Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

2018. június 1–2–3. : koncert, kiállítás, konferencia, vásár Fehérvárcsurgón.

 

A szépségnek, a virágnak, a tájnak, a kertnek 14. alkalommal lesz a fővárosa a Károlyi Kastélypark Fehérvárcsurgón, június első hétvégéjén. Ismét kulturális és tudományos események egészítik ki a népszerű vásárt, melyen a gyönyörűen felújított kastély előtt és oldalában újra felvonulnak a hagyományos, jól ismert, valamint ritka növényeket kínáló kertészetek, magántulajdonosok. Szakértelmükkel és kínálatukkal segítik majd megszépíteni a látogatók kertjét, balkonját.

 

A három díszvendég ország idén Bulgária, Ausztria és Franciaország, a konferenciák kiemelt témái pedig az ökológiai és fenntartható tájhasználat, a vízinövények és a paleobotanika lesznek. A kastély előadótermében a szakmai nyitónapon, június 1-jén, pénteken a szakértők a francia szakember előadását hallgathatják meg a zöldterületek különböző kezelési módjairól. A Bécsi Egyetem  Strukturális és Funkcionális Botanika Tanszékéről érkező vendég Az E-flower projekt és az első virág rekonstrukciója címmel tart előadást, mely már címével meglepetést okoz. A Szófiai Egyetem Botanikus Kertjének igazgatója a botanikus kertek növekvő társadalmi szerepéről fog szólni.

 

A másnapi konferencián szó esik majd az ehető virágokról, arról, milyen helyet foglalnak el a napórák a ma kertjében, és előadást tart a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke is. A záró konferencianapon a virágok állnak majd a középpontban. Az előadásokra a vásár bármely résztvevője beülhet.

A kastélyban Laposi Gabriella, Knauzné Kiss Klára festményei, valamint a kincsesbányai Kazinczy Ferenc Tagiskola Vadvirág szakkörének fotókiállítása láthatók majd.

 

Az évente több ezer látogatót vonzó eseménysorozat  június 1-én 17 órakor, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásával indul a szakma számára, de másnap 18 órától már bárki meghallgathatja a megismételt kastélykoncertet.

A háromnapos rendezvényt a Károlyi József Alapítvány szervezi, együttműködésben  a Bolgár Köztársaság Nagykövetségével, az Osztrák Kulturális Fórummal és a Francia Intézettel.

 

A gazdag programsorozatra egységesen 1300 forintért válthatók jegyek.

(A fényképek a tavalyi Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon készültek.)