Jazz, a szenvedély nyelve

Akár interaktív módon is olvashatjuk a legújabb, jazzről szóló értékes kiadványt.

 

Vajon miért lett Benny Goodman klarinétos zenei pályafutásának csúcspontja az 1938-as hangversenye a Carnegie Hallban? Miben rejlik a Newport-i Jazz Fesztivál jelentősége az ötvenes években? Miért hozott újdonságot a jazz világában Ornette Coleman altszaxofonos? Ki volt Sun Ra és kik voltak a smooth jazz előfutárai? Miért jelentett forradalmi változást Herbie Hancock és Head Hunters című albuma a hetvenes években?

Megannyi kérdés, melyekre mind választ kapunk Máté J. György Jazz – A szenvedély nyelve című kötetéből, mely a Gramofon Könyvek-sorozatban jelent meg. Nem véletlenül ebben, hiszen a kötet írója sok-sok éve rendszeres szerzője a komolyzenével, jazz-zel, világzenével és népzenével foglalkozó igényes szakkiadványnak, a Gramofonnak. Jazz-lemezekről szóló kritikái a magyar zenebarátok számára mérvadóak, eligazítóak.

A műfajjal foglalkozó legújabb, igényes publikációja e kiadvány, mely egyszerre tudományos igényességű és egyben ismeretterjesztő munka. Tanulmány- és esszékötet, mely az átlagember számára is könnyen olvasható, megérthető. Az egyes fejezetekben az amerikai jazzélet egy-egy főszereplőjére, műfajmegújító alakjára, eseményére vagy épp stílusára fókuszál, és a konkrét történésekből jut el általános érvényű megállapításokhoz. Olyanokhoz, melyek aztán segítik a kedvtelésből, szórakozásból, rajongásból a lemezjátszók elé vagy a zenemegosztók révén a számítógéphez telepedő hallgatót eligazodni a jazz történetében,  bonyolultnak tűnő világában. A szerző segítségével olyan fogalmak válnak könnyen érthetővé, mint a free jazz, a crossover, a smooth jazz vagy a fusion zene.

Az interaktivitásra pedig Retkes Attila, a Gramofon Kiadó vezetője hívta fel a figyelmet a minapi budapesti könyvbemutatón. Hiszen azokat a koncerteket, lemezeket, előadókat, amelyekről, illetve akikről a kötet sorai szólnak, ha úgy tartja kedvünk, akár egyből meg is kereshetjük az interneten. Tehát az olvasottakról a saját fülünkkel is meggyőződhetünk, az említett zenedarabokat, előadókat akár azonnal meg is hallgathatjuk laptopunkon tabletünkön, mobilunkon. Eszközünk mellett elég hozzá egy böngésző, wifi és az intenet.

Herbie Hancock Head Hunters című darabja:

 

Csak egyetérthetünk a világhírű magyar hegedű- és brácsaművész, Deseő Csaba, az élő legenda szavaival, aki a könyvet nemcsak muzsikusoknak, rajongóknak ajánlja, hanem mindenkinek, akit közelebbről érdekel a műfaj amerikai története, a jazz hihetetlenül színes, szenvedélyes világa.

Benny Goodman és zenekara a Carnegie Hallban 1938-ban: