Miért és hogyan pihenünk? S miként lehetne?

Tombol a wellness: nem sok magyar tud országa gyógyvizeiről, és áldásait is kevesen használják ki.

 

Bár a magyarországi gyógyvizek messze földön híresek, a magyarok mégis inkább kikapcsolódásért keresik fel a vizeket, mint egészségük megőrzéséért. Ez derül ki a abból az online felmérésből, melyet a Danubius Hotels Group végzett 2018 első hónapjaiban. A szállodacsoport a webperformance.hu Kft. bevonásával 5064 vendégét kérdezte meg  az ország lakóinak nyaralási és wellness-szokásairól, a hagyományos fürdőbe járásról, a gyógyszolgáltatásokról.

Mely betegségekre javallott a gyógyvíz (a válaszadók szerint)?

 

 

Mire jók a gyógyvizek?

Míg az orosz turistákat külön repülőjárat viszi Hévízre, addig a magyarok nagy része igen keveset tud a vizek sokrétű felhasználhatóságáról, gyógyító erejéről. Még ha a gyógyvizekhez utazik, akkor is pihenni akar (78 százalék), és a válaszadók csupán 16 százaléka használja ki a földi kincset gyógyulási vagy rekreációs céllal.

A kutatásban a kérdezők arra is kíváncsiak voltak, tudják-e az emberek, milyen betegségek esetén javallottak az ország vizei. Még a legjobban köztudott mozgásszervi és reumatikus betegségeket is csak a megkérdezettek valamivel több, mint a fele jelölte meg, de a keringési zavarok gyógyításáról már csak a válaszadók negyedének volt tudomása.

Magyarországon jelenleg 207 gyógyvíz érhető el, de egy átlagos polgár közülük jó esetben 10–15-öt tud felsorolni. (Gyógyvíznek nevezzük az olyan természetes ásványvizet, amelynek bizonyított gyógyhatása van, és hatóság is bevizsgálta. Ide tartoznak az ismert, és kevésbe ismert gyógyfürdők és források, illetve az ivókutak is.)
A lakosság nem használja ki az ország vizeit gyógyulása, egészsége megőrzése érdekében. Fele részük évente csak egy-két alkalommal jut el hagyományos fürdőbe, négy emberből egy pedig egyáltalán nem. A felmérés szerint ez nem pénz kérdése, a magasabb jövedelműek negyede soha nem keresi fel Magyarország termálvizeit. Akik mégis látogatják a gyógyvizes fürdőket, azoknak többsége csak pihenésre, kikapcsolódásra vágyik, de a stresszoldás ezen formáját is csak a válaszadók 20 százaléka teszi havi rendszerességgel vagy annál gyakrabban. Megelőzési célzattal inkább az idősebb korosztály érkezik (55 százalékuk), erre a középkorúak és fiatalabbak csak 38 százalékban gondolnak. A 35 év alatti korosztály 12 százaléka soha nem jár gyógyfürdőbe vagy wellness-szállodába.

 

Tűzoltás

Az évente maximum 100 ezer forintot üdülésre költők inkább tüzet oltanak. Ebben a csoportban lett a legalacsonyabb (48 százalék) a megelőzés céljából és a legmagasabb (21 százalék) a rehabilitációs okokból a gyógyfürdő-látogatás. Vagyis akkor költenek jobban az egészségükre, ha már megtörtént a baj. A magasabb jövedelműek körében ez csupán 13 százalék, viszont ők a betegségmegelőzés érdekében (55 százalék) mártóznak meg gyakrabban a gyógyvizekben.

Milyen esetben mennek gyógyfürdőbe/szállodába, s mennyit terveznek költeni?

 

Magyarországon az idősebbek jobban preferálják a hosszabb pihenéseket. Ez a módosabb 55 év felettiekre fokozottan igaz, ők szeretik akár egy hétig is élvezni a gyógy- és wellness-szállodák szolgáltatásait, akár évente többször is. Leginkább a középkorúak (35–54 év) csábulnak el leginkább egy könnyed wellnessre. Ők 100 ezer és 200 ezer forint közötti összeget szánnak 2018-ban kikapcsolódásuk alatt szállására, míg a 35 év alattiaknál ez az összeg 50–100 ezer forint, az idősebbeknél pedig 100–150 ezer forint.

 

Milyen céllal járnak fürdőbe?

 

Wellness: masszázs igen, szauna nem…

Wellness-kikapcsolódás esetén a válaszadók egy fürdőhely kiválasztásakor a legfontosabb szempontnak a meleg vizes medencét tartják, s csak azt követően a gyógyvizes medencét. A jakuzzi pedig majdnem olyan közkedvelt, mint az úszómedence. A szauna igencsak távol áll a magyarok többségétől, pedig kedvező élettani hatásai vitathatatlanok: immunerősítő, meghűléses betegségek kezelésére kiváló, és hatékonyan alkalmazható allergiás problémák és ekcémás bőr állapotának javítására. A szauna izzasztó hatásával segíti elő a méreganyagok természetes úton történő távozását, emellett remekül oldja a stresszt.

A masszázs-szolgáltatás kedvelt, a fitneszterem a legkevésbé érdekes a válaszadók körében.

Mely város gyógyfürdőjébe tervez elmenni a következő egy éveben?

 

Arra a kérdésre, melyek a legnépszerűbb fürdővárosok, Hévíz (70 százalék), Zalakaros (56 százalék) és Bükfürdő (53 százalék) nyert. Budapest csak a középmezőnyben végzett.

Kapcsolódó cikkünk: A víz csodája – csodás fürdőkkel