Nem különcség a fenntartható divat

Kenyától Indonéziáig érkeztek Budapestre a divatszakemberek, hogy bizonyítsanak a világnak.

 

A fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás szemléletével rendezték meg 2018. április közepén a magyar fővárosban a 3. Globális Fenntarthatósági Divathetet (angol nevén Global Sustainable Fashion Week – GSFW). A fenntartható divat nem különcség, nem luxus, hanem tudatosság környezetünk védelméért – vallja Mányiné dr. Walek Gabriella, a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnöke, aki a rendezvényt életre hívta.

 

A környezetvédelem mellett a 2018-as rendezvény fontos témája volt a társadalmi felelősségvállalás, a szociális érzékenység szükségessége is. Az érdeklődők olyan, a világ minden tájáról érkezett előadóktól hallgathattak előadásokat, akik azért utaztak olykor sokezer kilométert, hogy a fenntarthatóság és divat kapcsolatáról beszéljenek. Az etikus és fenntartható divat állt a középpontban, s a főbb témák között szerepeltek az ökotudatos alapanyagok, a környezetkímélő gyártási eljárások, de sok szó esett a zéró hulladéktermelésről, a karbonlábnyom csökkentéséről, az újrahasznosítás és a fair trade kereskedelemről. Az Egyesült Államokban és Németországban élő dr. Monika Zabel tervező szerint ma már egyre nagyobb számban vannak jelen ökoruházati termékek a piacon, és fontos, hogy a zöld divat a luxus kategóriában is megjelenjen.

Az előadók között ott volt az Oxfordban élő, indiai származású Sruthi Nagulavancha is, aki a hagyományos, indiai – szövőszéken, kézzel készült – szárai anyagokat teljesen új koncepcióba helyezi, és blézereket készít belőlük nagyvárosi nők számára.

Racso Jugarap, a Fülöp-szigeteken született, Belgiumban élő művész és tervező rattan nyakkendőt készít rattan hulladékok újrahasznosításával. A termékek csomagolását is tudatos szemlélet övezi, a helyi közösségek asszonyainak ad munkát a csomagolás lebonyolításával, akik koruknál fogva már nem találnának munkát.

Ahmed Zubair Pakisztánból érkezett, előadásában a hagyományok, a fenntarthatósági szempontok és a modern technológia ötvözéséről szólt, arról, melyik, hogyan jelenik meg a férfi ruhagyártásban. Fawad Noori szintén pakisztáni ruhatervező, aki 2016 óta alkot környezettudatos ruhákat. Idei kollekciójában a geometrikus és modernista elemek keverednek az iszlámra jellemző népi mintákkal.

A hagyományőrzéshez kapcsolódik Habib Ahasan, bangladeshi tervező kollekciója is, aki a régi Khadi-technológia előnyeit használja: a kézi hímzésű, természetes alapanyagú textíliák nulla karbon lábnyomot hagynak maguk után.

A skandinávok környezettudatos szemlélete megkérdőjelezhetetlen. Heidrun Sigfusdottir izlandi tervező a tudatos vásárlásra hívta fel a figyelmet, emellett a műanyag-felhasználás csökkentése mellett is kampányol.  Partnere az Izlandi Környezetvédelmi Szövetség, melynek saját márkájának, a Dimmblá kollekció darabjainak megvásárlásával az óceánok védelmét támogathatjuk.

A svéd Nelly Hayek Borås kisvárosából érkezett, aki arról számolt be, miként sikerült újraindítaniuk a textil- és divatipart, immáron a környezettudatosság jegyében, társadalmi összefogással.

 

A magyar előadók közül Kovács Kinga tervezőt hallhattuk arról, hogy a „Vigyél színt az életedbe!” nevű projektje során Braille-írással belehímzik a ruhákba a színek nevét, így az olvasható lesz gyengén látók számára. A projektben közreműködött Lengyel Zsófia, látássérült parasportoló, a magyar válogatott tagja, aki egyben a divathét arca is volt.

A magyar hagyományok, a kézművesség és a modern technika keverékei Nelli Molinari nemesfém csipkeékszerei. A régi, sokszor több száz éves csipkékből egy inverz profilt készítenek, melyet nemesfémmel töltenek ki, így tartva tovább életben a magyar népművészetet.

 

Az eseményhez kapcsolódó divatbemutatón felvonultatott ruhaköltemények mindegyike fenntartható szemlélettel készült. (A fotókat e divatbemutatón készítettük.) A Millenium Centerben rendezett kétórás, színvonalas záróeseményén láthattuk többek között Julia Neva izgalmas alkotásait. Ő Oroszországot képviselte, mely idén először vett részt a programsorozaton. A kifutóra vitt ruhakölteményei eklektikus módon keverték a farmer-patchwork darabokat a cirill betűs kiegészítőkkel. Mira Indria indonéz tervező tradicionális „kebaya” ihlette kollekciója mindenkit levett a lábáról, a ruhadarabok kizárólag ökoanyagokból készültek.

 

Az érdekes bolgár és kenyai fenntartható divatot is megismerhettük, de magyar tervezők ruhái is láthatók voltak: Krivanics Ágnes, Szépligeti Ági és Körtvély Adrienn ökoruha-kompozícióit csodálhatták meg a nézők.

A divatbemutatóhoz a fogyatékkal élő Ability Fashion Team tagjai is csatlakoztak a társadalmi felelősségvállalás jegyében, ők is bemutattak ökotudatossággal készült ruhákat.