Kalandozás a digitális világban

Internetfüggőség: annak minden előnyével és hátrányával.

 

 Szinte csak a könyvnyomtatás jelentőségéhez mérhető a személyi számítógép és az internet megjelenése. A virtuális valóság, digitális világ megszületése. Annak minden előnyével és hátrányaival. De ha okosak vagyunk, okosan bánunk az eszközökkel, felhasználási lehetőségükkel, azokat ügyesen sajátítjuk el, értelmes, ügyes használatukat megtanítjuk gyermekeinknek, akkor a számítógépes és internetes függőségünkkel nem gabalyodunk bele a világhálóba. Sőt, egyenesen felszabadíthatjuk magunkat és gyermekeinket a virtuális rabszolgaság alól!

 

Virtuális rabszolgaság

Ez a címe dr. Rodé Magdolna gyermekorvos új könyvének, melynek tartalmát a cím mellett a három alcíméből még inkább sejtjük: A látszat rabszolgái, Kalandozás a digitális világban, Az internet előnyei és hátrányai.

Az elmúlt bő másfél évtizedben rohamtempóban nőtt az internet-felhasználók száma. Míg az ezredfordulón 361 millióan voltak jelen az online-térben, addig ma már több mint 3,5 milliárd ember érhető el online. A legnagyobb növekedés Európában figyelhető meg. Az öreg kontinensen élők háromnegyede rendelkezik internet-hozzáféréssel. Annyira együtt élnek a hálózattal, hogy fejenként már 1,25 mobilelőfizetéssel is rendelkeznek.

 

Mindez a kötetben is olvasható, mely azonban nem adattenger, nem csupán puszta tényekről szól, hanem bemutatja a különböző generációkat, szokásaikat, az X-től a Z generációig, a milleniumi nemzedékig. Viszonyukat az internethez és az okoskütyükhöz.  Leírja, jellemzi a gyermekek és a felnőttek internetezési szokásait. Azt is, amit tudtunk, azt is, amit sejtettünk, és azt is, amit nem tudtunk.

 

Reális veszélyek

Tudjuk, hogy a mai világban már valamennyien – gyermekek és felnőttek – olyan életet élünk, amelynek az internet alapvető része: nélküle nem tudnánk kapcsolatot tartani, információt szerezni, dolgozni, szórakozni. Gyakorlatilag az egész világ internetfüggővé vált, jó és rossz értelemben egyaránt. De hogy pontosan melyek is az előnyök és a hátrányok? Erre kísérli meg a választ a szerző. Felhívja a figyelmet a reális veszélyekre: a testi és lelki fejlődés zavaraira, az önálló gondolkodás elapadására, a híranyag kontrollálhatatlanságából eredő dezinformáltságra.

Emellett felvázolja az olvasónak a várható jövőt, és igyekszik megválaszolni a kérdést, milyen fogyasztói trendek is várhatók a digitális gazdaságban. Szól a streamingről, az intelligens otthonokról, a digitális pénztárcáról és a bitcoinról, az otthon nyomtatott 3D-s ruhákról, s az egészségügyet várhatóan megreformáló technológiákról is (EKG a zsebben, beszélő vércukormérő, telemedicina).

Szellemes képekkel, anekdotákkal és humoros történetekkel fűszerezi a komoly tartalmat, egyszerre szórakoztat, figyelmeztet és ad jó tanácsokat szülőknek, pedagógusoknak, munkamániás felnőtteknek. És miután elkalandoztunk a digitális világból, visszahoz minket a földi valóságba.

A kiadvány a Kolor Optika Kiadó gondozásában jelent meg, 2018 tavaszán.

(Fotók: Pixabay és könyvillusztrációk)