Gasztro-Disneyland Itáliában

A világ legnagyobb gourmet bevásárló- és élményparkjához csak Bolognáig kell utaznunk.

 

Az ínyencek Disneylandjében minden megtalálható, ami az olasz gasztronómiához kapcsolódik: Bologna közelében nyílt meg 2017 végén a világ legnagyobb gourmet bevásárló- és élményparkja.

 

Az olasz élelmiszeripar templomai

Fico – hangzik a park neve, mely olaszul egyszerre jelent fügét és menőt. Egyúttal rövidítés is: Fabbrica Italiana Contadina (Olasz Mezőgazdasági Üzem). A megálmodó és megvalósító az utóbbi évek egyik legsikeresebb gasztronómiai vállalkozása, az Eataly Word. A cég 2004-es alapítása óta New Yorktól Tokión át Sao Pauloig a világ 27 városában nyitotta meg a Made in Italy élelmiszerek és éttermek templomait. Dizájnos csarnokok standokkal és éttermekkel, ahol minden kapható és fogyasztható, ami olasz, s szem-szájnak ingere. A koncepció sikeréről ötezer alkalmazott és évi 400 millió euró (120 milliárd forint) árbevétel tanúskodik.

A tökéletes alapanyagokat megcsodálni, kézműves feldolgozásokat átélni, majd enni, inni, vásárolni – hangzik a koncepció. A fogyasztás különösen fontos, mert a 120 millió eurós beruházás megtérüléséhez a 2020-ra elérni remélt 6 millió látogatónak fejenként 20 eurót kellene elköltenie a parkban. A belépés egyébként ingyenes. Az élményvezetés azonban 15 eurót kostál.

 

Kóstolók és főzőkurzusok

A vásárlás nem válhat kellemetlen cipekedéssé, az összképet nem ronthatják el a rút bevásárlókocsik: a háromkerekű bicikliket a világhírű Bianchi kifejezetten a Fico számára gyártja. Hogy a kép teljes legyen, a parkban nem csak az élelmiszeripar szereplői, valamint éttermek vannak jelen. Képviseltetik magukat konyhai gépek, konyhabútorok és mezőgazdasági gépek gyártói is.

 

A Fico persze több, mint a világ legnagyobb, 200 ezer négyzetméteres élelmiszeráruháza. Igazi turista attrakció kóstolókkal, főzőkurzusukkal és évi félezer egyéb rendezvénnyel. A termelést bemutatók 40 interaktív miniüzemmel vannak jelen, s a látogatók 45 étterem közül választhatnak – a Michelin-csillagostól a street food standig.

 

Olaszhon boldog állatai

A jó minőségű élelmiszerhez kiváló alapanyag kell. Ezért a Fico koncepciójában a zöldségek, gyümölcsök mellett az állatok is fontos szerepet játszanak. A bevásárlóközpontot 10 hektáros park veszi körül. Ennek nagy részét a napelemekkel felszerelt üvegházak foglalják el, amelyekben egész évben érnek a tipikus itáliai zöldségek és gyümölcsök.

Jut hely a piemonti marháknak, szardíniai kecskék, teheneknek és malacoknak is, melyek boldogan bőgnek, mekegnek, múznak és röfögnek az állatonként legalább 10 négyzetméteres boxokban és tágas kifutókon. Az olasz szalámi boldog és egészséges állatokból készül! A látogatók kedvük szerint akár meg is ragadhatják a tehén tőgyét. A sajt készítésének egész folyamata is megcsodálható a fejéstől a termék csomagolásáig. A transzparencia különösen fontos szerepet kap. Az éttermek, bisztrók, pékségek üvegfalúak. Nincs titok, minden tiszta és friss.

 

Például a Balocco

A kézműves jelleg, de leginkább annak látszata fontos Olaszország egyik legjelentősebb panettone- és keksz-gyártója, a Balocco számára is. Standján a látogatók megismerkedhetnek az alapanyagok termelésének történetével, bepillanthatnak a gyártási folyamatba, sőt, bárki részt vehet a keksz készítésében, és betérhetnek a kis észak-olasz cukrászda hiteles másolatába is, ahol 1927-ben a cég története elkezdődött. A Balocco a szépen megvilágított polcokon büszkén kínálja termékét.

A park térképe itt!

A képek forrása: https://www.eatalyworld.it/en/