Most olvasott
Innovatív filmtervek inkubátorban

Innovatív filmtervek inkubátorban

Szexuális zaklatás, diktatúra, apa-lánya kapcsolat.

 

A Filmalap Inkubátor Programjának tíz döntőse személyesen mutatta be filmterveit a szakmai közönségnek és a zsűrinek a Toldi moziban, 2018. március végén, az úgynevezett pitchfórumon. A program célja a pályakezdő filmesek innovatív alkotói bemutatkozásának támogatása. 2015 óta a diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhetnek rá, valamint azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel már nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek.

A 2017/18-as évadban rekordszámú, 71 beérkezett pályázat közül 10 jutott a döntőbe tavaly októberben. E döntősök egyben megkapták a Filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatását is.

A zsűri tagjai tagjai Bodzsár Márk forgatókönyvíró-rendező, Kálomista Zsuzsa filmforgalmazási szakember, Mécs Mónika producer, Pápai Zsolt egyetemi oktató és Ujj Mészáros Károly forgatókönyvíró-rendező voltak.

A nyertes alkotók, a jövő ígéretes filmesei

  A zsűri döntése és a szakmai közönség szavazatai alapján nyert a Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra alkotópáros és a mai 30 évesekről szóló dráma-vígjátéka (A legjobb dolgokon bőgni kell); győzött a Kis Hajni apa–lánya komplex kapcsolatát feldolgozó játékfilmje (Külön falka); Lőrincz Nándor és Nagy Bálint szexuális bántalmazással foglalkozó drámája (Garázsmenet); Oláh Judit dokumentumfilmje, amely a szexuális zaklatással megvádolt Sipos Pál tanár nyomába ered (A tábor); valamint Szirmai Márton diktatúrákon átívelő, humoros egész estés animációja nyert (Hol rontottam el?).

See Also

 

A nyertes tervek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs műveknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást a Filmalap Inkubátor Programja. A pályakezdő alkotók a filmkészítés során igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását.

Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója a fórumon hangsúlyozta: „Külön öröm, hogy az elmúlt három év tapasztalata alapján az Inkubátor Program a bátor elsőfilmesek megvalósulása mellett fontos közösségépítő funkciót is betölt a magyar filmesek legifjabb generációja számára.”

(Fotók: Filmalap, Pixabay)

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme. All Rights Reserved.
Ugrás a lap tetejére