje voltak. A rendezvényen ott szurkolt Tunézia magyarországi nagykövete, Samia Ilhem Ammar is.

Izgulni való nem volt, inkább arra kellett figyelni, milyen útmutatásokat kapunk a séftől. Jól láthatta az is minden kézmozdulatát, aki távolabb állt asztalától, mert kamera segítségével vászonra vetítették ki az asztalán történteket, franciául elmondott tanácsait pedig szinkrontolmács fordította.

 

A profi főzőiskola egyik titka, hogy az alapanyagokat készen kínálják a résztvevők (versenyzők) számára. Így a zöldségeket már nem kell megtisztítani, a tojást is főve kapjuk, a fűszerek után sem kell sehová elszaladni, kis tégelyekben szinte a kezünk alá teszik. A bárányleves húsa is apróra vágva várt minket. Ja, így könnyű főzni – mondhatnák a háziasszonyok, ám itt a játékos tanulás volt a fontos. Valamint a tunéziai ízek titkainak megfejtése.

 

A legfőbb titokról az est során lehullott a lepel. A titok nyitja a fűszerekben, az ízesítésben rejlik. Rendkívül gazdag a tunéziai fűszervilág, mely egyszerre táplálkozik arab, görög, római, francia, török, perzsa, itáliai hagyományokból és konyhákból.

A harissa erős fűszerkeverék, melynek legfőbb alkotóeleme az erős, szárított paprika, de van benne só, fokhagyma, kömény is. Koriander, kurkuma, édes kömény, sáfrány, és még hosszasan lehetne sorolni a felhasználható fűszereket. Mindezekhez fontos alkotóelem a sűrített paradicsom is.

Akik már jártak Tunéziában, újra felrémlettek a piaci emlékképek a fantasztikus fűszerkínálat látványával. A főzőesten adagoltuk mi is a fűszereket rendületlenül a levesbe, a töltelékbe, a salátához, és nem is maradt el a hatás. Különleges ízeket kaptunk leveslé, vagy töltelék formájában.

 

Szerencsére a verseny végén nemcsak a saját főztünket, hanem a séf mestermunkáját is jó hangulatban ehettük. A BCOOL részvételével tisztesen munkálkodó csapat végül holtversenyben harmadik lett. De nem is ez volt a lényeg, hanem az, hogy egy kis Tunézia egy estére a XIII. kerületbe költözhetett.

 

S hogy a végén ne legyen hiányérzete a BCOOL weboldala olvasóinak, álljon itt a töltött tintahal receptje:

TÖLTÖTT TINTAHAL

Hozzávalók 4 főre:

– személyenként egy-egy normálméretű, tisztított tintahal

– 120 gr garnéla

– 2 főtt tojást

– 1 nyers tojás

– fél csokor petrezselyem

– 500 gr főtt spenót

– 5 gr szárított menta

– 800 gr főtt rizs

– só, bors

A mártáshoz:

– 2-3 db paradicsom

– 1 fej vörös hagyma

– 4 gerezd fokhagyma

– 5 cl olívaolaj

– 10 gr harissa krém

– 50 gr sűrített paradicsom

– só, bors

Elkészítése: a tintahal-csápokat, a garnélát, a petrezselymet, az előfőzött spenótot és főtt tojást vágd apróra, keverd össze, sózd, borsozd. Ehhez a keverékhez adjuk hozzá a főtt rizst, a nyers tojást és a szárított mentát. Ezt bele kell tölteni a tintahalakba, a végeket bevarrni és néhány helyen villával megszurkálni a tintahalat (hogy ne pukkanjon ki főzés közben). Ezután elkészítjük a szószt, amiben főni fognak a tintahalak: kis olajon megpirítjuk a paradicsompürét, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot, paprikakrémet, majd sózzuk, borsozzuk. Tedd a tintahalat a paradicsomszószba, majd lassú tűzön 20 percig főzd. Salátával vagy rizzsel tálaljuk.